Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma

Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 39 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 13-06-2022

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma

Öz:
Amaç: Bu çalışma, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara verilen beden perküsyonu eğitiminin benlik algısı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya DEHB tanısı olan, 9-13 yaş aralığında 4 çocuk dahil edildi. Benlik algısı, Piers-Harris Çocuklarda Öz- Kavramı Ölçeği ile değerlendirildi. Tedavi haftada bir gün; toplam sekiz hafta sürdü. Tedavi sonrasında Piers-Harris Çocuklarda Öz Kavramı ölçeği tekrar uygulandı. Sonuçlar karşılaştırılarak müdahalenin etkisi incelendi. Sonuçlar: Çocukların 3’ü erkek (%75), 1’i (%25) kız olup yaş ortalamaları 10,25’ti. Çocukların benlik algılarında tekrarlanan değerlendirmelere göre benlik algıları ve bu testin alt testlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Tartışma: Sonuçlara göre bu konuda ileride yapılacak çalışmalarda daha çok seansın yapılması, çalışma sonrasında da uzun dönem takiplerin olması, araştırmanın birden fazla ölçek ile değerlendirilmesi önerilmektedir. DEHB’li çocuklara verilecek olan beden perküsyonu eğitimlerinde grup uyumu ve ritim tutma becerilerine ağırlık verilmesi gerektiğini, ayrıca bu alanda yapılacak ergoterapi müdahalelerinin etkisini değerlendirecek değerlendirme ölçeklerinin geliştirilmesinin bu alana faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelime:

The Effect of Body Percussion Education Combined with Positive Self-perception Training on Self Perception in Primary School Age Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: A Pilot Study

Öz:
Purpose: This study was conducted to investigate the effects of body percussion training on selfperception in children with attention deficit hyperactivity disorder. Material and Methods: Four individuals with ADHD between 9-13 years of age were included in the study. The self-perception was assessed using the Piers-Harris Self-Concept Scale. Treatment was done once a week; lasted a total of 8 weeks. The scale was reapplied. The effect of the intervention was examined by comparing the results. Results: Three of the participants were male (75%) and one (25%) was female. The average age was 10.25. There was no significant difference between the self-perceptions of children according to the evaluations (p>0,05). Discussion: According to the results, it is suggested that more sessions should be done in future studies, more long-term follow-up should be done after the study, and the research should be evaluated with more than one scale. We believe that the emphasis should be placed on group harmony and rhythm holding skills in body percussion training for children with ADHD and to develop assessment scales to assess the impact of ergotherapy interventions in this area.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akan, A. (2001). 7-12 Yaş Çocuklarında Görülen Uyum ve Davranış Bozuklukları ve Benlik Saygısı İlişkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Barber, S., Grubbs, L., & Cottrell, B. (2005). Self-perception in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. J Pediatr Nurs, 20(4), 235-245. https://doi.org/10.1016/j.pedn.2005.02.012
  • Budak, S. (2000). Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Brodsky, W., & Sulkin, I. (2011). Handclapping songs: A spontaneous platform for child development among 5–10 year old children. Early Child Dev Care, 181(8), 1111- 1136. https://doi.org/10.1080/03004430.2010.517837
  • Cowden, S. T. (1992). The Effects of Client-Centered Group Play Therapy on Self Concept (Unpublished master dissertation). University of West Florida). UMI No: NA.
  • Davis, W. B., M., & Kesselring, J. (Eds.). (2006). Music, Motor Control and The Brain (p. xi327). Oxford, UK: Oxford University Press.
  • Dumas, D., & Pelletier, L. (1999). A study of self-perception in hyperactive children. MCN Am J Matern Child Nurs, 24(1), 12-19.
  • Peker, R. (2004). Özsaygı geliştirme programının lise dokuzuncu sınıf öğrencilerinin özsaygı düzeylerine etkisi. Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(2), 315-328
  • Davis, W. B., Gfeller, K. E., & Thaut, M. H. (2008). An Introduction to Music Therapy: Theory and Practice. American Music Therapy Association. Silver Spring.
  • Gonzalez, L. O., & Sellers, E. W. (2002). The effects of a stress-management program on self-concept, locus of control, and the acquisition of coping skills in school-age children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder. J Child Adolesc Psychiatr Nurs, 15(1), 5-15. https://doi.org/10.1111/j.1744-6171.2002.tb00318.x
  • Kanay, A. (2006). Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan 9-13 Yaş Grubu İlköğretim Öğrencilerinin Uyumsal Davranışları, Benlik Kavramı ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişkiler (Doktora tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Öner, N. (1996). Piers-Harris’in Çocuklar için Öz Kavram Ölçeği El Kitabı. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  • Romero-Naranjo, F. J. (2013). Science & art of body percussion: A review. Journal of Human Sport and Exercise, 8(2), 442-457.
  • Romero-Naranjo, F. J., Crespo-Colomino, N., Liendo- Cárdenas, A., Pons-Terrés, J. M., & Carretero-Martínez, A. (2014). Drugs and body percussion: Rehabilitation therapy using the BAPNE method. Procedia Soc Behav Sci, 152, 1128-1132. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.09.287
  • Sert, A. G. (2003). The Effect of an Assertiveness Training on the Assertiveness and Self Esteem level of 5th Grade Children (Unpublished Master Dissertation). Middle East Technical University, Ankara.
APA KOCA R, ALTUNTAŞ O (2020). Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. , 39 - 44.
Chicago KOCA Rukiye Begüm,ALTUNTAŞ ONUR Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. (2020): 39 - 44.
MLA KOCA Rukiye Begüm,ALTUNTAŞ ONUR Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. , 2020, ss.39 - 44.
AMA KOCA R,ALTUNTAŞ O Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. . 2020; 39 - 44.
Vancouver KOCA R,ALTUNTAŞ O Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. . 2020; 39 - 44.
IEEE KOCA R,ALTUNTAŞ O "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma." , ss.39 - 44, 2020.
ISNAD KOCA, Rukiye Begüm - ALTUNTAŞ, ONUR. "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma". (2020), 39-44.
APA KOCA R, ALTUNTAŞ O (2020). Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 8(1), 39 - 44.
Chicago KOCA Rukiye Begüm,ALTUNTAŞ ONUR Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 8, no.1 (2020): 39 - 44.
MLA KOCA Rukiye Begüm,ALTUNTAŞ ONUR Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol.8, no.1, 2020, ss.39 - 44.
AMA KOCA R,ALTUNTAŞ O Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2020; 8(1): 39 - 44.
Vancouver KOCA R,ALTUNTAŞ O Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2020; 8(1): 39 - 44.
IEEE KOCA R,ALTUNTAŞ O "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma." Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 8, ss.39 - 44, 2020.
ISNAD KOCA, Rukiye Begüm - ALTUNTAŞ, ONUR. "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan İlköğretim Çağındaki Çocuklarda Olumlu Benlik Algısı Eğitimi İle Kombine Beden Perküsyonu Eğitiminin Benlik Algısına Etkisi: Bir Pilot Çalışma". Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 8/1 (2020), 39-44.