İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma

Yıl: 2005 Cilt: 46 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 8 - 13 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma

Öz:
Bu çalışma Ege Bölgesinde önemli bir süt üretim potansiyeline sahip olan İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının mevcut durumunu ve geliştirme olanaklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2000 yılı yatay-kesit verilerine dayalı olup, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş 83 işletmeyi kapsamaktadır. Bu kapsam içinde önce mevcut durum ve ortaya çıkan sorunlar tespit edilmiş daha sonra sorunların çözümüne yönelik bazı öneriler getirilmiştir. Çalışmada, ilçedeki süt üreticilerinin en önemli sorununun örgütlenme eksikliği olduğu, buna bağlı olarak süt üretiminde kullanılan girdilerin pahalı ve kalitesiz olması, üreticinin yeterli ve uygun koşullarda finanse edilmemesi ve sütün pazarlanmasında üreticinin pazar koşullarını kabullenmek zorunda olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak ilçede süt sığırcılığının geliştirilebilmesi için üreticinin örgütlenmesinin kısa sürede sağlanması ve devletin sürekli ve istikrarlı bir destekleme politikası izlemesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime: İzmir çiftçi Ödemiş maliyet süt işletmeleri süt sığırcılığı Türkiye tarım sistemleri finansman

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri

A research on the possibilities of improving the dairy farms in Odemiş province of Izmir

Öz:
This research was carried out to determine the present situation and the possibility of improvement of dairy farms in Ödemiş province of Izmir which has an important potential as to milk production in Aegean Region. This study is based on cross-sectional data of 2000 year and covers 83 farms which was selected by random sample method. In the research, after reviewing the present situation some proposals have been given for solution of the problems faced. As a result it was concluded that the main problem is the insufficient farmers organization. One of the important problems is the fact that inputs which are used in milk production are expensive and poor quality. Insufficient financing is also very important. The farmers are price takers in current market conditions. In conclusion, the farmers must be organized as soon as possible. Therefore, governmental supports must be continual and stable.
Anahtar Kelime: costs dairy farms dairy herds Turkey farming systems finance Izmir farmers Odemis

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 1998. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hayvancılık Kongresi 3. Komisyon Raporu, Ankara
  • Anonim, 2002. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları
  • Çetik, S., 1997. İzmir İlinde Hayvancılığın Geliştirilmesinde Kooperatiflerin Rolü, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, İzmir
  • D.P.T., 2001. VIII. BYKP, Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 160s.
  • Dixon, W.J., Massey, F.J., 1969. Introduction to Statistical Analysis, Me Graw-Hill Book Company, Kogatasha
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987, Araştırma ve Deneme Metodları, A.Ü.Z.F. Yaymları: 1021, Ankara, 3 81 s
  • Işıklı, E., 1979. İzmir'de Süt Üretimi, Pazarlaması ve Tüketimi Üzerine Bir Araştırma, E.Ü.Z.F. Yayınları No:350, İzmir, 257s.
  • Kaya, A., Tömek, Ö., 1995. Türkiye'de Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Süt Sığırcılığının Geliştirilmesine Yönelik Öneriler, Türkiye Hayvancılığının Yapısal ve Ekonomik Sorunları Sempozyumu, E.Ü.Z.F. Tarım Ekonomisi Derneği, İzmir, s. 16-21
  • Kahya, C, 1985. Entansif Süt Üretimi Projelerinin İzmir, Manisa ve Aydın İllerindeki Uygulamasmm Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, EÜZF, Tarım Ekonomisi Bölümü, Doktora Tezi, İzmir, 144s. (Yayınlanmamış)
  • Miran, B., 2002. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 288s
  • Olgun, A., Artukoğlu, M., 1998. Süt Üreticilerinin Örgütlenme ve Pazarlama Durumları ile Sorunları Üzerine Bir Araştırma, E.Ü. Araştırma Fonu Proje Raporu, Proje No:1996-ZRF-16, İzmir, 63s.
  • Olgun, A., Çıkın, A., 1997. Hayvancılıkta Örgütlenme Yayımı, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, İzmir, s. 185-191
  • Özdamar, K., 1999. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1, Kaan Kitabevi, Yaym No:2, Eskişehir
  • Saner, G., 1993. İzmir Yöresinde Pazara Yönelik Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, İzmir (Yayınlanmamış)
  • Talim, M., Saner, G., Karahan, Ö., Engindeniz, S., (1998). Türk-Anafı Projesi Kapsammdaki Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Prodüktivite ve Rantabilite Üzerine Bir Araştırma, 1994 ZRF/013 nolu E.Ü.Rektörlüğü Araştırma Fonu Projesi, İzmir, ISBN:975-96867-3-2
  • Yavuz, F., 1999. Türkiye Besi ve Süt Hayvancılığı Politikalarının Analizi, Türkiye Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu, İzmir, s.40-50
APA Koyubenbe N (2005). İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. , 8 - 13.
Chicago Koyubenbe Nursel İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. (2005): 8 - 13.
MLA Koyubenbe Nursel İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. , 2005, ss.8 - 13.
AMA Koyubenbe N İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. . 2005; 8 - 13.
Vancouver Koyubenbe N İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. . 2005; 8 - 13.
IEEE Koyubenbe N "İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma." , ss.8 - 13, 2005.
ISNAD Koyubenbe, Nursel. "İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma". (2005), 8-13.
APA Koyubenbe N (2005). İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 46(1), 8 - 13.
Chicago Koyubenbe Nursel İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 46, no.1 (2005): 8 - 13.
MLA Koyubenbe Nursel İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, vol.46, no.1, 2005, ss.8 - 13.
AMA Koyubenbe N İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim. 2005; 46(1): 8 - 13.
Vancouver Koyubenbe N İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim. 2005; 46(1): 8 - 13.
IEEE Koyubenbe N "İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma." Hayvansal Üretim, 46, ss.8 - 13, 2005.
ISNAD Koyubenbe, Nursel. "İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma". Hayvansal Üretim 46/1 (2005), 8-13.