Yıl: 2004 Cilt: 20 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 93 - 98 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları

Öz:
Dachshund ırkı 9 yaşlı 6 kg ağırlığında dişi bir köpek sol inguinal meme lobunda ani bir büyüme ve idrarla birlikte gelen serosanguineous karekterli birkaç damla vaginal akıntı şikayetiyle getirildi. Klinik, laboratuvar, ultrason ve radyolojik muayeneler yapıldı. Meme tümörü ve inguinal hysterocel operasyonu sırasında ovaryumda kistik yapılar ve kistik endometrial hi-perplazi-pyometra kompleksi gözlendi. Histopatolojik olarak meme tümörüne lobuler adenokarsinom ve ovaryumdaki ya-pıyada papillary cystadenocarcinoma teşhisi kondu. Meme tümörü, inguinal hysterocel, kistik endometrial hiperplazi- pyometra kompleks ve papillary cystadenocarcinoma'nın bir köpekte aynı anda gözlemlenmesinden dolayı bu olgunun sunulmasına gerek görüldü.
Anahtar Kelime: dişi köpek ultrasonografi neoplazma piyometra köpek karsinom yumurtalık hastalıkları meme kanseri patoloji

Konular: Veterinerlik

Findings of ovarian cystadenocarsinoma and pyometra in case of inguinal hysterocele in a bitch

Öz:
A nine years old female dachshund dog, body weight 6 kg was presented with suddenly grow up of left inguinal mammary lobe and vaginal discharge as~ several serosanguineous with concurently urination. Clinical, laboratory, ult-rasonographic and radiographic examinations were carried out. In the course of mammary tumour and inguinal hysterocele operation, cyctic ovarian formation and cystic endometrial hyperplasia-pyometra complex were concurently observed. His-topathologycally, type of mammary tumour, ovarian cystic formation were considered as lobuler adenocarcinoma, papillary cystadenocarcinoma, respectively. Because of to be observed concurrently mammary tumour, inguinal hysterocele, cystic endometrial hyperplasia-pyometra complex and ovarian papillary cystadenocarcinoma in the a bitch, presentation of this case has been required.
Anahtar Kelime: pyometra dogs carcinoma ovarian diseases breast cancer pathology bitches ultrasonography neoplasms

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Erişime Açık
  • Argyle, DJ.(1998): The Mammary Gland, in "Manual of Small Animal Reproduction and Neonatology", Ed. G. Simpson, BSAVA.U.K.
  • Dean, P.W., Bojrab, M.J., Constantinescu, G.M.(1990): Inguinal hernia repair in the dog. in: "Current Techniques in Small Animal Surgery", Ed. G.M. Bojrab, Lea & Febiger, Philadelphia.
  • Ekici, H.(2002): Karnivorlarda üreme organlarının tümörleri, alınmıştır "Evcil Hayvanlarda Doğum ve İnfertilite", Ed. E. Alaçam, Medisan yayınevi, Ankara.
  • Fingland, R.B.(1990): Ovariohysterectomy. in "Current Techniques in Small Animal Surgery" , Ed. G.M. Bojrab , Lea & Febiger, Philadelphia.
  • Harvey, J. (1990): Mammary Glands, in: "Current Techniques in Small Animal Surgery", Ed. G.M. Bojrab , Lea & Febiger, Philadelphia.
  • Johnston, S.D.; Root Kustritz, M.V.; Olsan P.N.S.(2001): Canine and Feline Theriogenology.W.B. Saunders Company, Philadelphia.
  • Nak,D. (1999): Kedi ve köpeklerde pyometranın fiz-yopatolojisi, tanısı ve prostaglandinlerle sağıtımı. Y.Y.Ü. Sağl. Bil. Enst. Derg.,5 (1-2): 79-84.
  • Nickel,R.,Schummer, A.,Seiferle,E. (1979): The Viscera of the Domestic Mammals.Verlag Paul Parey.Berlin.
  • Patnaik, A.K., Greenlee, P.G.(1987): Canine ovarian neoplasms: a clinicopathologic study of 71 cases, including histology of granulosa cell tumors. Veterinary Pathology, 24,509-514.
  • Waters, D.J., Roy, R.G., Stone, E.A.(1990): A retrospective study of inguinal hernia in 35 dogs. Veterinary Surgery, 22,1,44-49.
APA Nak D, Nak Y, ALASONYALILAR DEMİRER A, TUNA B, KESKİN A, YILMAZBAŞ G (2004). Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. , 93 - 98.
Chicago Nak Deniz,Nak Yavuz,ALASONYALILAR DEMİRER AYLİN,TUNA Bilginer,KESKİN Abdülkadir,YILMAZBAŞ Gülnaz Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. (2004): 93 - 98.
MLA Nak Deniz,Nak Yavuz,ALASONYALILAR DEMİRER AYLİN,TUNA Bilginer,KESKİN Abdülkadir,YILMAZBAŞ Gülnaz Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. , 2004, ss.93 - 98.
AMA Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. . 2004; 93 - 98.
Vancouver Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. . 2004; 93 - 98.
IEEE Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G "Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları." , ss.93 - 98, 2004.
ISNAD Nak, Deniz vd. "Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları". (2004), 93-98.
APA Nak D, Nak Y, ALASONYALILAR DEMİRER A, TUNA B, KESKİN A, YILMAZBAŞ G (2004). Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 20(4), 93 - 98.
Chicago Nak Deniz,Nak Yavuz,ALASONYALILAR DEMİRER AYLİN,TUNA Bilginer,KESKİN Abdülkadir,YILMAZBAŞ Gülnaz Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 20, no.4 (2004): 93 - 98.
MLA Nak Deniz,Nak Yavuz,ALASONYALILAR DEMİRER AYLİN,TUNA Bilginer,KESKİN Abdülkadir,YILMAZBAŞ Gülnaz Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.20, no.4, 2004, ss.93 - 98.
AMA Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2004; 20(4): 93 - 98.
Vancouver Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2004; 20(4): 93 - 98.
IEEE Nak D,Nak Y,ALASONYALILAR DEMİRER A,TUNA B,KESKİN A,YILMAZBAŞ G "Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 20, ss.93 - 98, 2004.
ISNAD Nak, Deniz vd. "Bir köpekte inguinal hysterocel olgusunda ovaryumda kist adenokarsinom ve pyometranınbulguları". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 20/4 (2004), 93-98.