Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi

Yıl: 2005 Cilt: 0 Sayı: 20 Sayfa Aralığı: 166 - 177 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi

Öz:
Bu araştırmada, yazılı yoklama sınavlarının puanlanmasında puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanımının ve puanlamalar arasında geçen zamanın, aynı ve farklı öğretmenler tarafından yapılan puanlamaların güvenirliğine etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak; (a) aynı öğretmenin puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanarak ve kullanmadan verdiği yazılı yoklama puanlarının karşılaştırılması sonucunda ve (b) aynı öğretmenin farklı zamanlarda, puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanarak ve kullanmadan verdiği yazılı yoklama puanlarının karşılaştırılması sonucunda puanların ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu ve puanlamalar arasında geçen zamanın bu tutarlılığı bozmada etkili bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: cevap (yanıt) anahtarı sınav değerlendirme puanlama cetveli puanlamanın güvenirliği

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The Effect of Using Grading Scale and Answer Key to Grader's Reliability

Öz:
In this research the effect of grading scale and answer key in the grading of essay type examinations and the time between grading and the effect of grading done by the same teachers to the reliability were examined. In conclusion (a) out of the comparison of the grades of essay type examinations given by the same teacher using and/or without using the grading scale and response key and (b) out of the comparison of the grades of essay type given by the same teacher at different times using and/or without using grading scale and response key, it was found out that there were significant differences between the average of grading and there was a negative effect of the time passed between the grades on the consistence.
Anahtar Kelime: grading scale reliability of marking answer key exam evaluation

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Gronlund, N.E. (1982). Constructing Achievement Tests. Englewood Cliffs, N. Jersey: Prentice Hall Inc.
  • Karasar, N. (1994). Bilimsel Araştırma Teknikleri, Ankara: 3A Araştırma Eğitim Danışmanlık Ltd..
  • Karmel, L. J. (1970). Measurement and Education in The Schools, Toronto: The Mc Millan Company.
  • Linquist, E.F. (1951). Educational Measurement, Washington D.C.: American Council on Education.
  • Marshall, J.C. and Hales L.W. (1971). Classroom Test Construction, California: Addison. Wessley Publishing Company.
  • Marshall, J.C. and Hales L.W. (1972). Essential of Testing, Massachusets, California: Addison WessleyPublishing Company.
  • Micheels W.J.and Karnes M.R (1950). Measuring Educational Achievement, London: Mc Graw-Hill Book Company.
  • Micheels W.J.and Karnes M.R (1968). Eğitimde Başarının Ölçülmesi, (Çev. İbrahim Yurt), Ankara: Ajans Türk Matbaası.
  • Muluk, Z. (1973). Deney Düzenlemede İstatistiksel Yöntemler, Ankara: Akademi Matbaası.
  • Turgut, F. (1997). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları, Ankara: Yargıcı Matbaası.
  • Wood, D. A. (1961). Test Construction Development and Interpretation of Achievement Tests, Ohio: Charles E. Merril Books Inc.
APA Kan A (2005). Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. , 166 - 177.
Chicago Kan Adnan Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. (2005): 166 - 177.
MLA Kan Adnan Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. , 2005, ss.166 - 177.
AMA Kan A Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. . 2005; 166 - 177.
Vancouver Kan A Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. . 2005; 166 - 177.
IEEE Kan A "Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi." , ss.166 - 177, 2005.
ISNAD Kan, Adnan. "Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi". (2005), 166-177.
APA Kan A (2005). Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. Eurasian Journal of Educational Research, 0(20), 166 - 177.
Chicago Kan Adnan Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. Eurasian Journal of Educational Research 0, no.20 (2005): 166 - 177.
MLA Kan Adnan Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. Eurasian Journal of Educational Research, vol.0, no.20, 2005, ss.166 - 177.
AMA Kan A Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. Eurasian Journal of Educational Research. 2005; 0(20): 166 - 177.
Vancouver Kan A Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi. Eurasian Journal of Educational Research. 2005; 0(20): 166 - 177.
IEEE Kan A "Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi." Eurasian Journal of Educational Research, 0, ss.166 - 177, 2005.
ISNAD Kan, Adnan. "Yazılı Yoklamaların Puanlamasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Aynı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi". Eurasian Journal of Educational Research 20 (2005), 166-177.