Yıl: 2005 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 225 - 234 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği

Öz:
Günümüzde, atık miktarındaki hızlı artış nedeniyle sadece uluslararası ve ulusal değil, yerel anlamda da etkin bir entegre katı atık yönetiminin oluşturulması gerektiğinden, tüm dünyadaki üniversite kampuslarında, çevre yönetimi uygulamalarında atıkların azaltılması ve geri kazanım çalışmaları önemli bir yer tutar. Bu çalışmada, Anadolu Üniversitesi'nin iki kampusunda (Yunusemre ve İki Eylül), ambalaj atıklarının geri kazanılması ve atık bileşiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, el broşürleri ve duvar ilanları hazırlanmış; iki ayrı renkte konteynerler yerleştirilmiş ve her iki kampus bünyesinde dört adet "Geri Kazanım Noktası" (Bring Center) oluşturulmuştur. Kampus atıklarıyla ilgili bir veri tabanı oluşturabilmek için, atıkların bir yıl süreyle fiziksel ve kimyasal analizleri (pH, nem, uçucu madde, kızdırma kaybı, elementel analiz, ısıl değer, kalsiyum, sodyum, potasyum ve ağır metal tayinleri) yapılmış, bunlar SPSS 10.0 programıyla istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca, üniversite personelinin yaklaşımını belirlemek amacıyla projenin başlangıcında ve iki yıl sonra bir anket çalışması yapılmıştır.
Anahtar Kelime:

Characterisation and recovery of campus solid wastes Anadolu University example

Öz:
Due to the increase in solid waste quantity rates, an effective integrated solid waste management has to be implemented not only at international or national levels but also on local level. Waste reduction and recovery efforts serve as one of the keystone environmental management activities on university campuses in the world. Main objective of this study has been the recovery of the packaging wastes and characterisation of waste composition in two campuses (Yunusemre and İki Eylül) of Anadolu University. In this study, brochures and posters have been prepared; two different colored containers were located; and four "Bring Centers" were established in the two campuses. Campus solid wastes have been analyzed for physical / chemical parameters such as pH, moisture content, volatile matter, volatile combustible matter, ultimate analysis, calorific value, calcium, sodium, potassium, heavy metals etc. for the establishment of a data base and have been evaluated by SPSS 10.0 program for statistical analysis. Also, an opinion survey has been conducted at the commencement and two years after the project.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Banar, M. (2003). Katı Atık Yönetimi Dersi, Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Notla­rı, Eskişehir.
  • Banar, M, Şahin, A., Neyim, C, Malkoç, S. ve Vardar, Ç. (2001a). Kampus Atıklarının Değerlendirile-bilirliği ve Anadolu Üniversitesi Örneği. UKAK 2001, 1. Ulusal Katı Atık Kongresi, 18-21 Ni­san, DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, İzmir, Bildiriler Kitabı, 3. oturum, s.23-31.
  • Banar, M, Vardar, Ç., Malkoç, S., Şahin, A., Neyim, C. ve Eröztürk, A. (2001b). Kampus Katı Atık­larının Değerlendirilmesi ve Anadolu Üniversi­tesi Örneği. II. Uluslararası Ambalaj Kongresi ve Sergisi, 29 Mayıs-1 Haziran, DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, İzmir, Bildiriler Kitabı, s.417-425.
  • ÇEVKO (2000). Faaliyet Raporu, İstanbul
  • http 1: www.yok.gov.tr
  • http 2: www.die.gov.tr
  • http 3: www.bgsu.edu/offices/recycling/univlinks.html
  • http 4: www.nfw.org/campusEcology
  • Mason, I.G., Oberender, A. ve Brooking, A.K. (2004). Source seperation and potential re-use of resource residuls at a university campus. Resources, Conservation and Recycling 40, 155-172.
  • Tchobanoglous, G., Theisen, H. ve Vigil, S.A. (1993). Integrated Solid Waste Management, McGraw-Hill International Editions.
  • TS 8332 (1995). Toprak Kalitesi-pH Tayini, ISO 10390, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Vega, C.A., Benitez, S.O.ve Barreto, M. (2003). Mexican educational institutions and waste management programmes: a University case study. Resources, Conservation and Recycling 39. 283-296.
APA BANAR M, özkan a (2005). Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. , 225 - 234.
Chicago BANAR Müfide,özkan aysun Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. (2005): 225 - 234.
MLA BANAR Müfide,özkan aysun Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. , 2005, ss.225 - 234.
AMA BANAR M,özkan a Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. . 2005; 225 - 234.
Vancouver BANAR M,özkan a Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. . 2005; 225 - 234.
IEEE BANAR M,özkan a "Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği." , ss.225 - 234, 2005.
ISNAD BANAR, Müfide - özkan, aysun. "Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği". (2005), 225-234.
APA BANAR M, özkan a (2005). Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik, 6(2), 225 - 234.
Chicago BANAR Müfide,özkan aysun Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik 6, no.2 (2005): 225 - 234.
MLA BANAR Müfide,özkan aysun Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik, vol.6, no.2, 2005, ss.225 - 234.
AMA BANAR M,özkan a Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik. 2005; 6(2): 225 - 234.
Vancouver BANAR M,özkan a Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik. 2005; 6(2): 225 - 234.
IEEE BANAR M,özkan a "Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği." Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik, 6, ss.225 - 234, 2005.
ISNAD BANAR, Müfide - özkan, aysun. "Kampus katı atıklarının karakterizasyonu ve geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi örneği". Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik 6/2 (2005), 225-234.