OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ

Yıl: 2022 Cilt: 0 Sayı: 269 Sayfa Aralığı: 63 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-06-2022

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, 19. yüzyıl Osmanlı İm- paratorluğu’nda ticaretin serbest bırakılmasını savunan liberal iktisat yanlısı düşünürler ile eko- nomide himayeci/korumacı bir politika güdülme- sini savunan düşünürlerin perspektifinden, güm- rük politikası ve gümrük resmi/vergisinin politik ekonomideki zihniyet yansımaları hakkında bir tasvir çizmektir. Çalışmada elde edilen temel bul- guların; ekonomik anlamda “ticaret serbestisi” ve “himayecilik” biçiminde iki kutba ayrılmış bir zihniyet dünyasının teşekkülü, serbesti yanlıla- rının Adam Smith’in açtığı “laissez faire, laissez passer” rotasını izleyerek ticaretin tamamında kayıtsız, şartsız ve denetimden mücerret bir ha- reketliliği savundukları, bu bağlamda gümrük resmi gibi uygulamaların ticareti baltalayan ve teşebbüs hürriyetini kısıtlayan zararlı bir engel olarak gördükleri saptanmıştır. Himaye yanlıları- nın ise, gelişim aşamasındaki bir sanayi dalının ilk başta gümrük uygulaması ile geçici bir süreliği- ne korunması gerektiği, diğer ülkeler ile iktisadi anlamda rekabet gücüne erişene değin koruma- cı politikaların gümrük resmi vasıtası ile devam etmesi gerektiği, bunun zaruri olduğu, korunan sanayi kesiminin serpilmesi ve güçlenmesinden sonra gümrük resminin peyderpey kaldırılmasını savundukları tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

THE POSITION OF TARIFFS OF OTTOMAN EMPIRE IN DISCUSSIONS OF TRADE FREEDOM AND PROTECTIONISM

Öz:
his study aims to describe the reflections of customs policy and customs duty in political economy from the perspective of liberal economists who advocated the liberalisation of trade in the 19th Century in the Ottoman Empire and those who supported a protective policy in the economy. The main findings obtained in the study as follows: there were two basic views as “trade freedom” and “protectionism” in the economic sense. Supporters of liberalism, following the “laissez-faire, laissez-passer” route opened by Adam Smith, advocated unconditional and unsupervised mobility in all trade. In this context, it has been determined that liberals consider practices such as customs duty as a dangerous obstacle that undermines trade and restricts freedom of enterprise. On the other hand, the supporters of protectionism thought that a branch of industry in the development process should be protected temporarily with customs enforcement at first. They believed it was essential that protectionist policies continue through customs until they reach economic competitiveness with other countries. They advocated the gradual abolition of customs duty after the development and strengthening of the protected industrial sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
  • AKIN, A. (1991). Münif Paşa Ve Türk Bilim Tarihindeki Yeri. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü. (Yayımlanmış dok- tora tezi). Ankara.
  • • ALBAYRAK G.C., GENÇ H., KOCAKAPLAN S.Ç. (2016). Osmanlı’da Modern İktisadın İzinde-2 İlm-i Servet Veyahud İlm-i İktisat, Akyiğitzade Musa. Dergâh Yayınevi. İstanbul.
  • • BERKES, N. (2018). Türkiye İktisat Tarihi, Yapı Kredi Yayınları. İstanbul.
  • • BORATAV, K. (2010). Türkiye İktisat Tarihi 1908-2007, İmge Kitapevi. Ankara.
  • • BUDAK, A. (2012). Batılılaşma Sürecinde Çok Yönlü Bir Osmanlı Aydını: Münif Paşa, Bilge Kültür Sanat Yayınları. İstanbul.
  • • ÇAKMAK, D. (2011). Osmanlı İktisat Düşün- cesinin Evrimi Societas Ve Universitas Geri- limi, Libra Kitapçılık. İstanbul.
  • • ÇAKMAK, O. (2001). İktisat İlmi Mehmet Cavid Bey, Liberte Yayınları. Ankara.
  • • ÇAVDAR, T. (2003). Türkiye Ekonomisinin Tarihi, 1900-1960, İmge Kitap Evi. Ankara.
  • • DEMİR, K. (2018). “Osmanlı’da Ekono- mi-Politik İlminin Öğretilmesinde Gazete- lerin Rolü ve Gazetelerdeki Ekonomi Kitabı Tefrikaları”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı 30.
  • • FINDIKOĞLU, Z.F. “Türkiye’de İktisat Fakül- tesi Tedrisatı Tarihçesi Ve İktisat Fakültesi Teşkilatı.” (https://katalog.marmara.edu. tr/eyayin/pdf/ND0929.pdf). Erişim Tarihi: 24 Temmuz 2021.
  • • SAMİ, Ş. (2006). Kamus-i Türki, Çağrı Ya- yınları. İstanbul.
  • • PAŞA, M. “İlm-i Servet”. (https://katalog. marmara.edu.tr/eyayin/pdf/ND0900.pdf). Erişim Tarihi: 7 Ocak 2021.
  • • SAYAR, A.G. (2009). Osmanlı İktisat Düşün- cesinin Çağdaşlaşması, Ötüken Neşriyat. İstanb
APA TINMAZ M, Doğan E (2022). OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. , 63 - 76.
Chicago TINMAZ MUSTAFA,Doğan E. Muhsin OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. (2022): 63 - 76.
MLA TINMAZ MUSTAFA,Doğan E. Muhsin OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. , 2022, ss.63 - 76.
AMA TINMAZ M,Doğan E OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. . 2022; 63 - 76.
Vancouver TINMAZ M,Doğan E OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. . 2022; 63 - 76.
IEEE TINMAZ M,Doğan E "OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ." , ss.63 - 76, 2022.
ISNAD TINMAZ, MUSTAFA - Doğan, E. Muhsin. "OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ". (2022), 63-76.
APA TINMAZ M, Doğan E (2022). OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. Vergi Raporu, 0(269), 63 - 76.
Chicago TINMAZ MUSTAFA,Doğan E. Muhsin OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. Vergi Raporu 0, no.269 (2022): 63 - 76.
MLA TINMAZ MUSTAFA,Doğan E. Muhsin OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. Vergi Raporu, vol.0, no.269, 2022, ss.63 - 76.
AMA TINMAZ M,Doğan E OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. Vergi Raporu. 2022; 0(269): 63 - 76.
Vancouver TINMAZ M,Doğan E OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ. Vergi Raporu. 2022; 0(269): 63 - 76.
IEEE TINMAZ M,Doğan E "OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ." Vergi Raporu, 0, ss.63 - 76, 2022.
ISNAD TINMAZ, MUSTAFA - Doğan, E. Muhsin. "OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA GÜMRÜK VERGİSİ’NİN “TİCARET SERBESTİSİ” VE “HİMAYECİLİK” TARTIŞMALARINDAKİ YERİ". Vergi Raporu 269 (2022), 63-76.