Yıl: 2005 Cilt: 4 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 128 - 144 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği

Öz:
Bu araştırmanın amacı, eğitim kurumları açısından insan kaynakları yönetiminin gerekliliğini, ilkelerini, felsefesini ortaya koymak ve ayrıca geliştirme etkinliğinin eğitim kurumlarındaki önemini vurgulamaktır. İnsan kaynakları yönetiminin en belirgin özelliği bireye değer vermenin bir aracı olmasıdır. Değer gören bireyin verimliliğinin arttığı bilinmektedir. Bu nedenle insan kaynakları yönetimi kurumların verimliliği açısından önemli bir alandır. Bu alan içerisinde geliştirme etkinliği insan kaynakları yönetimini oluşturan en önemli bileşenlerden birini oluşturmaktadır. Geliştirme etkinliği özellikle bireyin çalıştığı kurum tarafından dikkate alınmalıdır. Ancak araştırmaya göre, özel sektör hariç, genel olarak kamu kurum ve kuruluşlarında insan kaynakları birimlerinin olmadığı söylenebilir. Bu eksikliğin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarında insan kaynakları birimlerinin kurulmasını sağlamalıdır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, eğitim kurumlarında insan kaynakları yönetimindeki etkinliklerin en önemlilerinden biri olan geliştirme etkinliğinin uygulanması için gerekli çalışmaları yapmalıdır.
Anahtar Kelime: eğitim kurumları insan kaynakları yönetimi

Requirement of Human Resources Management and Development Activity in Terms of Educational Institutions

Öz:
The aim of this study is to establish the requirement, principles and philosophy of human resources management in terms of educational institutions, and lay emphasis on the importance of the development activity in the so-called institutions. The most distinctive feature of human resources management is that it is a tool that appreciates individuals. The efficiency of an individual who is appreciated is known tor ise. Therefore, human resources management is an important area in term of the efficiency of institutions. In this area, the development activity is one of the most important components that constitute human resources management. The development activity, therefore, ought to be taken into consideration especially by those institutions where individuals work. According to this study, however, it could be said that there are not any human resources units in public institutions and enterprises as a whole except private sector. In order to fill this gap, the National Education Ministry should ensure the establishment of these units in educational institutions, and initiate the necessary studies for the implementation of the development activity, which is one of the most important activities in the management of human resources in educational institutions.
Anahtar Kelime: human resources management educational institutions

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkalın, A. (1994). Çağdaş Örgütlerde İnsan Kaynağının Personel Yönetimi. Pegem Yayıncılık. Ankara
  • Açıkalın, A. (2002). İnsan Kaynağının Geliştirilmesi. Pegem A Yayıncılık. Ankara.
  • Alkan, C.(1998). Eğitim Teknolojisi. Anı Yayıncılık. Ankara.
  • Al, Z. (1998). İnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim ve Geliştirme Sürecinin Dizaynı ve Örnek Bir Uygulama. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze.
  • Armstrong, M. (1992). Human Resource Management Strategy and Action. Kogan Page, London.
  • Buluç, B. (1997). Milli Eğitim Bakanlığında İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Buluç, B. (1998a). Bilgi Çağında İnsan Kaynakları Yönetiminin Temel Bileşenleri. Yeni Türkiye Dergisi. Ankara: Yıl, 4, Sayı19.
  • Buluç, B. (1998b). Milli Eğitim Bakanlığında İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi. VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Konya: 9-11 Eylül.
  • Çalkıvik, G. (2003). (Koç Sistem, Sistem Geliştirme ve Organizasyon Koordinatörü). http://İnsan Kaynaklarında Geliştirme//htm
  • Çalık, T. (2003). Performans Yönetimi. Gündüz Eğitim ve yayıncılık. Ankara.
  • Çelik, V. (2000). Eğitimsel Liderlik. Pegem A Yayıncılık. Ankara. 2. Baskı.
  • Cole, G. A. (1993). Management Principles and Policy. ICSA Publishing Limited.
  • Druskat, V. U. J. V. Wheeler (2003). Managing from the Boundry: The Effective Leadership of Self-Managing Work Teams. Adacemdy of Management Journal. 2003, Vol. 46. No. 4. 435-457.
  • Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer Geliştirme. Nobel Yayıncılık. Ankara.
  • Ferik, F. (2004). Yönetim ve Organizasyon ve İnsan Kaynakları Yönetimi. http://www.geocities.com/seciltastan/makale08html.
  • Hoşgörür V. ve H. Dündar (2003). İnsan Kaynağını Geliştirme Bakımından M.E.B. Pedagojik Formasyon Kurslarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 159, Yaz.
  • İnce, M. (2002). İşletmelerde İnsan Kaynakları Eğitiminin Çalışanların Performansları Üzedinde Olan Etkileri ve İşletmelerde Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • İzzet, Ö. (2003). Öğretmenlerin İşbaşında Yetiştirilmesinde Okul Yöneticilerinin Rolü. Eğitim Yönetimi Dergisi, sayı: 35, yaz.
  • Kaynak, T.(1995). Organizasyonel Davranış ve Yönlendirilmesi. Alfa Yayınları. İstanbul.
  • Küçükahmet, L. (2003). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara, Nobel Yayıncılık.
  • Losey, M. R. (1995). The Dawning of the High-Performance Workplace. MOP, USA, Marc, Vol: 40, 3, p:25-26.
  • Onur, B. (2000). Gelişim Psikolojisi: Yetişkinlik, Yaşlılık Ölüm. Ankara: İmge Yayınları.
  • Palmer, M. & K. T. Winters (1993). İnsan Kaynakları. Rota Yayınları, İstanbul.
  • Şişman, M.ve S. Turan (2002). Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi. Pegem A Yayıncılık. Ankara.
  • Ulusoy. A. Ve Diğerleri (2002). Gelişim ve Öğrenme. Anı Yayıncılık. Ankara.
  • Yıldız, S. Ve diğerleri. (2002). Yeni Ekonomide Bilgi Birikimi Yönetimi. Mayıs. http://İnsanKaynaklarıYönetimi/.htm
  • www.questia.com.(2004). Human Resourch Management.
APA MERCIN L (2005). İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. , 128 - 144.
Chicago MERCIN LEVENT İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. (2005): 128 - 144.
MLA MERCIN LEVENT İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. , 2005, ss.128 - 144.
AMA MERCIN L İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. . 2005; 128 - 144.
Vancouver MERCIN L İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. . 2005; 128 - 144.
IEEE MERCIN L "İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği." , ss.128 - 144, 2005.
ISNAD MERCIN, LEVENT. "İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği". (2005), 128-144.
APA MERCIN L (2005). İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 4(14), 128 - 144.
Chicago MERCIN LEVENT İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 4, no.14 (2005): 128 - 144.
MLA MERCIN LEVENT İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.4, no.14, 2005, ss.128 - 144.
AMA MERCIN L İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2005; 4(14): 128 - 144.
Vancouver MERCIN L İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2005; 4(14): 128 - 144.
IEEE MERCIN L "İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 4, ss.128 - 144, 2005.
ISNAD MERCIN, LEVENT. "İnsan Kaynakları Yönetimi'nin Eğitim Kurumları Açısından Gerekliliği ve Geliştirme Etkinliği". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 4/14 (2005), 128-144.