Yıl: 1998 Cilt: 4 Sayı: 3-4 Sayfa Aralığı: 35 - 41 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışma koyunlarda epidural anestezide kullanılan üç değişik lokal anestezik maddenin bazı fizyolojik para¬metreler, kan ve serebrospinal sıvı değerleri üzerindeki etkilerini araştırmak üzere gerçekleştirildi. Lokal aneste¬zik madde olarak Priloeine, Lidocaine HC1 ve Bupivaca¬ine HC1 kullanıldı. Her bir anestezik madde 15 günlük aralarla arka arkaya üç koyun üzerinde uygulandı. Lokal anestezik maddeler lumbosakral aralıktan, dozajda co-lumna vertebralis uzunluğu dikkate alınarak enjekte edildi. Uygulamadan önce, uygulamadan sonraki 15. ve 60. dakikalarda ve anestezinin bitiminde bazı fizyolojik parametreler belirlenerek kan ve serebrospinal sıvı ör¬nekleri analiz edildi ve istatistiki yönden zaman içerisin¬deki değişim ile aynı zamanlarda ölçülen parametreler¬de ilaçlar arasındaki fark incelendi. Lidocaine, Prilocine ve Bupivacaine etki süreleri açısından değerlendirildi¬ğinde lokal anestezik etkileri bu sırada azdan çoğa doğ¬ru sıralanabilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Vergleichende untersuchengen zur epiduralan sthesie mit prilocine,lidocaine HCI und bupivacaine HCI bei schafen

Öz:
Diese Arbeit wurde durchgeführt, um die Wirkung drei verschiedenerLokalan(sthetika,diezurEpiduralan(sthesie verwendet werden, auf einige physiologische Parameter, Blut- und Cerebrosptnalfliissigkeitswerte zu untersuchen. Zu diesem Zweck wurden Prilocine, Lido¬caine HO und Bupivacaine HC1 bei drei Schafen nache-inander im Abstand von 15 Tagen angewendet. Die Lo-kalan(sthetika wurden Uber das Spatium lumbosacrale in den Epiduralraum gespritzt, wobei bei der Dosierung die L(nge der Wirbels(ule beriicksichtigt wurde. Vor der In-jektion, 15 und 60 Minuten nach der Injektion und am Ende der An(sthesiewirkung wurden einige physiolo¬gische Parameter bestimmt und Blut- und Cerebrospi-nalfliissigkeitsproben entnommen und analysiert. Die Werte wurden sowohl in Bezug auf den Verlauf, als auch im Vergleich untereinander auf statistische Signifikanz iiberpriift. Die angewandten Lokalan(sthetika Lidocaine HC1, Prilocine und Bupivacaine HC1 können nach ihrer Wirkungsdauer von kurz nach lang in dieser Reihenfol-ge aufgez(hlt werden.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOPAL A, SEYREK İ, İLÇÖL Y, GÖRGÜL O, ÇELİMLİ N (1998). Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. , 35 - 41.
Chicago TOPAL A.,SEYREK İntaş D.,İLÇÖL Y.,GÖRGÜL O. S.,ÇELİMLİ N. Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. (1998): 35 - 41.
MLA TOPAL A.,SEYREK İntaş D.,İLÇÖL Y.,GÖRGÜL O. S.,ÇELİMLİ N. Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. , 1998, ss.35 - 41.
AMA TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. . 1998; 35 - 41.
Vancouver TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. . 1998; 35 - 41.
IEEE TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N "Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması." , ss.35 - 41, 1998.
ISNAD TOPAL, A. vd. "Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması". (1998), 35-41.
APA TOPAL A, SEYREK İ, İLÇÖL Y, GÖRGÜL O, ÇELİMLİ N (1998). Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi, 4(3-4), 35 - 41.
Chicago TOPAL A.,SEYREK İntaş D.,İLÇÖL Y.,GÖRGÜL O. S.,ÇELİMLİ N. Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi 4, no.3-4 (1998): 35 - 41.
MLA TOPAL A.,SEYREK İntaş D.,İLÇÖL Y.,GÖRGÜL O. S.,ÇELİMLİ N. Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi, vol.4, no.3-4, 1998, ss.35 - 41.
AMA TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi. 1998; 4(3-4): 35 - 41.
Vancouver TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi. 1998; 4(3-4): 35 - 41.
IEEE TOPAL A,SEYREK İ,İLÇÖL Y,GÖRGÜL O,ÇELİMLİ N "Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması." Veteriner Cerrahi Dergisi, 4, ss.35 - 41, 1998.
ISNAD TOPAL, A. vd. "Koyunlarda prilocine,lidociane HCL ve bupivacaine HCL ile oluşturulan epidural anstezinin karşılaştırılması". Veteriner Cerrahi Dergisi 4/3-4 (1998), 35-41.