Yıl: 2019 Cilt: 16 Sayı: 62 Sayfa Aralığı: 65 - 84 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 18-05-2022

Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater

Öz:
Russia and Turkey have been involved in remarkable redefinitions of their foreign policies while navigating through turbulent times in the Post-Cold War era. This has manifested in a search of being recognized as a great power. The tragic civil war in Syria has been the theatre of these ambitions of these two states in highly controversial ways. They have been on the opposite sides until recently on the essential question of the regime change in that country. The risk of a direct fight has even been observed when Turkish air force got a Russian jet down. However, a rapid rapprochement started due to Turkish priority shift from the regime change to the prevention of Kurdish autonomy and the alienation from US; and Russian enthusiasm to get the cooperation of an ardent anti-regime NATO member like Turkey. It can be said that Russia and Turkey have been more process-oriented than result-oriented because they have been compelled to see the limits of their power and influence. As a result, they seem to prefer to focus on the process since they seem to reach their primary objective of showing their salience. All in all, one can only hope for a peaceful and democratic life for Syrians whom tremendously suffered also as a result of an imbroglio of all these global and regional powers’ policies.
Anahtar Kelime:

Suriye Sahnesinde Etkin Rus ve Türk Dış Politikası

Öz:
Rusya ve Türkiye Soğuk Savaş sonrası çalkantılarda seyrini sürdürürken dış politikalarında dikkate değer yeniden tanımlamalara giriştiler. Bunun tezahürü büyük güç olarak kabul edilme arayışı oldu. Suriye’deki trajik iç savaş, bu iki devletin bu hedeflerinin gayet ihtilaflı tezahürlerle gözlemlendiği bir alan oldu. Asal sorun olan bu ülkedeki rejim değişikliği üzerine yakın zamana kadar zıt taraflardaydılar. Hatta, Türkiye bir Rus askerî jetini düşürdüğünde doğrudan çatışma riskinden bile bahsedildi. Ancak, daha sonra hızlı bir yakınlaşma gözlemlendi. Bunun nedenleri Türkiye’nin önceliğinin rejim değişikliğinden Kürt özerkliğinin önlenmesine kayması ve ABD’ye karşı duyulan yabancılaşma ile Rusya’nın ateşli bir rejim karşıtı ve NATO üyesi olan Türkiye’nin işbirliğini sağlamak hevesiydi. Rusya ve Türkiye’nin, güçlerinin ve etkilerinin sınırlarını görmek zorunda kaldıklarından, sonuç odaklı olmaktan çok süreç odaklı oldukları söylenebilir. Dolayısıyla, sürece odaklanmayı tercih ettikleri izlenimi veriyorlar çünkü öncelikli amaçları olan vazgeçilmezliklerini göstermeyi başarmış görünüyorlar. Nihayetinde, bütün bu küresel ve bölgesel güçlerin siyasetleri nedeniyle de korkunç acılar çekmiş Suriyeliler için barışçıl ve demokratik bir yaşam ancak umut edilebilir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Editoryal Erişim Türü: Bibliyografik
APA RÜMA İ, ÇELİKPALA M (2019). Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. , 65 - 84.
Chicago RÜMA İnan,ÇELİKPALA Mitat Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. (2019): 65 - 84.
MLA RÜMA İnan,ÇELİKPALA Mitat Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. , 2019, ss.65 - 84.
AMA RÜMA İ,ÇELİKPALA M Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. . 2019; 65 - 84.
Vancouver RÜMA İ,ÇELİKPALA M Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. . 2019; 65 - 84.
IEEE RÜMA İ,ÇELİKPALA M "Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater." , ss.65 - 84, 2019.
ISNAD RÜMA, İnan - ÇELİKPALA, Mitat. "Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater". (2019), 65-84.
APA RÜMA İ, ÇELİKPALA M (2019). Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. Uluslararası İlişkiler, 16(62), 65 - 84.
Chicago RÜMA İnan,ÇELİKPALA Mitat Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. Uluslararası İlişkiler 16, no.62 (2019): 65 - 84.
MLA RÜMA İnan,ÇELİKPALA Mitat Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. Uluslararası İlişkiler, vol.16, no.62, 2019, ss.65 - 84.
AMA RÜMA İ,ÇELİKPALA M Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. Uluslararası İlişkiler. 2019; 16(62): 65 - 84.
Vancouver RÜMA İ,ÇELİKPALA M Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater. Uluslararası İlişkiler. 2019; 16(62): 65 - 84.
IEEE RÜMA İ,ÇELİKPALA M "Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater." Uluslararası İlişkiler, 16, ss.65 - 84, 2019.
ISNAD RÜMA, İnan - ÇELİKPALA, Mitat. "Russian and Turkish Foreign Policy Activism in the Syrian Theater". Uluslararası İlişkiler 16/62 (2019), 65-84.