Yıl: 2005 Cilt: 46 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme

Öz:
Küçükbaş hayvan ıslahında yakın bir gelecekte, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerinin etkin bir şekilde devreye girmesi, beklenmeli ve zorunludur. Bu bağlamda, birliklere üye/üye olacak işletmelerde tutulacak kayıt, verim denetimleri ve damızlık seçimlerinin uluslararası verim denetim komitesi (İCAR) tarafından belirlenen kurallardan yararlanarak düzenlenmesinde yarar vardır. Bu durum, koyun-keçi ıslahında ülkesel bütünlüğü sağlayacağı gibi, ülkeler arası damızlık alış-verişi açısından da önemlidir. Kayıt tutma açısından, damızlıkçı işletmeler ve üretim işletmeleri arasında ayrımlar olacaktır. Tutulacak başlıca kayıtlar, üreme, büyüme ve süt verim kayıtlarıdır. Damızlık seçimi, sağlıklı tutulacak kayıtlara dayandırılmalıdır. Özellikle süt verimi denetimleri, kamu ile yetiştiricileri birliklerinin işbirliği ile yapılmalıdır.
Anahtar Kelime: hayvan ıslahı süt verimi keçi süt hayvanları dölverim performansı süt üretimi seleksiyon üreme koyun performans özellikleri büyüme oranı yetiştirici birlikleri

Konular: Biyoloji

A study on activities of sheep-goat associations in yield controls and selection of breeding

Öz:
There is useful kept in records, production controls and selection of bucks and does according to the ICAR's rules in farms to be membership. It is important both of national completely and among the countries for breeding import-export for the kept in records, there will be difference among nucleus, breeding and production farms. The other records are reproduction, growth and milk yield. Selection of bucks and does should be based on accurate records. It should be cooperation with state and breeder associations.
Anahtar Kelime: reproduction sheep performance traits growth rate breeders' associations animal breeding milk yield goats milk yielding animals reproductive performance milk production selection

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anon, 2002. International Committee for Animal Recording (ICAR), International agreement of recording practices, approved by the general assembly held in Interlaken, 30 May Switzerland.
  • Gürsoy, O., Pollat,G.E., Kırk, K., Fırat, M.Z. 1996. Küçükbaş hayvanlarda amaca yönelik verim denetimi. Hayvancılık'96 Ulusal Kongresi Bildirisi, İzmir.
  • International Committee for Animal Recording. 1992. International regulations for milk recording in sheep(English Version). ICAR, Via Alessandro Torlonia 15A, 1-00161 Roma, Italy.
  • Kaymakçı, M. 1997. Keçilerde genetik ıslah, keçi yetiştiriciliği İç, Kaymakçı, M., Aşkın, Y., Ankara.
  • Kaymakçı, M., Eliçin, A., Işm, F., Taşkın, T., Karaca, O., Tuncel, E., Ertuğrul, M., Özder, M., Güney, O., Gürsoy, O., Torun, O., Emsen, H., Seymen, S., Geren, EL, Odabaşı, A., Sönmez, R. 2004. Türkiye küçükbaş hayvan yetiştiriciliği üzerine teknik ve ekonomik yaklaşımlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği Altıncı Teknik Kongresi Bildirisi, 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • Kaymakçı, M., Seymen; S., Taşkın, T. 2004. Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerinin işlevleri, IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Bildirisi, 1-3 Eylül, İsparta.
  • Öztürk, B., Kaymakçı, M. 1991. Koyunlarda süt verim denetim yöntemleri arasında karşılaştırmalı araştırmalar, Doktora Tezi, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü.Bornova-İzmir.
  • Resmi Gazete, 2001. 24615 Sayılı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Ana Sözleşmesi 18-Aralık Ankara.
  • Taşkın, T., Koşum, N., Akbaş, Y., Kaymakçı, M. 2000. Damascus oğlaklarında bazı büyüme özellikleri ve bunların kalıtım derecesi tahminleri üzerine bir araştırma, E.Ü. Ziraat Fakültesi Derg., 37-1, 137- 144, Bornova, İzmir.
  • Taşkın, T, Kaymakçı, M. 2004. Süt keçisi yetiştiriciliğinde örgütlenme, İspanya Örneği, Dikili Süt Keçiciliği Semineri, 11 Mayıs, Dikili, İzmir.
  • Thomas, D.L. 2003. Calculation of yield of milk, fat and protein in dairy sheep. Journal Dairy Sheep Assoc. of North America. Vol:2, No: 1, Fall.
APA Kaymakçı M, TASKIN T (2005). Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. , 1 - 5.
Chicago Kaymakçı Mustafa,TASKIN TURGAY Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. (2005): 1 - 5.
MLA Kaymakçı Mustafa,TASKIN TURGAY Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. , 2005, ss.1 - 5.
AMA Kaymakçı M,TASKIN T Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. . 2005; 1 - 5.
Vancouver Kaymakçı M,TASKIN T Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. . 2005; 1 - 5.
IEEE Kaymakçı M,TASKIN T "Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme." , ss.1 - 5, 2005.
ISNAD Kaymakçı, Mustafa - TASKIN, TURGAY. "Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme". (2005), 1-5.
APA Kaymakçı M, TASKIN T (2005). Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. Hayvansal Üretim, 46(2), 1 - 5.
Chicago Kaymakçı Mustafa,TASKIN TURGAY Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. Hayvansal Üretim 46, no.2 (2005): 1 - 5.
MLA Kaymakçı Mustafa,TASKIN TURGAY Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. Hayvansal Üretim, vol.46, no.2, 2005, ss.1 - 5.
AMA Kaymakçı M,TASKIN T Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. Hayvansal Üretim. 2005; 46(2): 1 - 5.
Vancouver Kaymakçı M,TASKIN T Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme. Hayvansal Üretim. 2005; 46(2): 1 - 5.
IEEE Kaymakçı M,TASKIN T "Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme." Hayvansal Üretim, 46, ss.1 - 5, 2005.
ISNAD Kaymakçı, Mustafa - TASKIN, TURGAY. "Koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri' nin verim denetimleri ve damızlık seçiminde işlevleri üzerine bir deneme". Hayvansal Üretim 46/2 (2005), 1-5.