İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği

Yıl: 2004 Cilt: 0 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 91 - 108 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği

Öz:
Günümüzün rekabet koşullarında liderlik giderek önem kazanmaktadır. Zira, Sadece verimliliğe ve mevcudu sürdürme endeksli klasik yönetici anlayışı ile, rekabet, değişim ve belirsizlik ortamında ayakta kalmak pek mümkün görünmemektedir. Çalışanları ikna eden, onlarla etkin iletişim içerisinde bulunan, onları motive eden ve değişime hazırlayan liderler örgütlerinde etkinliği sağlıyabilir ve örgütsel sinerjiyi oluşturabilirler. Geleceğin sanayi kuruluşlarının yöneticileri olacak olan işletme ve mühendislik öğrencilerini liderlik potansiyellerinin ve tarzlarının belirlenmesi, onları eğitimlerini düzenlenmesi açısından da önemlidir. İşte bu amaçlar, liderlik tarzı yaklaşımına yönelik araştırma Çorum bazında gerçekleştirilmiştir.
Anahtar Kelime: liderlik modelleri üniversite öğrencileri liderlik rolleri liderlik

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • BASADUR, Min., "Leading Others To Think Innovatively Together: Creative Leadership", The Leadership Quarterly, 15 (2004)
  • Buzan, Tony., Dottino, Tony., Israel, Richard., Akıllı Lider, (Çev: Serdar Uçar), Alfa Yayınları, İstanbul, 2000
  • CHARLISLE, Hovard M., Management Essentials Concepts for Produetivity and Innovation, 2nd ed., Science Research Associate, New York, 1987
  • Carrel, Michael R., Jennings Daniel F., Heavrin Christina J.P., Fundamentals of Organizational Behavior, Prentice Hall International Inc., 1997
  • COOK, Curtis W., Philip L Hunsaker, Robert E. Coffey, Management and Organizational Behavior, Chicago, Irwin, The Mc Graw Hilli Book Companies, Inc., 1997
  • DAFT, Richard L, Management, 5th ed., Dreyden Pres, Orlando, 2000
  • Drucker, Peter F, Yeni Gerçekler, (Çev: Birtane Karanakçı), 7. Baskı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 2000
  • Drucker, Peter F., Gelecek için Yönetim 1990'lar ve Sonrası, (Çev: Fikret Üçcan), 5. Baskı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Yayın No.327, Ankara,1998
  • Gray, Jerry and Starke Frederick., Organizational Behavior: Concepts and Applications, Charles E. Merril pub. Co., 1977
  • GUPTA, Vipin., MACMILLAN, İan C, SURIE, Gita., "Entrepreneurial Leadership: Developing and Measuring A Cross-Cultural Consruct" Journal of Business Venturing, 19(2004)
  • James, Jennifer., Yeni Çağın Liderlik Becerileri, Gelecek Zamanda Düşünmek, (Çev: Zülfü Dicleli), Boyner Holding Yayınları, İstanbul, 1997
  • Johnson, Mike., Gelecek Bin yılda Yönetim, (Çev: Sinem Gül); Sabah kitapları, İstanbul, 1996.
  • JUNG, Dong I., CHOW, Chee., WU, Anne., "The Role of Transformational Leadership in Enhancing Organizational Innovation: Hypotheses and Some Preliminary Findings". The Leadership Quarterly, 14(2003)
  • Kavrakoğlu, İbrahim., "Yaratıcı ve Geliştirici Liderlik", değişimin Liderleri, (Editör: Melih Arat), Mavi Kitaplar, İstanbul, 2001
  • KOÇEL, Tamer., İşletme Yöneticiliği, 9.Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul
  • KOFMAN, F., SENGE, P., "The Heart of Learning Organizations", Organizational Dynamics, vol.22, No.2
  • KUHMERT, K.W. and LEWIS, P., "Transactional and Transformational Leadership: A Constructive Developmental Analysis", Academy of Management Review, 12 (2004)
  • Lambert, Tom., Kilit Yönetim Çözümleri, Yönetici Problemleri için 50 Çözüm, Dünya Yayıncılık, İstanbul, 1998
  • LUTHANS, Fred., Organizational Behavior, Mc Graw Hill Book Comp., New York, 1985
  • OWENS, James., "The Uses Of Leadership Theory", Management Organizations and Human Resources, (Eds: H. Hicks and J. Powell), Me Graw-Hill Book Comp., 1976
  • Paksoy, Mahmut., Çalışma Ortamında Insan ve Toplam Kalite Yönetimi, İ.Ü. işletme Fakültesi Yayınları No.282,
  • PALMON, Reiter Roni and ILLIES, Jody J., "Liderlik ve Yaratıcılık: Yaratıcı Problem Çözme Perspektifinden Liderliği Anlamak", The Leordership Quarterly, No:15, 2003
  • PALMON,Roni-Reiter., llies; Jody v.; "Leadership and Creativity: Understanding Leadership From A Creative Problem-Soluing Perspective", The Leadership Quarterly, 15 (2004)
  • ROBBINS, Stephen P., Organisational Behavior Concepts, Contioversies, Applications, 8 ed., Prentice Hall International Inc., San Diago.
  • SCANDURA, Teri A., WILLIAMS, Ethlyn A., "Mentoring and Transformational Leadership: The role of Supervisory Career Mentoring", Journal of Vocational Behavior, 30 (2004)
  • SHAMİR, B., "An Evaluations of Conceptual Weakness In Transformational and Charismatic Leadership Theories", The Leadership Quarterly, 10 (2002)
  • SOŞİK, John J., GODSHALK, Jeronica M., YAMMARİNO, Francis V, "Transformational Leadership, Learning Foal Orientation and Expectations for Career Success in Mentor-Protege Relationships: A Multiple Levels of Analysis Perspective", The leadership Quarterly, 20 (2004)
  • Werner, Isabel., Liderlik ve Yönetim, (Çev: Vedat Üner), Rota Yayınevi, İstanbul, 1993
APA ÇAĞLAR İ (2004). İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. , 91 - 108.
Chicago ÇAĞLAR İrfan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. (2004): 91 - 108.
MLA ÇAĞLAR İrfan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. , 2004, ss.91 - 108.
AMA ÇAĞLAR İ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. . 2004; 91 - 108.
Vancouver ÇAĞLAR İ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. . 2004; 91 - 108.
IEEE ÇAĞLAR İ "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği." , ss.91 - 108, 2004.
ISNAD ÇAĞLAR, İrfan. "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği". (2004), 91-108.
APA ÇAĞLAR İ (2004). İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(2), 91 - 108.
Chicago ÇAĞLAR İrfan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.2 (2004): 91 - 108.
MLA ÇAĞLAR İrfan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.2, 2004, ss.91 - 108.
AMA ÇAĞLAR İ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2004; 0(2): 91 - 108.
Vancouver ÇAĞLAR İ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2004; 0(2): 91 - 108.
IEEE ÇAĞLAR İ "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği." Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.91 - 108, 2004.
ISNAD ÇAĞLAR, İrfan. "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ile Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Tarzına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Çorum Örneği". Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (2004), 91-108.