Yıl: 2005 Cilt: 11 Sayı: 43 Sayfa Aralığı: 309 - 325 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği

Öz:
199O'lı yıllarda Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin psikolojik yönden sağlıklı, çevresiyle uyum içinde yasayan sosyal bireyler olabilmeleri için her türlü psikolojik destek hizmeti veren üniversite birimlerinin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Öğrencilerin bu ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla üniversitelerimizde örgütsel yapılanması ve işleyiş biçimi birbirinden farklı Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) merkezleri oluşturulmuş ya da oluşturulmaya çalışılmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi'de (PDRM) örgütlenme biçimi, gelişim süreci, meslek grubu çeşitliliği ve gerçekleştirdiği etkinlikler ile Türkiye'deki üniversite PDR merkezleri arasında önemli bir yere sahip örgütlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, ODTÜ PDRM tarafından 1999 yılında gerçekleştirilen ve 2004 yılında değerlendirme süreci tamamlanan stratejik planlama çalışması ve sonuçlarını dikkate alarak Türkiye'deki üniversitelerde etkinliklerini sürdüren benzer merkezlere örnek bir model sunmak ve örgütlerin değişen çevresel koşullara en etkili şekilde uyum sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla sıklıkla kullanılan "stratejik planlama" yaklaşımının uygulamasını bir örnekle açıklamaktır.
Anahtar Kelime: okul psikolojik danışmanlığı psikolojik danışmanlık orta doğu teknik üniversitesi(odtü) stratejik planlama danışmanlık merkezleri psikolojik danışma ve rehberlik merkezleri

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Strategic Planning: The Case of Middle East Technical University Counseling Center

Öz:
During 1990s, there was a need for establishing centers which gives psychological support services to the university students in Turkey in order to help them for living in their social environment in harmony as well adjusted and socially oriented individuals. For this reason, Turkish universities began to establish Counseling Centers having various organizational structures and processes to respond to the psychosocial needs of their students. Middle East Technical University (METU), Psychological Counseling and Guidance Center (PCGC) is one of the important organization among university Counseling Centers in Turkey as related to its structure, developmental process, diversity of professions, and its variety of activities. The purpose of this study is to present a model for the Counseling Centers in Turkish universities and to explain the implementation of strategic planning that mostly designed and used to help organizations in order to prepare themselves to changing environmental conditions in a best way with respect to the results of strategic planning study accomplished in 1999 and evaluated in 2004 by METU PCGC.
Anahtar Kelime: strategic planning counseling centers psychological counseling and guidance centers school counseling psychological counseling middle east technical university(metu)

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
  • Aydın, G. (1989). Yükseköğretimde öğrenci kişilik hizmetlerinin düzenlenmesine çok boyutlu bir yaklaşım. Yükseköğretimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Toplantısı, (ss.173-177). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Bryson, J. M. (1989). Strategic planning for public and nonprofit organizations: A guide to strengthening and sustaining organizational achievement. California: Jossey-Bass Inc., Publishers.
  • Çulha M. (1989). Yükseköğretimde bir psikolojik danışma hizmetleri modeli. Yükseköğretimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Toplantısı, (ss.161-165). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Demir, A. (1996). Üniversite rehberlik merkezleri: Sorunlar ve öneriler. IX. Psikoloji Kongresi, Yükseköğretimde Psikolojik Hizmetler Sempozyumu, Ankara.
  • Demir, A. ve Aydm, G. (1996). Student counselling in Turkish universities. International Journal for the Advancement of Counselling, 18, ss. 287-302.
  • Erkin Y. (1994). The expectations of METU preparatory year students from the student personal services. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Gizir, C. A. (1998). A Study on the problems of the Middle East Technical University senior students. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Öner, N. (1992). Etkin bir rehberlik-psikolojik danışmanlık için üç boyutlu Türkiye modeli. VII. Ulusal Psikoloji Kongresi. Ankara: Meteksan Anonim Şirketi.
  • Şimşek, H. ve Aytemiz, D. (1998). Anomaly-based change in higher education: The case of a large, Turkish public university. Higher Education, 36, ss. 155-179.
  • Tan, H. (1989). Üniversitelerimizde psikolojik hizmetler: Marmara üniversitesinde bir girişim ve düşündürdükleri. Yükseköğretimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Toplantısı, (ss. 73-79). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi
  • Yurdusev, Ş. (1989). Yükseköğretim düzeyinde rehberlik ve psikolojik danışma uygulamalarına bir örnek: Fransa modeli. Yükseköğretimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Toplantısı, (ss. 141-160). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
APA GİZİR C (2005). Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. , 309 - 325.
Chicago GİZİR CEM ALİ Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. (2005): 309 - 325.
MLA GİZİR CEM ALİ Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. , 2005, ss.309 - 325.
AMA GİZİR C Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. . 2005; 309 - 325.
Vancouver GİZİR C Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. . 2005; 309 - 325.
IEEE GİZİR C "Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği." , ss.309 - 325, 2005.
ISNAD GİZİR, CEM ALİ. "Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği". (2005), 309-325.
APA GİZİR C (2005). Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 11(43), 309 - 325.
Chicago GİZİR CEM ALİ Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 11, no.43 (2005): 309 - 325.
MLA GİZİR CEM ALİ Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, vol.11, no.43, 2005, ss.309 - 325.
AMA GİZİR C Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2005; 11(43): 309 - 325.
Vancouver GİZİR C Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2005; 11(43): 309 - 325.
IEEE GİZİR C "Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği." Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 11, ss.309 - 325, 2005.
ISNAD GİZİR, CEM ALİ. "Stratejik Planlama: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Örneği". Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 11/43 (2005), 309-325.