Yıl: 2005 Cilt: 4 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 321 - 329 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi

Öz:
Giriş: Doğumun sağlıklı koşullarda gerçekleştirilmesinin ve doğum sonu bakım hizmetlerinin düzenli olarak verilmesinin anne ve perinatal bebek ölümlerini azalttığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; Aydın İl Merkezindeki 0- 11 aylık bebeği olan annelerde doğum ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerini değerlendirmektir. Gereç-Yöntem: Araştırma kesitsel tipte olup 806 annede gerçekleştirilmiştir. Çok aşamalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Sağlık evleri küme olarak alınmıştır. Merkezdeki on sağlık ocağından bir kırsal bir kentsel sağlık evi basit rastgele örneklem metoduyla seçilmiştir. Araştırmada, doğumun güvenli olup olmadığı, doğumun şekli, doğum sonrasındaki komplikasyonlar, doğum sonrası ilk altı hafta içinde sağlık personeli tarafından evde görülme durumu ve sıklığı sorgulanmıştır. Bulgular: Aydın'da doğumların %6,0'ı sağlıksız koşullarda gerçekleşmiştir. Aylık gelir düzeyinin, kadının yaşının, mesleğinin, eğitim durumunun, sosyal güvencesinin, yaşayan çocuk sayısının, eşinin mesleğinin, eğitim durumunun ve evdeki kişi sayısının doğumun sağlıklı koşullarda yapılmasını etkilediği tespit edilmiştir. Lohusalık dönemi boyunca kadınların %59,9'u evde ebe tarafından ziyaret edilmiş, ortalama ziyaret sayısı 2,0 ±1,7 olarak saptanmıştır. Bu süre içinde annelerin % 9,4'ünde herhangi bir komplikasyon meydana gelmiş, sağlıksız koşullarda yapılan doğumlarda bu komplikasyonlar yaklaşık iki kat fazla görülmüştür. Sonuç: Aydın, ülkenin batısında bir il olmasına rağmen, ilde güvenli olmayan doğumlar ve yetersiz lohusalık izlemleri görülmektedir. Bu sorunların önlenmesi için sağlık ocaklarının daha aktif hale getirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelime: Doğum, obstetrik Gebelik Lohusalık dönemi

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Pediatri Hemşirelik

Evaluation of unsafe births and postpartum home care services

Öz:
Introduction: It is known that mother/child deaths can be prevented by having safe births and taking routine postnatal home care. The aim of this study is to evaluate safety of births and postnatal home care visits of mothers having 0-11 month babies in the Center of Aydın. Methods: A cross-sectional design was used to study a group of 806 mothers. Multistage sampling method was used. Health stations was taken as cluster units. One rural-one urban health station from ten health-centers was selected by random sampling method. Safety of births, type of births, complications after births, home visits by health personel at postpartum period were asked. Results: Unsafe births was 6,0% in Aydın. It was found that family income, mother's age/occupation/educational level, social security, number of children, father's occupation/educational level and household size, effects the safety of births. 59,9% of women were visited by widwives at the postpartum period and mean number of visits were 2,0 ±1,7. At this period 9,4% of women had complications, and these complications were two times greater at unsafe births. Conclusion: Although Aydın is in the west part of Turkey, unsafe births and inadequate postpartum home visits are seen. In order to prevent these problems, health centers must take more active role.
Anahtar Kelime: Delivery, Obstetric Pregnancy Postpartum Period

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Pediatri Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERGİN F, BAŞAR P, KARAHASANOĞLU B, BESER E (2005). Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. , 321 - 329.
Chicago ERGİN Filiz,BAŞAR Pelin,KARAHASANOĞLU Banu,BESER ERDAL Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. (2005): 321 - 329.
MLA ERGİN Filiz,BAŞAR Pelin,KARAHASANOĞLU Banu,BESER ERDAL Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. , 2005, ss.321 - 329.
AMA ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. . 2005; 321 - 329.
Vancouver ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. . 2005; 321 - 329.
IEEE ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E "Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi." , ss.321 - 329, 2005.
ISNAD ERGİN, Filiz vd. "Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi". (2005), 321-329.
APA ERGİN F, BAŞAR P, KARAHASANOĞLU B, BESER E (2005). Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 4(6), 321 - 329.
Chicago ERGİN Filiz,BAŞAR Pelin,KARAHASANOĞLU Banu,BESER ERDAL Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 4, no.6 (2005): 321 - 329.
MLA ERGİN Filiz,BAŞAR Pelin,KARAHASANOĞLU Banu,BESER ERDAL Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, vol.4, no.6, 2005, ss.321 - 329.
AMA ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2005; 4(6): 321 - 329.
Vancouver ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2005; 4(6): 321 - 329.
IEEE ERGİN F,BAŞAR P,KARAHASANOĞLU B,BESER E "Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi." TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 4, ss.321 - 329, 2005.
ISNAD ERGİN, Filiz vd. "Güvenli olmayan doğumlar ve doğum sonrası evde bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi". TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 4/6 (2005), 321-329.