Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme

Yıl: 1998 Cilt: 22 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 225 - 240 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme

Öz:
A. indica'dan elde edilen ürünlerin farklı yönlerini ele alan çok sayıda literatürün ışığı altında hazırlanmış bu makale, bu bitkiden elde edilen değişik ürünlerin genel bir değerlendirmesini yansıtmaktadır. Çalışmada A. indica türevlerinin potansiyel durumu, uygulanabilirliği ve zararlıları öldürmede kullanma olanaklarına ait birçok örnek verilmiştir.A. indica türevlerinin çok sayıda zararlıya karşı beslenmeyi ve yumurtlamayı engelleme, büyüme düzenleyici ve toksik etki gibi etkilere sahip olduğu bulunmuştur. Etkilediği zararlılar arasında tarımsal zararlılar, depolanmış ürün ve ev zararlıları, hayvan ve insanlara hastalık taşıyan vektörler de yer almaktadır. Aslında fitofag böceklerin larva veya nimfleri için mide zehiri olarak kabul edilen A. indica türevleri, parazitoit ve predator gibi doğal düşmanlar için yüksek derecede seçicilik özelliği göstermektedir. Bacillus thuringiensis gibi entomopatojenlerin ortamda bulunması durumunda, A. indica türevlerinin zehirli etkisi daha da artmaktadır. Zararlılara karşı olan etkinliği, biodegradasyon özelliği, belirgin seçiciliği, yararlı ve hedef dışı organizmalara zararlı olmayışı gibi nedenlerle A. indica türevleri, IPM programlarında başarıyla kullanılabilir.
Anahtar Kelime: doğa koruma yağlı tohumlu bitkiler Azadirachta indica böcek öldürücü bitkiler Bacillus thuringiensis neem özütü bitki özütü

Konular: Biyoloji Entomoloji

Focus on natural pesticides from the neem tree Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae)

Öz:
Focus on natural pesticides from the necm tree, Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) In light of the extensive literature on different aspects of neem products, this review is by no means meant to be exclusive. It merely reflects a general view of neem products. It gives few examples to highlight and illustrate the potentiality, feasibility and promising utility of neem derivatives and their possibilities of manipulating or killing pests. The neem derivatives have been found to possess pest control properties that in¬clude antifeedant, antiovipositional, growth regulatory and lethal toxic activities against a wide variety of pests. These pests include agricultural, stored products and house-hold pests in addition to vectors of animal and human diseases. The neem derivatives are primarily considered as feeding-toxicants for larvae or nymphs of phytophagous insects and hence show considerable selectivity toward natural enemies and biocontrol agents such as parasitoids and predators. In relation to biological interaction, the detrimental effects of neem derivative are strongly enhanced by the presence of entomopathogens such as Bacillus thuringiensis. Owing to their effectiveness against pests, biodegradation, considerable selectivity, harmlessness to benefical and non target organisms, neem derivatives could be a potential component in integrated pest management.
Anahtar Kelime: nature conservation oilseed plants Azadirachta indica insecticidal plants Bacillus thuringiensis neem extracts plant extracts

Konular: Biyoloji Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA AWAD T (1998). Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. , 225 - 240.
Chicago AWAD Talat Issa Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. (1998): 225 - 240.
MLA AWAD Talat Issa Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. , 1998, ss.225 - 240.
AMA AWAD T Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. . 1998; 225 - 240.
Vancouver AWAD T Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. . 1998; 225 - 240.
IEEE AWAD T "Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme." , ss.225 - 240, 1998.
ISNAD AWAD, Talat Issa. "Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme". (1998), 225-240.
APA AWAD T (1998). Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. Türkiye Entomoloji Dergisi, 22(3), 225 - 240.
Chicago AWAD Talat Issa Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. Türkiye Entomoloji Dergisi 22, no.3 (1998): 225 - 240.
MLA AWAD Talat Issa Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. Türkiye Entomoloji Dergisi, vol.22, no.3, 1998, ss.225 - 240.
AMA AWAD T Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. Türkiye Entomoloji Dergisi. 1998; 22(3): 225 - 240.
Vancouver AWAD T Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme. Türkiye Entomoloji Dergisi. 1998; 22(3): 225 - 240.
IEEE AWAD T "Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme." Türkiye Entomoloji Dergisi, 22, ss.225 - 240, 1998.
ISNAD AWAD, Talat Issa. "Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) ağacından elde edeilen doğal pestisitler üzerinde bir inceleme". Türkiye Entomoloji Dergisi 22/3 (1998), 225-240.