Yıl: 2005 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 79 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli

Öz:
İnsanların yaşam süreçleri içerisinde birtakım değerlerin değişmesi çok olağan bir olgudur. Değişmek, vazgeçilmez bir süreçtir, ancak değişimin boyutu, koşulları ve sonuçları dikkate alındığında birtakım değerlerin değişmesi sırasında sürdürülebilir olanların da korunması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Çalışma kapsamında çok boyutlu, çok katılımlı bir sistematik geliştirilerek, bölgesel-kimlik analizi çerçevesinde oluşturulan model ile kimlik analiz envanterini ne kadar (ölçek), niçin, neden (içerik), nasıl, kimin tarafından (davranış) korunup-sürdürüleceğinin ve/veya değiştirilip geliştirileceğinin boyutları incelenmiştir. Sonuç olarak, sürdürülebilir turizm ve kimlik gelişiminin holistik yapısında bölge ile ilgili tespitler, katılımcıların bölge hakkındaki kararları ve uygulamaları ile karşılaştırılmak üzere tez-anti tez olarak sorgulanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Mimarlık İnşaat Mühendisliği

Sustainable tourism and identity model in the context of contemporary requirements

Öz:
The aim of this study is to present a systematic approach in investigation of the contradiction between the contemporary necessities and cultural continuity in the context of sustainable tourism in the light of sustainability for the use of next generations to preserve natural, cultural and environmental identity of tourism areas. Change in values of human beings' lives is a usual occurrence. Change is an inevitable fact but when its dimensions, conditions and the consequences are taken into consideration protection of sustainable ones and providing the cultural continuity are required during the development of the values. The need of examination of human's communication and an interaction on the same platform with the local-regional identity is an element of culture in the formation of physical environment. In this study, inventory of the identity analysis was investigated in different dimensions as what, how much (scale), why, what for (content), how and by whom (behavior) should be conserved and protected and/or changed and developed by the model formed in the framework of regional-identity analysis based on a multi-dimensional and multi-participation systematic approach. Consequently, for comparison with the decisions and applications of the participants about the region, the findings about the region in the holistic structure of development of sustainable tourism and identity were examined. With this model the decisions of the participants were systematically investigated by means of the data.
Anahtar Kelime:

Konular: Mimarlık İnşaat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Altıparmak, M., (2002). Turizm çeşitlendirilmesi sürdürülebilir turizm ve planlama, TC. Turizm Bakanlığı 2. Turizm Şurası Bildirileri, Ankara, 275.
  • 2.Atabay, S., (1998). 21. Yüzyılda sürdürülebilir turizm politikaları, 1, Uluslararası Turizm Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul, 1-2.
  • 3.Atalık, G., Gezici, F., (1994). Çevre duyarlı planlama kapsamında turizm eylemlerinin değerlendirilmesi, 4. Ulusal Bölge Bilimi / Bölge Planlama Kongresi Bildirileri, KTÜ Müh. Mim. Fak. Mimarlık Bölümü Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı, Trabzon, 448.
  • 4.Binle, M., Ertan, M., (1992). Çanakkale'de Turizmin geliştirilmesi ve kent kimliği ile ilişkilendirilmesi, Lisans Tezi, MSÜ, İstanbul, 49.
  • 5.Buhalis, D., Fletcher, J., (1996). Environmental Impacts On Tourist Destinations: An Economic Analysis, Sustainable Tourism development, Avebury Athenaeum Press Ltd., Netherlands, 15.
  • 6.Ertürk, T., (1996). Şehir Kimliği: Amasya Örneği, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 11.
  • 7.Eruzun, C., Ünügür, S.,M., (1996). Türkiye Ulusal Raporu ve Eylem Planı, Arkitekt, 438, İstanbul, 38-39.
  • 8.Hacıhasanoğlu, O., (1996). Kimlik Sorunu, Mimarlığın Evrensel ve Yerel Boyutları, Uluslararası 8. International Yapı ve Yaşam' 96 Building and Life, Kongre Kitabı, Mimarlık ve İletişim, Bursa, 259.
  • 9.Ilgın, C., (1997). İstanbul konut mimari kimliğinin konut örüntülerine bağlı değişimi ve kent kimliği ile etkileşimi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 8.
  • 10.Örer, G., (1993). İstanbul'un kentsel kimliği ve değişimi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 46.
  • 11.Turgut, H., (1992). Çevre ve kültür çalışmaları, Ders Notları, İstanbul, 7.
APA BEYHAN Ş, ÜNÜGÜR S (2005). Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. , 79 - 87.
Chicago BEYHAN Ş. Gülin,ÜNÜGÜR S. Mete Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. (2005): 79 - 87.
MLA BEYHAN Ş. Gülin,ÜNÜGÜR S. Mete Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. , 2005, ss.79 - 87.
AMA BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. . 2005; 79 - 87.
Vancouver BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. . 2005; 79 - 87.
IEEE BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S "Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli." , ss.79 - 87, 2005.
ISNAD BEYHAN, Ş. Gülin - ÜNÜGÜR, S. Mete. "Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli". (2005), 79-87.
APA BEYHAN Ş, ÜNÜGÜR S (2005). Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4(2), 79 - 87.
Chicago BEYHAN Ş. Gülin,ÜNÜGÜR S. Mete Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım 4, no.2 (2005): 79 - 87.
MLA BEYHAN Ş. Gülin,ÜNÜGÜR S. Mete Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım, vol.4, no.2, 2005, ss.79 - 87.
AMA BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım. 2005; 4(2): 79 - 87.
Vancouver BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım. 2005; 4(2): 79 - 87.
IEEE BEYHAN Ş,ÜNÜGÜR S "Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli." İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4, ss.79 - 87, 2005.
ISNAD BEYHAN, Ş. Gülin - ÜNÜGÜR, S. Mete. "Çağdaş gereksinmeler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli". İTÜ Dergisi Seri A: Mimarlık, Planlama, Tasarım 4/2 (2005), 79-87.