Yıl: 2005 Cilt: 46 Sayı: 551 Sayfa Aralığı: 31 - 37 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi

Öz:
Demir ergitme işleminde matematik modellerin geliştirilmesi, yakıt ve malzeme kullanımının analizi için gereklidir. Bu model verim artırıcı yöntemlerin uygulanması halinde, kok kullanımı ve şarj malzemesi maliyetini etkileyen değişkenlerin etkisini araştırmaktadır. Çalışma sırasında göz önüne alınan değişkenler, hava üfleme hızı, üflenen havanın sıcaklığı, oksijence zenginleştirme, hidrokarbonların ilavesi, sisteme su buharı şarjı olarak sayılabilir. Bu çalışmada modeli kurmak ve açıklamak için kullanılan metot tanımlanmaktadır, burada değerlendirme yapabilmek için kupol üzerinde yapılan gözlemlere ait bilgilerin özeti de verilmektedir. Modelleme yapılmasında amaç, normalde göz önüne alınmayan şartların incelenebilmesi ve işletme değişkenlerinin iyice analiz edilerek üretim birimlerini riske sokmadan yapılan uygulamaların değiştirilebilmesini sağlamaktır. Ayrıca, ilginç olan bir husus ise kupol ocaklarının, çelik üretiminde kullanılan yüksek fırınlarla yapı ve çalışma prensipleri açısından çok benzerlikler göstermesidir.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
A mathematical model of the cupola melting process has been developed as a tool for analysis of fuel and material usage. The model allows investigation of the effects of changes in operating variables on coke usage and charge material cost. The operating variables which can be observed are blast rate, hot blast temperature, oxygen enrichment, hydrocarbon and, or water vapor injection. This study describes the method used to construct and verify the model, and a summary of cupola monitoring procedures used to obtain validation data. Advantages of the modeling approach are, that conditions normally not encountered in a production cupola can be studied and that operating variables can be isolated and examined from a common baseline. In addition, useful projections of coke and melt rate effects can be made with no risk to production facilities. And the other interesting point is the structure and working principles of cupola furnace and blast furnaces those used to make steel, are very similar.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Shields R.W., Rossing, K.W., and Bishop, H.L., "Thermochemical Model of a Basic Hot Blast Cupola", AIME Transactions, 1966, pp 167-195
  • 2. Luong, L.H.S., "Model for Optimization of Furnace Operation", Metals Technology, Vol.10, pp 111-114, 1983
  • 3. Nyamekye, K., "Temperature and Gas Composition Profiles in the Combustion Zone of an Operating Cupola" Journal of Pennsylvania State University, 1984
  • 4. Draper, A.B., and Nyamekye, K., "Energy Model Predictions of Gas Composition and Temperature Profiles in a Cold Blast Cupola", Transactions of the American Foundrymen's Society, Vol.93, pp 615-626, 1985
  • 5. Evans, W.J., Hurley, R.G., Creese, R.C., "A Process Model of Cupola Melting", Transactions of the American Foundrymen's Society, Vol 88, pp 411-420, 1980
APA Baksan B, Taşkın H (2005). Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. , 31 - 37.
Chicago Baksan Bedri,Taşkın Harun Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. (2005): 31 - 37.
MLA Baksan Bedri,Taşkın Harun Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. , 2005, ss.31 - 37.
AMA Baksan B,Taşkın H Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. . 2005; 31 - 37.
Vancouver Baksan B,Taşkın H Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. . 2005; 31 - 37.
IEEE Baksan B,Taşkın H "Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi." , ss.31 - 37, 2005.
ISNAD Baksan, Bedri - Taşkın, Harun. "Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi". (2005), 31-37.
APA Baksan B, Taşkın H (2005). Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. Mühendis ve Makina, 46(551), 31 - 37.
Chicago Baksan Bedri,Taşkın Harun Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. Mühendis ve Makina 46, no.551 (2005): 31 - 37.
MLA Baksan Bedri,Taşkın Harun Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. Mühendis ve Makina, vol.46, no.551, 2005, ss.31 - 37.
AMA Baksan B,Taşkın H Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. Mühendis ve Makina. 2005; 46(551): 31 - 37.
Vancouver Baksan B,Taşkın H Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi. Mühendis ve Makina. 2005; 46(551): 31 - 37.
IEEE Baksan B,Taşkın H "Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi." Mühendis ve Makina, 46, ss.31 - 37, 2005.
ISNAD Baksan, Bedri - Taşkın, Harun. "Kupol ocaklarında şarj hesaplamalarının en düşük maliyete göre yapılabilirliğinin doğrusal programlama tekniği ile denemesi". Mühendis ve Makina 46/551 (2005), 31-37.