Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi

Yıl: 2004 Cilt: 3 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 35 - 41 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi

Öz:
Giriş: Bu çalışmada meslekleri nedeni ile seslerini yoğun olarak kullanmaları gereken ve herhangi bir ses problemi nedeni ile KBB kliniğine başvurmamış olan 150 kişideki ses bozukluğu problemleri subjektif testler ile değerlendirilmiştir. Yöntem ve Gereçler: Öğretmenler, satış elemanları, konservatuar öğrencileri, polis memurları, din görevlileri ve sekreterlerden herhangi bir ses problemi nedeni ile KBB kliniğine başvurmamış olan 25'er kişi randomize olarak seçilmiş olup, Ses Bozukluğu Skoru'na **(SBS) göre kendi seslerini değerlendirmeleri istenmiştir. Bu bireylerin ses kaliteleri aynı KBB uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra her iki test arasında korelasyon olup olmadığına bakılmıştır. Bulgular: Ses bozukluğu şikayeti ile KBB kliniğine başvurmamalarına rağmen çalışmaya alınan profesyonel ses kullanıcılarının çeşitli derecelerde ses problemi yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada biri hastanın diğeri değerlendiren kişinin subjektif değerlendimesini yansıtan SBS ve GRBAS arasında orta derecede bir korelasyon saptanmıştır (r=0.74). Tartışma ve Sonuç: Ülkemizde meslekleri nedeni ile seslerini yoğun olarak kullanan kişilerin yaşamakta oldukları ses problemlerine rağmen bu sorunları çok ilerlemedikçe profesyonel bir yardım arayışı içine girmedikleri görülmektedir. Ciddi ses bozuklukları ortaya çıkmadan önce problemlerin giderilebilmesi için öncelikle bireylerin kendilerinde bir ses problemi olduğunu farketmeleri ve bu amaçla da uygulama kolaylığı bulunan subjektif testlerin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime: Ses bozuklukları Ses

Konular: Kulak, Burun, Boğaz

The value and importance of subjhective tests for evaluation professional voice users voices in our country

Öz:
Introduction: In this study, the voice quality of 150 people who are professional voice users without any application to Ear Nose Throat Clinic (ENT) due to voice problems has been evaluated with perceptual tests. Material–method: Teachers, sales people, musical academy students, policemen, religion related workers (priests/imams) and secretaries groups of 25 each that have never applied to ENT Clinic due to voice problems have been chosen and asked to evaluate themselves for “Voice Handicap Index” (VHI). The voice quality of these individuals have been evaluated through GRBAS system by the same ENT specialist and the results have been investigated to determine whether there are any correlations between the two subjective tests. Result: Voice disorders have been determined on the professional voice users who never applied to ENT Clinic due to voice problems. In addition, this study showed that there is an average rank of correlation between the VHI and GRBAS which reflect the subjective evaluations of the patients and the voice professionals accordingly (r=0.74). Discussion and Conclusion: It is concluded that in our country, the professional voice users do not request medical help if they do not have advanced problem. It is thought that the professional voice users have to be educated more to recognize their voice problems at the early stages by means of subjective tests and should apply for professional medical help before the problems progress further.
Anahtar Kelime: Voice Disorders Voice

Konular: Kulak, Burun, Boğaz
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1) Jacobson BH, Johnson A, Grywalski C, Silbergleit A, Jacobson G, Benninger MS, Newman CW. The Voice Handicap Index (VHI): development and validation. American Journal of Speech-Language Pathology 1997; 6:66-70.
  • 2) Öğüt F. Ses Analiz Yöntemleri. Türkiye Klinikleri KBB Dergisi 2002;2(3 suppl):18-21.
  • 3) Hogikyan ND, Rosen CA. A review of outcome measurements for voice disorders. Otolaryngol Head Neck Surg 2002; 126(5):562-72. [ Özet ]
  • 4) Dejonckere PH, Bradley P, Clemente P, Cornut G, Crevier-Buchman L, Friedrich G, Van De Heyning P, Remacle M, Woisard V; Committee on Phoniatrics of the European Laryngological Society (ELS). A basic protocol for functional assessment of voice pathology, especially for investigating the efficacy of (phonosurgical) treatments and evaluating new assessment techniques. Guideline elaborated by the Committee on Phoniatrics of the European Laryngological Society (ELS). Eur Arch Otorhinolaryngol 2001; 258(2):77-82. [ Özet ]
  • 5) Dejonckere PH, Remacle M, Fresnel-Elbaz E, Woisard V, Crevier Buchman L, Millet B. Differentiated perceptual evaluation of pathological voice quality: Reliability and correlations with acoustic measurements. Rev. Laryngol Otol Rhinol 1996; 117:219-224. [ Özet ]
  • 6) De Bodt M, Wuyts F,Van de Heyning P, Croeckx C. Test – re-test study of GRBAS-Scale. J. Voice 1997; 11:74-80. [ Özet ]
  • 7) Yamaguchi H, Shrivastav R, Andrews ML, Niimi S. A comparison of voice quality ratings made by Japanese and American listeners using the GRBAS scale. Folia Phoniatr Logop 2003; 55(3):147-57. [ Özet ]
  • 8) Ünal ÖF. Larenks Travmaları ve Ses. Türkiye Klinikleri KBB Dergisi 2002;2(3 suppl):45-47.
  • 9) Jones K, Sigmon J, Hock L, Nelson E, Sullivan M, Ogren F. Prevalence and risk factors for voice problems among telemarketers. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2002; 128(5):571-7. [ Özet ]
  • 10) Smith E, Gray SD, Dove H, Kirchner L, Heras H. Frequency and effects of teachers' voice problems J Voice 1997; 11:81-87. [ Özet ]
  • 11) Smith E, Lemke J, Taylor M, Kirchner HL, Hoffman H. Frequency of voice problems among teachers and other occupations. J Voice 1998; 12:480-488. [ Özet ]
  • 12) Russell A, Oates J, Greenwood KM. Prevalence of voice problems in teachers. J Voice 1998; 12:467-479. [ Özet ]
  • 13) Beninger MS, Gardner GM, Jacobson BH. New Dimensions in Measuring Voice Treatment Outcomes. In: Sataloff RT ed. Professıonal Voice: The Science and Art of Clinical Care. 2nd ed. San Diego: Singular Publishing, 1997:789-794
APA Dogan M (2004). Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. , 35 - 41.
Chicago Dogan Muzeyyen Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. (2004): 35 - 41.
MLA Dogan Muzeyyen Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. , 2004, ss.35 - 41.
AMA Dogan M Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. . 2004; 35 - 41.
Vancouver Dogan M Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. . 2004; 35 - 41.
IEEE Dogan M "Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi." , ss.35 - 41, 2004.
ISNAD Dogan, Muzeyyen. "Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi". (2004), 35-41.
APA Dogan M (2004). Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. KBB-Forum, 3(2), 35 - 41.
Chicago Dogan Muzeyyen Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. KBB-Forum 3, no.2 (2004): 35 - 41.
MLA Dogan Muzeyyen Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. KBB-Forum, vol.3, no.2, 2004, ss.35 - 41.
AMA Dogan M Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. KBB-Forum. 2004; 3(2): 35 - 41.
Vancouver Dogan M Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi. KBB-Forum. 2004; 3(2): 35 - 41.
IEEE Dogan M "Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi." KBB-Forum, 3, ss.35 - 41, 2004.
ISNAD Dogan, Muzeyyen. "Profesyonel ses kullanıcılarının seslerinin değerlendirilmesinde sübjektif testlerin yeri ve önemi". KBB-Forum 3/2 (2004), 35-41.