Yıl: 2006 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 31 - 46 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Öz:
Türkiye gündeminde özellikle 1990'lı yıllarda yer almaya başlayan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), günümüzde kamu (merkezi ve yerel) ve özel kuruluşlar tarafından yönetsel araç olarak farklı uygulama alanlanna konu olmaktadır. Ancak, ülkemizde belediyelerin henüz küçük bir bölümü, karar verme sürecinde, bir yönetim aracı olarak, CBS'nin sunduğu olanaklardan yararlanabilmektedir. Bu makale, Türkiye'de belediyelerin CBS'yi nasıl algıladıklarını, CBS uygu­lama alanlarını ve CBS kullanım düzeylerini tespit etmeyi, CBS kurulum ve kullanımına ilişkin olarak teknik, yönetsel ve mali sorunları ortaya koymayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Türkiye'de nüfusu 20 binin üze­rinde olan belediyeler hedef kitle seçilerek, belediyelerin CBS kullanım düzey­lerini ve bu alanda yaşanan sorunları ortaya koyan bir alan araştırması yapılmış­tır. Araştırmanın sonuçlarının konuyla ilgili politika geliştiricilere ve uygulayı­cılara yol göstermesi beklenmektedir
Anahtar Kelime: bilgi ve iletişim teknolojileri coğrafi bilgi sistemleri yerel yönetimler mahalli idare e-belediye kamu politikaları belediye

Konular: İş İletişim Sosyal Çalışma İşletme Kamu Yönetimi İşletme Finans Uluslararası İlişkiler

-

Öz:
Geographical Information Systems (GIS) that are on the agenda of Turkey since 1990 have been applied as a managerial tool in different areas of Turkish public and private organizations. However, only few Turkish municipalities have benefited from the utilities of GIS as a managerial tool in their decision making processes. The objective of this article is to find out how GIS perceived and used in Turkish municipalities and to examine the technical, managerial and financial problems ,in these organizations. For this purpose, the authors conducted a survey in municipalities with population over 20 thousand. The survey was applied to high level managers in these municipalities. The outcomes of this research, which is the first comprehensive field research on municipalities at national level, is expected to guide both policy makers and practicers. Key Words: Geographical Information System (GIS), municipality, e-municipality, local government, information and communication technologies (ICT), Turkey.
Anahtar Kelime: e-municipality public policies municipality information and communication technologies geographic information systems local administrations local government

Konular: İş İletişim Sosyal Çalışma İşletme Kamu Yönetimi İşletme Finans Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Altıntaş, M. H (2003), Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Hizmet Pazarlayan Yerel Yönetim­lerce Kulamm Alanları, http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/3/hakan.html, (24.10.2003).
  • Eksert, H. (2003), Kadıköy Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Projesi, tr/savı83/hrml/dosva5.html. Cl 1.7.2003).
  • Greene, Reene, Wright (2000), GIS in Public Policy Using Geographic Information for More Effective Government, ESRI Press, USA
  • Greene, Reene, Wright (2001), Open Access, GIS in e-Government, ESRI Press, USA.;
  • Laudon, Kenneth and Jane Laudon (2002), Management Information Systems, New York, Prentice Hall.
  • Romaithi, K. Al (1997), Non technical Aspects Hampering Implementation of GIS In Developing Countries, http://www.gisqatar.org.qa/conf97/links/i2.html: (Eylül 2004).
  • Sanal Gazete (2003), "Los Angeles Kenti Altyapı Hizmetlerinde Autodek MapGuide Kullanıyor", Sayfa 22, Yıl 8, Sayı 4, Sayısal Grafik Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul.
  • Sanal Gazete (2003-1), "Kent Bilgi Sistemi için Fremont Belediyesi'nin Tercihi Autodesk Mapguide", Sayfa 23, Yıl 8, Sayı 3, Sayısal Grafik Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul.
  • TBD (2004-1), e-Belediye Taslak Rapor (I), II. Türkiye Bilişim Şurası, biilisimsurasi.org.tr/e-turkive/docs/e-beledive-taslakraporu-l-5.doc.) (27.1.2004).
  • TBD (2004-2), e-Belediye Taslak Rapor (II), II. Türkiye Bilişim Şurası, biilisimsurasi.org.tr/e-turkive/docs/e-beledive-taslakraporu) (16.4.2004)
  • Tecim, Vahap (2003), İnternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Planlama, Yönetim ve Bilgilendirme, http://inetrtr.org.tr/inetconf6/tammetin/tcim-tam.doc) (24.10.2003).
  • Uçar, Doğan (1998), "Coğrafi Bilgi Sistemleri İçin Ülke Genelinde Koordinasyon ve Veri Kalitesi Sorunu", Harita ve Kadastro Mühendisliği Dergisi, TMMOB, Harita ve Kadastro Müh. Odası Yayın Organı, Aralık 1998, Sayı: 85.
  • Ülkenli, Zeki (1997), Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Ülkemizde Kullapımı Üzerine, Sanal Gazete, Yıl 2, Sayı 4, İstanbul.
  • Van Der Veght, Marleene (2004), Evaluating GIS in Local Government in Developing Countries, Master Thesis in International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC), Enshede, Holland, (htro ://www. gisdevelopment.-net/thesis/-theşjşl), Eylül, 2004.
  • http://www.bahcelievler-bld.gov.tr/cbs. 11.7.2003.
  • http://www.iski.gov.tr/haberler. 20.10.2004.
APA BENSGHIR T, AKAY A (2006). Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. , 31 - 46.
Chicago BENSGHIR Türksel Kaya,AKAY ASLI Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. (2006): 31 - 46.
MLA BENSGHIR Türksel Kaya,AKAY ASLI Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. , 2006, ss.31 - 46.
AMA BENSGHIR T,AKAY A Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. . 2006; 31 - 46.
Vancouver BENSGHIR T,AKAY A Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. . 2006; 31 - 46.
IEEE BENSGHIR T,AKAY A "Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi." , ss.31 - 46, 2006.
ISNAD BENSGHIR, Türksel Kaya - AKAY, ASLI. "Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi". (2006), 31-46.
APA BENSGHIR T, AKAY A (2006). Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler, 15(1), 31 - 46.
Chicago BENSGHIR Türksel Kaya,AKAY ASLI Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler 15, no.1 (2006): 31 - 46.
MLA BENSGHIR Türksel Kaya,AKAY ASLI Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler, vol.15, no.1, 2006, ss.31 - 46.
AMA BENSGHIR T,AKAY A Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler. 2006; 15(1): 31 - 46.
Vancouver BENSGHIR T,AKAY A Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Çağdaş Yerel Yönetimler. 2006; 15(1): 31 - 46.
IEEE BENSGHIR T,AKAY A "Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi." Çağdaş Yerel Yönetimler, 15, ss.31 - 46, 2006.
ISNAD BENSGHIR, Türksel Kaya - AKAY, ASLI. "Bir Kamu Politika Aracı Olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Türkiye'de Belediyelerin CBS Uygulamalarının Değerlendirilmesi". Çağdaş Yerel Yönetimler 15/1 (2006), 31-46.