Yıl: 2006 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 182 - 187 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde(ATAE) geliştirilen ATAK ve ATAK-S adlı 2 adet kahverengi yumurtacı genotip ile iki dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibrit (Nick Brown ve Lohmann Brown) çeşitli verim özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Verim dönemi süresince, incelenen çoğu özellikler bakımından gruplar arasındaki farklılıkların önemli olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak bu çalışmada yerli kahverengi yumurtacı ATAK ve ATAK-S hibritlerin performanslarının dış kaynaklı hibritlere göre özellikle yumurta verimi ve yem tüketimine ilişkin özellikler bakımından daha düşük olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime: yem tüketimi verim yumurta verimi hibritler kümes hayvanları Ankara performans özellikleri yumurta tavuğu

Konular: Biyoloji

Comparison of production characteristics of local and commercial brown layer hybrids

Öz:
In this study, some production charactristics of two native Brown layer hybrids (ATAK and ATAK-S) which are developed in Ankara Poultry Research Institute and two commercial Brown layer hybrids (Nick Brown and Lohmann Brown) were compared of some production characteristics. During the production period; differences among the groups for the most of the traits observed were found to be statistically significant (p<0.05).As a result of this research, it was determined that native hybrids had lower levels of performance, especially in egg production and feed consumption traits, compared to commercial hybrids.
Anahtar Kelime: performance traits hens feed consumption yields egg yield hybrids poultry Ankara

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akın, U. ve İ. Büyükbebeci. 1991. Yerli ve dış kaynaklı yumurtacı hibritlerin çeşitli verimler bakımından karşılaştırılması. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi, Sonuç Raporu, Ankara.
  • Aktan, S. 2000 Yerli ve Yabancı Hibrit Ebeveyn Soylarının Melezlenmesi Yoluyla Üretilen Kahverengi Yumurtacıların Verim özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 74 s., Ankara.
  • Anonim 1997. Lohmann Brown teknik el kitabı. Hastavuk, Bursa.
  • Anonim 2004. Kahverengi ticari yumurtacılar el kitabı, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Aslan, A., i. Büyükbebeci, H. Keçeci ve A. G. Boğa. 1995. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde yumurtacı hibrit ebeveyn soylarında ıslah çalışmaları ve sonuçları. Yutav '95 Uluslar arası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, Bildiriler. 28-33, İstanbul.
  • Büyükbebeci, L, A. Uysal ve A. G. Boğa. 1999. Grand parent ve parent geliştirme imkânları. Yayınlanmamış faaliyet raporu, "PAGEM, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Düzgüneş, O., M. Karazeybek, F. Yüceer, I. Büyükbebeci, A. G. Boğa, H. Bilici, M. Güneş ve N. Murat. 1982. Yumurta verimi yönünde dış kaynaklı ticarî hibritlerle Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde geliştirilen yerli ticarî hibritlerin özel sektör koşullarında çeşitli bakımından karşılaştırılmaları. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat işleri Genel Müdürlüğü, Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 26s., Ankara.
  • Düzgüneş, O., F. Yüceer, R. Yetişir ve M. Soysal. 1985. Rastgele örnekleme testler (RÖT) ve bizde yapılanlar. Teknik Tavukçuluk, 50: 3-9.
  • Efil, H. 1995. Ülkesel tavukçuluk araştırma projesi çerçevesinde yumurtacı ebeveyn ve hibritler üzerinde yapılan çalışmalar ve bunların geleceği. Teknik Tavukçuluk Dergisi, TKİB, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 82: 23 - 29, Ocak-Nisan '95, Ankara.
  • Efil, H. ve N. özen. 1995. Yerli kahverengi yumurtacı hibritve ebeveynlerinde yumurta verimi ve kalitesinin yabancı hibritlerler karşılaştırılması. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 8:112 - 124, Antalya.
  • Karaçay, N. 2000. Yerli ve dış kaynaklı yumurtacı hibritlerin birinci ve ikinci verim dönemi performansları bakımından karşılaştırılması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yayınlanmamış doktora tezi, 182 s., Samsun.
  • Keçeci, H. ve M. A. Azman. 1994. Yumurta verim yönlü dış kaynaklı hibritlerle yerli hibritlerin çeşitli verim performansları bakımından karşılaştırılması. Proje Sonuç Raporu, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi 1994 Yılı Sonuç Raporları, Gelişme Raporları, Ankara.
  • Şayiam, K. 1988. Kahverengi yumurtacı yerli hibritlerin elde edilmesinde kullanılan ikili ve dörtlü melezleme yöntemlerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 74 s.; Ankara.
  • Uysal, A. 1987. ikili melez ve dörtlü melez beyaz yumurta hibritlerinin ve bunların ebeveynlerinin çeşitli verimler bakımından karşılaştırılması. Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi Sonuç Raporu, Ankara.
  • Uysal, A. ve A. G. Boğa. 1994. Yerli ve yabancı yumurtacı hibritlerinçeşitli verimler bakımındankarşılaştırılması. Proje sonuç raporu, T.C. Tarım ve Kötişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar genel Müdürlüğü, Tavukçuluk Araştırma Projesi 1994 Yılı Sonuç Raporları, Ankara
  • Yüceer, F. 1985. Kahverengi yumurtacı autosex hibrit anaçlarının geliştirilmesi. Teknik Tavukçuluk, 47: 3 -12.
  • Yüceer, F., M. Y. Akın ve i. Büyükbebeci. 1989 Yumurta verim yönünde dış kaynaklı hibritlerle Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen yerli hibritlerin kamu sektörü şartlarında çeşitli verimler bakımından karşılaştırılmaları. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi, Sonuç Raporu, cilt 2, Ankara.
APA FATHEL A, ELİBOL O (2006). Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. , 182 - 187.
Chicago FATHEL Ahmet N.,ELİBOL Okan Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. (2006): 182 - 187.
MLA FATHEL Ahmet N.,ELİBOL Okan Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. , 2006, ss.182 - 187.
AMA FATHEL A,ELİBOL O Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. . 2006; 182 - 187.
Vancouver FATHEL A,ELİBOL O Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. . 2006; 182 - 187.
IEEE FATHEL A,ELİBOL O "Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması." , ss.182 - 187, 2006.
ISNAD FATHEL, Ahmet N. - ELİBOL, Okan. "Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması". (2006), 182-187.
APA FATHEL A, ELİBOL O (2006). Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 182 - 187.
Chicago FATHEL Ahmet N.,ELİBOL Okan Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi 12, no.2 (2006): 182 - 187.
MLA FATHEL Ahmet N.,ELİBOL Okan Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.12, no.2, 2006, ss.182 - 187.
AMA FATHEL A,ELİBOL O Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2006; 12(2): 182 - 187.
Vancouver FATHEL A,ELİBOL O Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2006; 12(2): 182 - 187.
IEEE FATHEL A,ELİBOL O "Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 12, ss.182 - 187, 2006.
ISNAD FATHEL, Ahmet N. - ELİBOL, Okan. "Yerli ve dış kaynaklı kahverengi yumurtacı hibritlerin verim özellikleri bakımından karşılaştırılması". Tarım Bilimleri Dergisi 12/2 (2006), 182-187.