Yıl: 2006 Cilt: 16 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 97 - 119 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi

Öz:
Bu araştırma, mesleki ve teknik ortaöğretimde öğretmenlerin hazırladığı yıllık ve günlük planlara yönelik okul müdürü ve öğretmen görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Toplam elli altı okul müdürü ve çeşitli branşlardan 558 öğretmen üzerinde yürütülen bu araştırmada veriler, açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anketlerle elde edilmiştir. Araştırma bulguları, bu okullarda görev yapan okul müdürü ve öğretmenlerin, öğretim planlarını çok önemli gördüklerini ve bu planların öğrenci merkezli olarak hazırlanması gerektiği görüşünde olduklarını göstermiştir. Planlama konusunda öğretmenlerin kendilerini yeterli bulmalarına rağmen, müdürlerin öğretmenleri bu konuda yetersiz gördüğü belirlenmiştir. Her iki grubun da öğretim planlarını öğretmenin temel sorumluluğu olarak gördüğü ve planlamanın öğretmen performansını arttırdığı görüşünde oldukları, araştırmada elde edilen diğer bir bulgudur. Ayrıca, planlama sürecinde programların yoğunluğu, bilgi eksikliği ve kaynak yetersizliği ile öğrencileri tanıma konularında sorunlar yaşandığı anlaşılmaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

Evaluation of the Teaching Plans Prepared in Vocational and Technical Secondary Education

Öz:
This research aims at determining the opinions of School Directors and Teachers on annual and daily plans prepared by the teachers at Vocational and Technical Secondary Education. It was conducted on 56 School Directors and 558 Teachers of various subjects and the data were collected from the questionnaire consists of open and close-ended questions. The research findings has shown that School Directors and Teachers consider teaching plans quite important and thus have positive attitude towards them. It has been revealed that they favour a student-centred planning. Although teachers find themselves competent in planning, directors find teachers incompetent. Moreover, those two groups regard teaching plans as a basic responsibility of teacher and of opinion that planning fosters teacher performance. The research findings has shown that teachers have most of the problems in such points as intensive curricula, lack of resources, and knowing pupils.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alkan, C, Kurt, M.,(1994), Özel Öğretim Yöntemleri- Disiplinlerin Öğretim Teknolojisi, Ankara, Anı Yayıncılık.
  • Binbaşıoğlu, C, (1999), Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara, Pegem A Yayıncılık.
  • Çelik, V., (2000), Okul Kültürü ve Yönetimi, Ankara : Pegem A Yayıncılık, 2. Baskı.
  • Demirel, Ö., (1999), Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı, Ankara, Pegem A Yayıncılık.
  • Erginer, E., (2004), Öğretimi Planlama ve Değerlendirme, Ankara: Öğreti-Pegem A Yayınları.
  • Güçlü, N., (2002), Öğretmenlik Mesleğine Giriş-Sistem Yaklaşımı ve Eğitim, Ankara, Nobel Yayıncılık, 4. Baskı.
  • Gürkan, T., Erten, G., (1999), Türkiye'de ve Çeşitli Ülkelerde İlköğretim, Ankara, Siyasal Kitapevi.
  • İşman, A., Eskicumalı, A., (1999), Eğitimde Planlama ve Değerlendirme, Adapazarı, Değişim Yayınları.
  • Karasar, N., (1999), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Oğuzkan, F. A., (1989), Orta Dereceli Okullarda Öğretim, Ankara, Emel Matbaacılık.
  • Özçelik, D. A., (1998), Eğitim Programları ve Öğretim-Genel Öğretim Yöntemleri, Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Özdil, İ., (1979), Eğitimsel İletişim ve Eğitim Teknolojisi, Ankara, Yüksek Teknik Öğretmen Okulu Yayınları, No:36.
  • Rıza, E. T. (2000). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları ve Materyal Geliştirme. İzmir: Anadolu Matbaası.
  • Sezgin, İ., (2000), Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Şişman, M., (1999), Öğretmenliğe Giriş, Ankara, PegemA Yayıncılık.
  • Tan, Ş., (2005), Öğretimi Planlama ve Değerlendirme-Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ölçme ve Değerlendirme KPSS El Kitabı, Ankara, Pegem Yayınları.
  • Taşdemir, M.,(2000), Eğitimde Planlama ve Değerlendirme, Ankara, Ocak Yayınları..
  • Yıldırım, A., (2001), İlköğretim I. Kademe Düzeyinde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi, Ankara, MEB, EARGED Yayınları.
APA Akpinar B, Özer B (2006). Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. , 97 - 119.
Chicago Akpinar Burhan,Özer Bayram Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. (2006): 97 - 119.
MLA Akpinar Burhan,Özer Bayram Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. , 2006, ss.97 - 119.
AMA Akpinar B,Özer B Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. . 2006; 97 - 119.
Vancouver Akpinar B,Özer B Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. . 2006; 97 - 119.
IEEE Akpinar B,Özer B "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi." , ss.97 - 119, 2006.
ISNAD Akpinar, Burhan - Özer, Bayram. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi". (2006), 97-119.
APA Akpinar B, Özer B (2006). Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(2), 97 - 119.
Chicago Akpinar Burhan,Özer Bayram Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16, no.2 (2006): 97 - 119.
MLA Akpinar Burhan,Özer Bayram Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.16, no.2, 2006, ss.97 - 119.
AMA Akpinar B,Özer B Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2006; 16(2): 97 - 119.
Vancouver Akpinar B,Özer B Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2006; 16(2): 97 - 119.
IEEE Akpinar B,Özer B "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, ss.97 - 119, 2006.
ISNAD Akpinar, Burhan - Özer, Bayram. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Yapılan Öğretim Planlarının Değerlendirilmesi". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16/2 (2006), 97-119.