Yıl: 1996 Cilt: 0 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 161 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği)

Öz:
Türkiye'deki Devlet Orman İşletmelerinin Başarı Düzeylerinin Belirlenmesini (Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği) konu eden bu araştırmanın temel amacı; Devlet Orman İşletmeciliğine, mülkiyeti ve yönetimi devlette kalmak şartı ile, özel girişimcinin davranış biçimini sokmaktır. Bu çalışmada; orman işletmelerinde başarının (veya performansın) çok boyutlu olarak tanımlanması, en önemli başarı değişkenlerinin belirlenmesi, başarının ölçülmesi, değerlendirilmesi (prim v.b. ile) ve buna uygun örgüt yapısının esasları araştırılmıştır. Uygulanan istatistik analizler sonucunda en önemli başarı değişkenleri olarak; KARMO (veya KARVER), UBSAT, ANBD, KODER (veya TEBOR), TBOD, ERME, UBTEKA, TEBNK, UVER, SUCSAD, RYUK, OYM, KORG, DSYD ve PEDEV bulunmuştur. Geliştirilen çok boyutlu IB modeline göre işletme başarıları yıllık veya ortalama olarak ölçülmüştür. Başarıyı geliştirmede ve değerlendirmede önemli bir faktör olan rekabetin primli çalışma sistemi ile sağlanabileceği ve çağdaş işletmeciliğin gerekli kıldığı örgüt yapısının (otonomi veya özerklik) esasları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: orman işletmeciliği Karadeniz Bölgesi

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Orman Mühendisliği

Determination of success levels in the forest districts (Example of north-east Anatolia and Blacksea region)

Öz:
The main aim of this study, the Determination of Success Levels in the State Forest Districts in Türkiye (Example of North-East Anatolia and Blacksea Regions), is to put behaviour idea of private enterprise into State Forest Exploitation provided that ownership and management are belongs to State. In this study, it has been researched multidimensional definition of success (or performance), determination of the most important variables, measurement and evaluation (by premium etc) of success suitable for these and principles of organizational structure in the Forest Districts. It has been founded KARMO (or KARVER), UBSAT, ANBD, KODER (or TEBOR), TBOD, ERME, UBTEKA, TEBNK, UVER, SUCSAD, RYUK, OYM, KORG, DSYD and PEDEV as the most important success variables at the end of statistic analysis. It has been measured success of the each forest district as annual or mean according to multivariate IB model developed. It has been determined that competition, which is important factor in evaluation and development of success, will be able to obtained by premium system in work and principles of organization structure (autonomy or self-government) as required contemporary exploitation.
Anahtar Kelime: Black Sea Region forest administration

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DAŞDEMİR İ (1996). Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). , 1 - 161.
Chicago DAŞDEMİR İsmet Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). (1996): 1 - 161.
MLA DAŞDEMİR İsmet Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). , 1996, ss.1 - 161.
AMA DAŞDEMİR İ Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). . 1996; 1 - 161.
Vancouver DAŞDEMİR İ Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). . 1996; 1 - 161.
IEEE DAŞDEMİR İ "Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği)." , ss.1 - 161, 1996.
ISNAD DAŞDEMİR, İsmet. "Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği)". (1996), 1-161.
APA DAŞDEMİR İ (1996). Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten, 0(1), 1 - 161.
Chicago DAŞDEMİR İsmet Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten 0, no.1 (1996): 1 - 161.
MLA DAŞDEMİR İsmet Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten, vol.0, no.1, 1996, ss.1 - 161.
AMA DAŞDEMİR İ Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten. 1996; 0(1): 1 - 161.
Vancouver DAŞDEMİR İ Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği). Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten. 1996; 0(1): 1 - 161.
IEEE DAŞDEMİR İ "Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği)." Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten, 0, ss.1 - 161, 1996.
ISNAD DAŞDEMİR, İsmet. "Orman işletmelerinin başarı düzeylerinin belirlenmesi (Kuzey Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi örneği)". Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Teknik Bülten 1 (1996), 1-161.