Yıl: 2005 Cilt: 4 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 67 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri

Öz:
Tüm örgütlerin ortak sorunu, örgütlerin amaçlarını gerçekleştirmek için işgörenlerin etkin bir şekilde veya istenilen düzeyde çalıştırılmamasıdır. İşgörenlerin verimli olmamalarının ve çalışmamalarının altında işlerini gereken düzeyde yapabilecek yeterlikte olmamaları yatabilir. Fakat bazen işinde yeterli olanların, hatta hizmet içi eğitim görmüş işgörenlerin de aynı biçimde gereken etkinliği göstermedikleri gözlenmektedir. İnsan, amaçladığı bir sonuca ulaşmak için, elinden gelen bütün çabayı gösterebilmektedir. Amaca ulaşmanın bütün yolarını olağanüstü bir çaba ile deneyebilmektedir. Fakat insan böyle bir çabayı örgüt içinde gösterememektedir. Bu yüzden, yüksek bir düzeyde olmasa bile, olağan bir çabayı örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için işgörene harcatmak bütün yöneticilerin ortak sorunu haline gelmiştir. Endüstriyel devrimin başlangıcından bu yana işgörenlerin verimliliğini ve performansını artırmak, işgören açısından ise gördükleri işten ve iş çevresinden onları memnun etmek yöneticilerin devamlı bir uğraşı olmuştur. Bu yüzden insanı çalışmaya sevk etmenin motive etmenin yolları araştırılmış ve ortaya çok ilginç sonuçlar çıkmıştır. Güdülemenin ve motivasyonun niteliğini açıklamaya çalışan bir çok kuramlar geliştirilmiştir. Bu kuramlara bağlı olarak insanları motive etmenin teknikleri ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime: motivasyon güdüleme stilleri motivasyon araçları işgören performansı işgören işgören verimliliği

Motivation and Its Tekniques in Running Management

Öz:
The common problem of all organizations is not making the servers work efficiently or as much as required to realize their objectives. The reason for server’s not being efficient and work productively may be the fact that they may not be competent enough to perform their duties. However, it is sometimes observed that those who are efficient and even those who have under taken in-service training activities do not perform their duties as required. Man is able to effort as much as he can to achieve his goal. He can try all the means to his goal with an extreme struggle. However, man cannot perform this effort in the organization. It has, therefore, been the common problem of all managers to make the servers perform, although not so extremely just moderately, to achieve the goals of the organization. Since the beginning of the industrial revolution it has constantly been the work of managers to increase the productivity and performance of the servers and make them content with their work and the working conditions. That is why the means of leading man to working and those of motivating servers have been sought and such interesting results have been suggested. So many concepts trying to explain the quality of motivation and stimulation have been developed. Some techniques of motivating man have been put forward related to these concepts.
Anahtar Kelime: motivation tools employee performance employee employee productivity motivation motivation styles

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bacanlı, Hasan. Gelişim ve Öğrenme, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2000
  • Başaran İ. Ethem. Örgütsel Davranışın Yönetimi, A.Ü.E.F. Yayını No: 111, Ankara, 1982.
  • _____________. Yönetime Giriş, A.Ü.E.B.F. Yayınları No: 135, Ankara, 1984.
  • Covey , S.R. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (Çev. Gönül Suveren), Varlık Yayınları, İstanbul, 1997.
  • Cüceloğlu, Doğan. İnsan ve Davranışı, Remzi Kitabevi A.Ş. İstanbul, 1991.
  • Eren, Erol. Yönetim Psikolojisi, Beta Basım A.Ş. İstanbul, 1993.
  • Genç, Nurullah. Yönetime Katılma ve Çatışma Açısından Motivasyon, At.Ü.Fındıkoğlu Arş. Merkezi, cilt: 8(2), Erzurum, 1990.
  • Kaldırımcı, Nurettin. Motivasyon İçin Anahtar Bir Kavram; Psikolojik Sözleşme, At.Ü.S.B.E. Dergisi, Erzurum, 1987.
  • Kaynak, Tuğray. Organizasyonel Davranış ve Yönlendirilmesi, Alf Basım Yayım, İstanbul, 1995.
  • Koçel Tamer. İşletme Yöneticiliği, Beta A.Ş., İstanbul, 1995.
  • Morgan T. Clifford. Psikolojiye Giriş (Çev. Komisyon), H.Ü. Psikoloji Bölümü Yayınları No: 1, Ankara, 1986.
  • Norfolk, Donald. İş Hayatında Stres (Çev: Leyla Serdaroğlu) Form Yayınları, No: 3, İstanbul 1989.
  • Plunkkett, Warren R., Raymond F.Attner. Instroduction to Management. International Thomson Publishing, California, 1994.
  • Robbins, P.Stephen. Örgütsel Davranışın Temelleri (Çev:Ayşe Öztürk) ETAM A.Ş., Eskişehir, 1994.
APA ERGÜL H (2005). Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. , 67 - 79.
Chicago ERGÜL HÜSEYİN FAZLI Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. (2005): 67 - 79.
MLA ERGÜL HÜSEYİN FAZLI Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. , 2005, ss.67 - 79.
AMA ERGÜL H Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. . 2005; 67 - 79.
Vancouver ERGÜL H Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. . 2005; 67 - 79.
IEEE ERGÜL H "Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri." , ss.67 - 79, 2005.
ISNAD ERGÜL, HÜSEYİN FAZLI. "Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri". (2005), 67-79.
APA ERGÜL H (2005). Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 4(14), 67 - 79.
Chicago ERGÜL HÜSEYİN FAZLI Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 4, no.14 (2005): 67 - 79.
MLA ERGÜL HÜSEYİN FAZLI Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.4, no.14, 2005, ss.67 - 79.
AMA ERGÜL H Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2005; 4(14): 67 - 79.
Vancouver ERGÜL H Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2005; 4(14): 67 - 79.
IEEE ERGÜL H "Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 4, ss.67 - 79, 2005.
ISNAD ERGÜL, HÜSEYİN FAZLI. "Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 4/14 (2005), 67-79.