Yıl: 2005 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 12 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, pazarlama araştırmalarında, firmaların sundukları mal ya da hizmetlerin, taşıması gereken özelliklerin ve bu özelliklerin önem derecelerinin belirlenmesinde kullanılan Konjoint Analizi incelenmiştir. Uygulama kısmında ise ilk olarak Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verilmiş ve daha sonra, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer kampüsünde görev yapmakta olan akademisyenlere Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girişte göz önünde bulundurulabilecek kriterlerin bulunduğu, Konjoint Analizi için ortogonal seçimle hazırlanmış, 16 kartı içeren bir anket uygulanarak anket sonuçları değerlendirilmiş ve bu kişilerin Bireysel Emeklilik Sistemi 'ne girişte önem verdikleri değişkenler ve düzeylerinin önem dereceleri ve nasıl bir sistemi tercih edecekleri araştırılmıştır. Ayrıca simülasyon amaçlı hazırlanmış kartların önem dereceleri de belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: sigorta şirketleri anket tüketici davranışı tercihler pazarlama iletişimi konjoint analizi seçim ölçütleri bireysel emeklilik şirketleri bireysel emeklilik

Examining the Individual Retirement Account with Conjoint Analysis

Öz:
In this study, Conjoint Analysis, generally used in marketing research to designate both the features that products or services of the companies must include, and the importance levels of them, is examined. In the application part of the study, at first some information about Individual Retirement Account and a questionnaire, including 16 cards, prepared by orthogonal design for Conjoint Analysis are given. This questionnaire including the criterions of Individual Retirement Account to join in, is applied to the academicians working at Ahmet Necdet Sezer Campus of Afyon Kocatepe University to designate the criterions and the importance levels of them that these people think on when they join in Individual Retirement Account, and what kind of system if they prefer. And also the importance levels of the cards that are prepared by the aim of simulation are determined.
Anahtar Kelime: marketing communication conjoint analysis selection criteria private pension companies individual retirement insurance companies questionnaire consumer behavior preferences

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arpacı,T., Yaşar, D, Böge, E.,Tuncer, D. ve Üner, M.M., (1992). Pazarlama. Gazi Yayınları, Arsu Ofset, Ankara.
  • Çemrek, F., (2001). Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesinde Kullanılan Konjoint Analizi ve Kredi Kartı Tipi Tercihine İlişkin Bir Uygulama. Y.Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  • Erdoğan N.K, (2003). Farklı Meslek Gruplarının Hayat Sigortasına Bakışı ve Bireysel Emeklilik Sigortasının Geleceği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl 3, Sayı 8, Kütahya.
  • Green, P.E, Kreiger, A.M., (1991). Segmenting Markets With Conjoint Analysis. Journal of Marketing, 55,20.
  • Green, P.E., Srinavasan, V. (Sepl978). Conjoint Analysis in Consumer Research: Issues and Outlook. Journal of Consumer Research, Vol.5.
  • Hair, J.F., Anderson, R.E., Tatham, R.L., Block, W.C. (1995). Multivariate Data Analysis with Readings. McMillan Book Company, London.
  • Odabaşı Y. (1996). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejisi. Anadolu Üniversitesi Yayınları, No:908, Eskişehir.
  • Orme B., (1996). Which Conjoint Method Should I Use?. Sawtooth Software, Copyright (Online erişim tarihi: 29 Mart 2004) (http://www.sawtoothsoftware.com/)
  • Saraçlı, S., (2004). Müşteri Tercihlerinin Araştırılmasında Konjoint Analizi ve Bireysel Emeklilik Sistemi Üzerine bir Uygulama. Y.Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Sönmez, H., (2001). Konjoint Analizi Tekniğinin Pazarlama Araştırmalarında Kullanım Olanakları ve Bir Uygulama. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Şıklar, E., Yılmaz, V., S araçlı, S., (2004). Tüketicilerin Alışveriş Merkezi Tercihinin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İstatistik Günleri Sempozyumu, Kuşadası.
  • Tokol, T., (1998). Pazarlama Araştırması. 9. Baskı, Ceylan Matbaacılık, Bursa.
  • Yalnız, A. ve Bilen L., (Ekim 1997). Kasko Sigortalannda Konjoint Analizi ile Tüketici Tercihi. Hazine Dergisi, Sayı 8.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi. (Online erişim tarihi 10 Nisan 2004) (http://www.bireysele-meklilik.gov.tr/tarihce.htm)
  • Bireysel Emeklilik Sistemini Genel Olarak Tanıtıcı Bilgiler (Online erişim tarihi 10 Nisan 2004) (http://www.spk.gov.-tr/kyd/yf/evf/index.htmn
APA SARAÇLI S, IŞIKLAR E (2005). Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. , 1 - 12.
Chicago SARAÇLI Sinan,IŞIKLAR Emel Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. (2005): 1 - 12.
MLA SARAÇLI Sinan,IŞIKLAR Emel Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. , 2005, ss.1 - 12.
AMA SARAÇLI S,IŞIKLAR E Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. . 2005; 1 - 12.
Vancouver SARAÇLI S,IŞIKLAR E Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. . 2005; 1 - 12.
IEEE SARAÇLI S,IŞIKLAR E "Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi." , ss.1 - 12, 2005.
ISNAD SARAÇLI, Sinan - IŞIKLAR, Emel. "Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi". (2005), 1-12.
APA SARAÇLI S, IŞIKLAR E (2005). Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 1 - 12.
Chicago SARAÇLI Sinan,IŞIKLAR Emel Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, no.2 (2005): 1 - 12.
MLA SARAÇLI Sinan,IŞIKLAR Emel Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.5, no.2, 2005, ss.1 - 12.
AMA SARAÇLI S,IŞIKLAR E Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2005; 5(2): 1 - 12.
Vancouver SARAÇLI S,IŞIKLAR E Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2005; 5(2): 1 - 12.
IEEE SARAÇLI S,IŞIKLAR E "Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, ss.1 - 12, 2005.
ISNAD SARAÇLI, Sinan - IŞIKLAR, Emel. "Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin Konjoint Analizi ile İncelenmesi". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/2 (2005), 1-12.