Yıl: 2003 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 8 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, bir firma bünyesinde kurulması düşünülen birleşik ısı-güç çevrim santralı tesisi ele alınıp incelenerek termodinamik analizler yapılmıştır. Bu ısı-güç çevrim santralinde, 5 MW'lık kurulu güce sahip bir tesisin kurulması düşünülmüş, bunun için gerekli maliyet analizi yapılmıştır. Firmanın mevcut yakıt, sıcak su ve elektrik enerjisi maliyetleri toplamı ile kojenerasyon kurulduktan sonraki yakıt artı tesis maliyeti değerlendirilmiştir. Böylece ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacı olan benzer tesisler için bu şekildeki birleşik ısı-güç santrallerinin ne kadar verimli olacağı gösterilmiş olacaktır.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
In this study, thermodynamical and economical analysis have been made for a firm that have a Combined Heat and Power Plant (CHP) wanted to be established. In this CHP, 5 MW established power wanted to be built and required cost analysis have been made for this power range. Thermal heat and electrical power production quantities have been optimized by dealing with thermoeconomical view. To succeed this goal, present total costs of fuel, hotwater and electrical power of the company comparision, it can be shown that establishing of CHP plant for that kind of companies is very effective and productive.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] ÇENGEL, Y.A., ve BOLES, M. A., "Thermodynamics An Engineering Approach", Mc Graw-Hill. İne., 1994
  • [2] BEJAN, A., MORAN, M., TSATSARONİS, G.,'Termal Design adn Optimization' John Wiley and Sons, İne, 1996
  • [3]DİNÇER, İ.5 Al-Muslim 'Thermodynamic analysis of reheat cycle steam power plants" International Journal Of Energy Research, Vol 25,727-739 2001
APA ÇİÇEK A, ekmekci i, GÜVEN H (2003). Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. , 1 - 8.
Chicago ÇİÇEK Abdurrahman,ekmekci ismail,GÜVEN H. Rıza Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. (2003): 1 - 8.
MLA ÇİÇEK Abdurrahman,ekmekci ismail,GÜVEN H. Rıza Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. , 2003, ss.1 - 8.
AMA ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. . 2003; 1 - 8.
Vancouver ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. . 2003; 1 - 8.
IEEE ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H "Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi." , ss.1 - 8, 2003.
ISNAD ÇİÇEK, Abdurrahman vd. "Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi". (2003), 1-8.
APA ÇİÇEK A, ekmekci i, GÜVEN H (2003). Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 1 - 8.
Chicago ÇİÇEK Abdurrahman,ekmekci ismail,GÜVEN H. Rıza Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no.2 (2003): 1 - 8.
MLA ÇİÇEK Abdurrahman,ekmekci ismail,GÜVEN H. Rıza Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.7, no.2, 2003, ss.1 - 8.
AMA ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2003; 7(2): 1 - 8.
Vancouver ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2003; 7(2): 1 - 8.
IEEE ÇİÇEK A,ekmekci i,GÜVEN H "Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi." Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, ss.1 - 8, 2003.
ISNAD ÇİÇEK, Abdurrahman vd. "Bir sanayi tesisinde kojenerasyon ve atık ısı geri kazanımının incelenmesi". Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/2 (2003), 1-8.