Yıl: 2005 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 215 - 244 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama

Öz:
İş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulması için başvurulan iş analizleri, İnsan Kaynakları Yönetiminin temel konularından biridir. İş analizi, işlerle ilgili ayrıntılı bilgilerin toplanması, işin doğru tanımlanması, işi yapacak kişilerin sahip olması gereken özelliklerin belirlenmesi için yapılır. Etkili ve verimli sağlık hizmeti sunma amacını taşıyan hastanelerin sahip olduğu en önemli kaynak insan kaynaklarıdır. İnsan kaynakları içinde de hemşireler önemli bir yer tutar. İş tanımı ve iş gereklerinin yetersizliği nedeniyle hastanelerde İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışma, Çocuk Hemşireliği hizmetlerinde iş analizi yoluyla iş tanımları ve iş gereklerinin oluşturulması amacıyla tanımlayıcı ve metodolojik bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmanın içeriğindeki işler ile ilgili bilgiler anket, gözlem ve görüşme yöntemleri uygulanarak elde edilmiştir. İş analizine dayalı olarak Çocuk Hemşireliği için söz konusu olan görevler ve sorumluluklar ile işin yapıldığı çalışma koşullarını belirleyen iş tanımları, mevcut durum esas alınarak oluşturulmuş, hemşirelik mesleğinin esaslarına göre bu durum tartışılmıştır. Ayrıca Çocuk Hemşireliği için iş gerekleri belirlenerek, bu görevleri yerine getirecek olan hemşirelerde bulunması gereken beceriler, eğitim ve yetenekler belirtilmiş ve tartışılmıştır. Buna göre hemşirelerin, hemşireliğin uğraş alanına girmeyen, diğer meslekler tarafından yapılması gereken görevleri de yerine getirdikleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: İstihdam Mesleki beceri İş tanımı Pediatri hemşireliği Anketler

Konular: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Hemşirelik

An application to develop job description and job specification through job analysis at pediatric nursing

Öz:
Job analysis that used to develop job description and job specification is one of the basic subjects of human resources management. Job analysis is carried out to collect detailed information about the job, to describe the job appropriately, to determine the qualifications people need to do this job adequately. Human resources are the most important resource for the hospitals aim to provide health care services effectively and efficiently. An important part of human resources is the nurses for the hospitals. Due to insufficient job descriptions and job specifications, hospitals have various problems related to Human Resource Management. This study aims to develop pediatric nursing job descriptions and job specifications through job analysis. It is planned as a descriptive and methodological study. Information about the jobs obtained from questionnaires, observations and interviews. Job descriptions for pediatric nursing, determining duties, responsibilities, and working conditions, were developed based on the current situation, and this situation was discussed according to the bases of nursing profession. Besides, job specifications for pediatric nursing; the skills, abilities and training that these nurses should have were stated and discussed. Based on the research, it has been determined that nurses perform some duties which should be done by other professionals.
Anahtar Kelime: Questionnaires Employment Professional Competence Job Description Pediatric Nursing

Konular: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Aksayan S. (1994) Hemşirelik Personelinin Görev Tanımları. Sağlık Bakanlığı Proje Raporu, Ankara.
  • 2. Aldemir M. C, Ataol A. ve Solakoğlu G. (1993) Personel Yönetimi. Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi, İzmir.
  • 3. Bamch Y. and Lessem R. (1995) Job Analysis: Can it be Applied? Indications for Various Organizational Levels. The International Journal of Career Management 7(6), 3-9.
  • 4. Chang I. W. and Kleiner B. H. (2002) How to Conduct Job Analysis Effectively. Management Research News 25(3), 73-81.
  • 5. Cherrington D. (1991) The Management of Human Resources. Allyn and Bacon, 3rd Edition, Boston.
  • 6. Erigüç G. ve Ergin G. (2003) Personel Yönetiminden İnsan Kaynakları Yönetimine Geçerken İş Analizi: Kamu Hastaneleri Personel Bölümlerinde Bir Uygulama.Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 6(1): 115-134.
  • 7. Erigüç G. ve Tekeş K. (2003) Yönetsel Düzeylerde İş Analizi ve İş Değerleme: Hastane Yönetimi Açısından Bir Uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 6(1): 21-43.
  • 8. Erigüç G. ve Kavuncubaşı Ş. (1996) Hemşirelerde İşten Ayrılma Eğilimine Nedensellik Yaklaşımı. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 3(2): 32-42.
  • 9. Gould D., Kelly D., Goldstone L. and Maidwell A. (2001) The Changing Training Needs of Clinical Nurse Managers: Exploring Issues for Continuing Professional Development. Journal of Advanced Nursing 34(1): 7-17.
  • 10. Kum E. ve Velioğlu P. (1980) Hemşirelikte İşlevler, Standart ve Nitelikler. Türk Hemşireler Dergisi 30(3): 3-8.
  • 11. Rakich J. S., Longest B. B. and O'Donovan T. R. (1977) Managing Health Care Organisations. W.B. Saunders Company, Philadelphia.
  • 12. Sabuncuoğlu Z. (2000) İnsan Kaynakları Yönetimi. Ezgi Kitabevi, Bursa.
  • 13. Sadullah Ö. (1998) "İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş: İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Çevresel Faktörler". İnsan Kaynakları Yönetimi içinde, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayın No:276, İşletme İktisadi Enstitüsü Yayın No:406, ss: 15-49, İstanbul.
  • 14. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü (1999) Sağlık İnsangücü Mevcut Durum Raporu. 2. Basım, Ankara.
  • 15. Tatar F. (1987) Hastanelerde İş Analizine Dayalı İş Tanımı ve Gerekleri. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • 16. Uyargil C. ve Uluhan R. (1998) "İş Analizi ve İş Dizaynı". İnsan Kaynakları.Yönetimi içinde, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayın No:276, İşletme İktisadi Enstitüsü Yayın No:406, ss: 51-82, İstanbul.
  • 17. Uyer Gülten (1997) Hemşirelik ve Yönetim, Hürbilek Matbaacılık, 2. Baskı, Ankara.
  • 18. Velioğlu P. ve Oktay S. (1995) Sağlık Kurumları Yönetimi. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 715, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 351, Eskişehir.
  • 19. Yapucu Ü. (1999) İş Analizine Dayalı Olarak Geliştirilen Bir İş Tanım Modeli.Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • 20. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih / No: 13.01.1983, 17927 Mükerrer.
  • 21. Yüksel Ö. (1998) İnsan Kaynakları Yönetimi, 2. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
APA ERİGÜÇ G, ŞENEL TEKİN P (2005). Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. , 215 - 244.
Chicago ERİGÜÇ GÜLSÜN,ŞENEL TEKİN PERİHAN Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. (2005): 215 - 244.
MLA ERİGÜÇ GÜLSÜN,ŞENEL TEKİN PERİHAN Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. , 2005, ss.215 - 244.
AMA ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. . 2005; 215 - 244.
Vancouver ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. . 2005; 215 - 244.
IEEE ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P "Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama." , ss.215 - 244, 2005.
ISNAD ERİGÜÇ, GÜLSÜN - ŞENEL TEKİN, PERİHAN. "Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama". (2005), 215-244.
APA ERİGÜÇ G, ŞENEL TEKİN P (2005). Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 8(2), 215 - 244.
Chicago ERİGÜÇ GÜLSÜN,ŞENEL TEKİN PERİHAN Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 8, no.2 (2005): 215 - 244.
MLA ERİGÜÇ GÜLSÜN,ŞENEL TEKİN PERİHAN Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, vol.8, no.2, 2005, ss.215 - 244.
AMA ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2005; 8(2): 215 - 244.
Vancouver ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2005; 8(2): 215 - 244.
IEEE ERİGÜÇ G,ŞENEL TEKİN P "Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama." Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 8, ss.215 - 244, 2005.
ISNAD ERİGÜÇ, GÜLSÜN - ŞENEL TEKİN, PERİHAN. "Çocuk hemşireliği hizmetlerinde iş analizine dayalı iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulmasına yönelik bir uygulama". Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 8/2 (2005), 215-244.