John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış

Yıl: 2006 Cilt: 0 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 30 - 36 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış

Öz:
Eğitim, insanlığın karşılaştığı tüm problemlerin hem nedeni hem de çözümüdür. Bu nedenle; eğitim yöntemleri dikkatle irdelenmeli ve eleştirilmelidir. Devlet politikası doğrultusunda oluşturulan sistemler her zaman tartışılmalı ve temelinde bireysel özgürlüğün bulunduğu yöntemler geliştirilmelidir. Bu bağlamda; eğitim sistemlerinin tarihçesine değinmek; John Dewey’in eğitim felsefesine göre günümüz eğitim sistemlerinin amaçlarına ve doğurduğu sorunlara dikkat çekmek istedim.
Anahtar Kelime: insan hakları John Dewey özgürlük eğitim eğitim felsefesi

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

A Critical Evaluation of the "Education Right" and of the Current Educational System within the Context of john Dewey'sPhilosopy of Education

Öz:
Education is both the cause and the solution of all the problems of the humanity. Therefore, education methods should be scrutinized and criticized. Constituted systems should be politicaly constantly debated and methods participating foundation individual freedom should be improved. In this context, I would like to bring up a short history of education systems and according to John Dewey’s education philosophy, attract attention aims and problems that are a result of education systems.
Anahtar Kelime: education educational philosophy human rights John Dewey freedom

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ALKAN, Cevat (1983) Eğitim Felsefesi , Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
  • SPRING, Joel (1991) Özgür Eğitim, çev. Ayşen Ekmekçi, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • GUTEK, Gerald L. (1997) Eğitime Felsefi ve İdeolojik Yaklaşımlar, çev. Nesrin Kale, Pegem Özel Eğitim ve Hizmetleri, Ankara.
  • TANİLLİ, Server (2002) “Eğitim, Toplum ve Gelecek”, Feslefelogos, Bulut Yayınevi, İstanbul.
  • TÜRKÇE SÖZLÜK, Türk Dil Kurumu (Genişletilmiş 7. Basım ), Ankara, 1983.
APA ÇAKIR T (2006). John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. , 30 - 36.
Chicago ÇAKIR Tuba John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. (2006): 30 - 36.
MLA ÇAKIR Tuba John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. , 2006, ss.30 - 36.
AMA ÇAKIR T John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. . 2006; 30 - 36.
Vancouver ÇAKIR T John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. . 2006; 30 - 36.
IEEE ÇAKIR T "John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış." , ss.30 - 36, 2006.
ISNAD ÇAKIR, Tuba. "John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış". (2006), 30-36.
APA ÇAKIR T (2006). John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 0(6), 30 - 36.
Chicago ÇAKIR Tuba John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 0, no.6 (2006): 30 - 36.
MLA ÇAKIR Tuba John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, vol.0, no.6, 2006, ss.30 - 36.
AMA ÇAKIR T John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 2006; 0(6): 30 - 36.
Vancouver ÇAKIR T John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 2006; 0(6): 30 - 36.
IEEE ÇAKIR T "John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış." Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 0, ss.30 - 36, 2006.
ISNAD ÇAKIR, Tuba. "John Dewey'in Eğitim Felsefesi Bağlamında "Eğitim Hakkı" ve Günümüz Eğitim Sistemine Eleştirel Bir Bakış". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 6 (2006), 30-36.