Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması

Yıl: 2005 Cilt: 12 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 106 - 114 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması

Öz:
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı; suça yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştmlmasıdır. Bu temel amaç çerçevesinde suça yönlendirilmiş çocuklarla suça yönlendirilmemiş çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışları karşılaştırılarak çocuğu suça iten nedenler ortaya konulmuştur. Yöntem: Araştırmanın evreni Diyarbakır ilindeki 12-16 yaş çoculdandır. Araştırmada Diyarbalar 75. Yıl Sosyal Hizmetler Gençlik Merkezine gelen suça yönlendirilmiş 12-16 yaş 50 çocuk ile, suça yönlendirilmemiş 12-16 yaş arasındaki 50 çocuk olmak üzere toplam 100 çocuk bu araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada çocukların saldırganlık davranışlarını ve Aile İlişkilerini ortaya koymak için Saldırganlık Ölçeği ve Aile Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar: Suça yönlendirilmiş çocuklarla, suça yönlendirilmemiş çocukların saldırganlık ve aile ilişkileri açısından gruplara göre anlamlı farklılıklar vardır. Suça yönlendirilmiş çocuklar, suça yönlendirilmemiş çocuklara göre saldırganlık ölçeğinden daha yüksek puanlar almışlardır. Suça yönlendirilmiş çocııklaıın, suça yönlendirilmemiş çocuklara göre aile ilişkileri daha sağlıksızdır. Tartışma: Çocukları suça iten nedenler sağlıklı olarak ortaya konulmadığı sürece bu çocukları topluma kazandırma ve sağlıklı bir kişilik gelişimlerini sağlamada yapılacak çalışmalar amacına ulaşamaz. Araştırma bulgularına genel olarak bakıldığında suça yönlendirilmiş çocukların, suça yönlendirilmemiş çocuklara göre daha saldırgan dauranışlara eğilimlidir ve aile ilişkileri daha sağlıksızdır.
Anahtar Kelime: Psikolojik testler Suç Aile ilişkileri Demografi Saldırganlık Çocuk

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Hukuk Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

Comparison of the family relationship and aggressive behaviors of children encoruraged for crime and children without such a history

Öz:
Objective: The primary objective of this research was to compare the family relationships and aggressive behaviors of children who have been encouraged for crime with children without such a history. In the frame of this primary aim, reasons leading children to commit a crime were determined. Method: The sample of the study consisted of children between ages 1216 who live in Diyarbakır. The sample consisted of 100 children who were attending Diyarbakır 75th Year Social Services Youth Center; 50 of them had committed or were involved in a crime and the other 50 were not involved in such an event. 'Aggression Scale' and 'Family Evaluation Scale' were used in order to assess the aggressive behaviors and familial relationships of children in the study. Results: There was a significant difference in terms of aggressive behaviors and family relationships between children who have committed or were involved in a crime and those who have not. Those who have committed a crime scored higher on the 'Aggression Scale' compared to the other group and they also had more troublesome family relationships compared to the others. Discussion: Unless the reasons leading children to crime are revealed in a professional manner, the practices aiming to reunite these children back to the society and provide a healthy personality development can not be successful.
Anahtar Kelime: Demography Aggression Child Psychological Tests Crime Family Relations

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Hukuk Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arriaga XB (1999] Violence in Intimate Relationship. Sage Publications, California.
  • Başar F (1996] Üvey Ebeveyne Sahip Olan ve Olmayan 10-11 Yaş Grubundaki Çocukların Saldırganlık Eğilimleri ve Kendilerini Algılama Biçimlerinin İncelenmesi. Yayın­lanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Büyüköztürk Ş (2002) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Bulut I (1990) Aile Değerlendirme Ölçeği El Kitabı. Özgüzeliş Matbaası, Ankara. Çağlar D (1981) Uyumsuz Çocuklar ve Eğitimi. İkinci Basım, A.Ü. Eğitim Fak.Yayınları, 103. A.Ü. Basımevi, Ankara.
  • Erdoğdu MY, Oto R (2004) Soltalda Çalışan ve Çalışınayan Çocukların Atılganlık ve Saldırganlık Davranışları Açısın­dan Karşılaştırılmaları. Kriz Dergisi, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Erol R (2005) Suçun Tarihsel Gelişimi ve Nedenleri. www.amigra.com. Gençtan E (1999) Psikodinamik Psikiatri ve Normaldışı Davranışlar. Remzi Kitapevi.Ankara.
  • Gibbons DC (1970) Delinquent Behaviour. Prentince-Hall Inc. New Jersey. Hancı H (1999) Çocuk Suçluluğuna Yol Açan Sosyal Bir Yara, İç Göçler Ve Çaıpık Kentleşme, www. rrted. ege. edu. tr.
  • İçli T (1992) Türkiye'de Suçlular, Sosyal Kültürel Ve Ekonomik Özellikleri. Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • İçli T (2004) Kriminoloji. Martı Yayın ve Kitapevi, Ankara.
  • Kızmaz Z (2002) Bazı Sosyal Değişkenler Bağlamında Doğu Anadolu Bölgesinde Suç ve Suçluluk. Yayım­lanmamış Doktora tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • McCord J (1991) Family Relationship, Juvenile Delin­quency and Adult Criminality. Criminology 29: 397- 417.
  • Ohlin L, Tonry M (1958) Family Relatioixship and Delin quent Behaviour. John Wiley and Sons, New York.
  • Öner N (1993) Türkiye'de Kullanılan Psikolojik Testler. Boğaziçi Yayınları, İstanbul.
  • Saran N (1968) İstanbul Şehrinde Polisle İlgisi Olan Onsekiz yaşından Küçük Olan Çocukların Sosyo-Kültüıel Özellikleri Hakkında Bir Araştırına, Taç Matbaası. İstanbul.
  • Uluğtekin S (1984) Çocuk Yetiştinne Yöntemleri açısından Ana-Baba Çocuk İlişldleri. H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi 2: 21 -69.
  • Uluğtekin S (1991) Hükümlü Çocuklar ve Yeniden Toplum­sallaşması. Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • Yavuzer H (1994) Çocuk ve Suç. Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Yörükoğlu A (1983) Çocıüc Ruh Sağlığı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara.
  • Wolfgang ME (l 967) Studies in Homicide. Harper and Row, New York.
  • Zulliger H (2000) Suçlu Çocuklar ve Çocuk Mahkemeleri. (Çev. Kamuran Şipal), Cem Yayınevi, İstanbul.
APA ERDOGDU M (2005). Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. , 106 - 114.
Chicago ERDOGDU MUSTAFA YÜKSEL Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. (2005): 106 - 114.
MLA ERDOGDU MUSTAFA YÜKSEL Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. , 2005, ss.106 - 114.
AMA ERDOGDU M Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. . 2005; 106 - 114.
Vancouver ERDOGDU M Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. . 2005; 106 - 114.
IEEE ERDOGDU M "Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması." , ss.106 - 114, 2005.
ISNAD ERDOGDU, MUSTAFA YÜKSEL. "Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması". (2005), 106-114.
APA ERDOGDU M (2005). Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12(3), 106 - 114.
Chicago ERDOGDU MUSTAFA YÜKSEL Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 12, no.3 (2005): 106 - 114.
MLA ERDOGDU MUSTAFA YÜKSEL Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, vol.12, no.3, 2005, ss.106 - 114.
AMA ERDOGDU M Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2005; 12(3): 106 - 114.
Vancouver ERDOGDU M Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2005; 12(3): 106 - 114.
IEEE ERDOGDU M "Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12, ss.106 - 114, 2005.
ISNAD ERDOGDU, MUSTAFA YÜKSEL. "Suça yönlendirilen ve yönlendirilmeyen çocukların aile ilişkileri ile saldırganlık davranışlarının karşılaştırılması". Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 12/3 (2005), 106-114.