Yıl: 2022 Cilt: 0 Sayı: 27 Sayfa Aralığı: 26 - 35 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi

Öz:
Amaç: Bu çalışma, sosyo-demografik özelliklerin organik tüketim davranışı ve tutumu üzerindeki etkisini CHAID algoritması ile ortaya koymayı amaçlamıştır. Materyal ve yöntem: Bu çalışma, İstanbul ili kentsel alanda yaşayan 600 tüketiciye anket çalışması uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörler karar ağacı yöntemlerinden olan CHAID (Otomatik Ki-Kare Etkileşim Belirleme Analizi) algoritması ile sınıflandırılmıştır. Tartışma ve sonuç: Çalışmanın bağımlı değişkenleri organik gıda tüketim sıklığı, organik gıda tanımlaması, tüketilen organik gıdalar ve fazladan ödeme isteğidir. Buna göre tüketim sıklığı ve fazladan ödeme isteğini etkileyen önemli faktörün gelir düzeyi, organik gıdanın ne olduğu ile ilgili bilgi düzeyini etkileyen faktörün eğitim durumu ve tüketilen organik gıda türüne etki eden faktörün cinsiyet olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, organik gıda fiyatlarının daha ucuz olması, daha fazla satış noktasının bulunması, tüketicilerin bilinçlenmesine yönelik çalışmalar organik gıda tüketimini artıracaktır. Ayrıca gelir düzeyi ve eğitim durumu gibi faktörler doğrudan organik gıda tüketim sıklığını etkilemektedir.
Anahtar Kelime: organik gıda CHAID algoritması tüketici davranışı karar ağacı organik gıda, karar ağacı, CHAID algoritması, tüketici davranışı

Investigation of factors affecting organic food consumption behaviors with CHAID algorithm

Öz:
Objective: In this study, it is aimed to reveal the effect of socio-demographic characteristics on organic consumption behaviour and attitude with the CHAID algorithm.Material and method: This study was carried out by applying a questionnaire to 600 consumers living in the urban area of Istanbul. Factors affecting organic food consumption behaviours were classified using the CHAID (Chi-square automatic interaction detection) algorithm, which is one of the decision tree methods.Results and conclusion: The dependent variables of the study are the frequency of organic food consumption, the definition of organic food, the organic food consumed and the willingness to pay extra. Accordingly, it was found that the important factor affecting the frequency of consumption and the willingness to pay extra was income level, the factor affecting the level of knowledge about what organic food is, the education level, and the factor affecting the type of organic food consumed was gender. As a result, cheaper organic food prices, more sales points and efforts to raise awareness of consumers will increase organic food consumption. In addition, factors such as income level and educational status directly affect the frequency of organic food consumption
Anahtar Kelime: consumer behavior

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kılıç T, Turhan Ş (2022). Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. , 26 - 35.
Chicago Kılıç Tuğçe Meryem,Turhan Şule Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. (2022): 26 - 35.
MLA Kılıç Tuğçe Meryem,Turhan Şule Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. , 2022, ss.26 - 35.
AMA Kılıç T,Turhan Ş Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. . 2022; 26 - 35.
Vancouver Kılıç T,Turhan Ş Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. . 2022; 26 - 35.
IEEE Kılıç T,Turhan Ş "Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi." , ss.26 - 35, 2022.
ISNAD Kılıç, Tuğçe Meryem - Turhan, Şule. "Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi". (2022), 26-35.
APA Kılıç T, Turhan Ş (2022). Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi, 0(27), 26 - 35.
Chicago Kılıç Tuğçe Meryem,Turhan Şule Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi 0, no.27 (2022): 26 - 35.
MLA Kılıç Tuğçe Meryem,Turhan Şule Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi, vol.0, no.27, 2022, ss.26 - 35.
AMA Kılıç T,Turhan Ş Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi. 2022; 0(27): 26 - 35.
Vancouver Kılıç T,Turhan Ş Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi. Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi. 2022; 0(27): 26 - 35.
IEEE Kılıç T,Turhan Ş "Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi." Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi, 0, ss.26 - 35, 2022.
ISNAD Kılıç, Tuğçe Meryem - Turhan, Şule. "Organik gıda tüketim davranışlarına etki eden faktörlerin CHAID algoritması ile incelenmesi". Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi 27 (2022), 26-35.