Yıl: 2006 Cilt: 6 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 173 - 189 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk

Öz:
Günümüzde yoksulluk, dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir. 1980’li yıllardan itibaren dünyada yaşanan küresel dönüşümler, yoksulluğun etki alanını genişletmiş; kentleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte özellikle azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk, kent özelinde çok daha farklı boyutlarla ve görünümlerle ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda çalışmada, kentsel yoksulluğun kavramsal çerçevesi belirlenmekte; küreselleşmenin ve yapısal uyarlanma politikalarının kentsel yoksulluk üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Öte yandan, kentsel yoksulluğun yoksulların perspektifinden anlaşılabilmesine temel oluşturması açısından özellikle son elli yılda ortaya çıkan yeni kent yoksullarının yoksulluklarıyla başedebilmek için hayata geçirdikleri çeşitli stratejiler ele alınmaktadır. Ayrıca, kentsel yoksulluğun dünyadaki boyutları değerlendirilmekte ve çeşitli ülke örneklerine yer verilmektedir.Kentsel yoksulluk, büyük kentler başta olmak üzere, ülkemiz için de önemli bir sorundur. Bu nedenle çalışmada Türkiye’de kentsel yoksulluğun oluşum süreci dönemler itibariyle ve çeşitli uzanımlarıyla ele alınmaktadır. Bu çerçevede, Konya’da kent yoksullarının genel durumlarının ortaya konulması, bu kesimin başta ekonomik olmak üzere çeşitli sorunlarının belirlenmesi ve kentlileşme düzeylerinin değerlendirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen bir alan araştırması yer almaktadır.
Anahtar Kelime: kentsel yoksulluk küreselleşme yoksulluk Konya

Konular: Tarih Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Kültürel Çalışmalar Sosyoloji Kentsel Çalışmalar Uluslararası İlişkiler

-

Öz:
Poverty is one of the most significant problems of the world. Global transformations of the world since 1980’s, has extended the influences of poverty with the acceleration of urbanization, particularly in the underdeveloped and developing cvountries. Poverty has reproduced different dimensions and appearances. In this context, this study determines urban poverty’s conceptual framework, and examines the effects of globalization and structural adjustment policies on urban poverty. Moreover, study examines the various strategies that poor created to struggle with the dramatic conditions they live in. Furthermore, the study evaluates the dimensions of poverty in the world and gives examples of poverty from different countries. Urban poverty is also an important problem for Turkey, especially in the crowded cities. Due to this, the process of urban poverty in Turkey ceoncerned with in terms of periods and characteristics. Konya was chosen as a case study in order to determine demographic profiles, various problems particularly economic, and analyze urbanization scale of urba poor in Konya.
Anahtar Kelime: Konya urban poverty globalization poverty

Konular: Tarih Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Kültürel Çalışmalar Sosyoloji Kentsel Çalışmalar Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • “World Development Report 1999/2000”, http://econ.worldbank.org, (20.04.2006) Akat, Asaf Savaş, “Yoksulluk Araştırması”, http://www.vatanim.com.tr, (14.03.2006)
  • Avcı, Nazmi (2003): “Yükselen Bir Değer (!) Olarak Türkiye”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yayınları, Cilt: 1, İstanbul, Temmuz
  • Aytaç, Ömer (2003): İ. Oğuz Akdemir, “Türkiye’de Yeni Kentli Yoksulluk Sorunu”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yayınları, 2. Cilt, ss. 50-77
  • Bozkurt, Veysel (2000): “Küreselleşmenin Toplumsal Sonuçları”, Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Der: Veysel Bozkurt, Alfa, İstanbul.
  • Buz, Sema (2003): “Yoksulluk ve Göç”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yayınları, 2. Cilt, ss. 150-163
  • Cebeci, Ö. Faruk ve Mehmet Çakılcıoğlu, “Kent Planları Kent Yoksulluğunu Önlemede Bir Araç Olarak Kullanılabilir mi?”, http://www.kentliorg, (20.05.2003)
  • Cox, Eli Po. (1975): “Yoksulluk Nedir? Kimler Yoksuldur?”, Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Dergisi, Çev: İnan Özalp, Sayı: 4
  • Çukurçayır, M. Akif, “Kentler ve Tutunamayanlar: Konya Örneğinde Kentsel Yoksulluk”, http://www.geocities.com/yereldemokrasi (20.05.2003)
  • Çukurçayır, M. Akif ve Esra Banu Sipahi (2005): “Konya ve Kentsel Yoksulluk”, Pamukkale Üniversitesi-DPT, Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu’nda sunulan bildiri
  • Demirer, G. N. ve T. Demirer, Ö. Uğurlu (2000): “Emperyalizmin 21. Yüzyıl Stratejisi MAI’nin Çevresel Boyutu”, Küreselleşmenin Ekolojik Sonuçları, Der: G. N. Demirer, Tezcan E. Abay, Özgür Üniversite Kitaplığı: 28, Ankara.
  • Doğan, İsmail (2003): “Türkiye Yoksulluğunun Sosyo-Kültürel Zemini”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yayınları, 1. Cilt, ss. 80-89
  • DPT (2004): Türkiye Çalışma Grupları Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele Çalışma Grubu Raporu Sunuş Metni, 2004 Türkiye İktisat Kongresi, DPT, İzmir.
  • Dumanlı, Recep (1995): “Yoksulluk Kavramı, Ölçülmesi ve Gelir Dağılımı İlişkileri”, Yeni Türkiye Dergisi, Yıl: 1, Sayı:6, Ekim
  • Eş, Muharrem ve Tuncay Güloğlu, “Bilgi Toplumuna Geçişte Kent-lileşme ve Kentsel Yoksulluk: İstanbul Örneği”, http://www.bilgiyonetimi.org, (20. 03. 2004)
  • French, Hilary ve diğerleri (2005): “Barışın Temellerini Atmak”, 2005 Dünyanın Durumu-Küresel Güvenliği Yeninden Tanımlamak, Worldwatch Enstitüsü, Tema Yayını, İstanbul.
  • Gül, Songül Sallan (2002): “Türkiye’de Yoksulluk ve Yoksullukla Mücadelenin Sosyolojik Boyutları: Göreliden Mutlak Yoksulluğa”, Yoksulluk, Şiddet ve İnsan Hakları, Der: Yasemin Özdek, TODAİE Yayını, Ankara.
  • Harvey, David (1993): Sosyal Adalet ve Şehir, Çev: Mehmet Moralı, Metis, İstanbul.
  • http://www.die.gov.tr, (20.12.2004)
  • Kalaycıoğlu, Sibel ve Helga Rittersberger-Tılıç (2002): “Yapısal Uyum Programlarıyla Ortaya Çıkan Yoksullukla Başetme Stratejileri”, Kentleşme, Göç ve Yoksulluk - Türk Sosyal Bilimler Derneği 7. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, Der: A. Alpay Dikmen, İmaj Yayıncılık, Ankara.
  • Kale, Nesrin (2003): “İnsan Hakları Bağlamında Yoksulluk”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yayınları, 1. Cilt.
  • Karataş, Kazım (2003): “Yoksulluk, Yoksullukla Savaşımda Sivil Toplum ve Etik Boyut: Bir Sosyal Hizmet Yaklaşımı”, Yoksulluk Sempozyumu, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yayınları, 1.Cilt.
  • Koray, Meryem ve Hülya Alev (2002): “Yoksulluk ve Yoksunluk Konusunda Bütünlükçü Bir İnsan Hakları Yaklaşımının Gerekliliği”, Yoksulluk, Şiddet ve İnsan Hakları, Der: Yasemin Özdek, TODAİE Yayını, Ankara, ss. 441-466
  • Mingione, E. (1996): “Urban Poverty in the Advanced Industrial World: Concepts, Analysis and Debates”, Urban Poverty and Underclass: A Reader, Ed: E. Mingione, Blackwell, Oxford.
  • Özbudun, Sibel (2002): “Küresel Bir ‘Yoksulluk Kültürü’mü?”, Yoksulluk, Şiddet ve İnsan Hakları, Der: Yasemin Özdek, TODAİE Yayını, Ankara, ss. 53-69
  • Sipahi, Esra Banu (2005): “Kentlileşme-Yabancılaşma Kıskacında Konya’ da Kent Yoksulları”, Türk Sosyal Bilimler Derneği, 9. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nde sunulan bildiri
  • Şenses, Fikret (2001): Küreselleşmenin Öteki Yüzü Yoksulluk, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Tekeli, İlhan, “Kent Yoksulluğu ve Modernitenin Bu Soruna Yaklşım Seçenekleri Üzerine”, http://www.tesev.org, (08.05.2003)
APA SİPAHİ E (2006). Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. , 173 - 189.
Chicago SİPAHİ ESRA BANU Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. (2006): 173 - 189.
MLA SİPAHİ ESRA BANU Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. , 2006, ss.173 - 189.
AMA SİPAHİ E Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. . 2006; 173 - 189.
Vancouver SİPAHİ E Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. . 2006; 173 - 189.
IEEE SİPAHİ E "Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk." , ss.173 - 189, 2006.
ISNAD SİPAHİ, ESRA BANU. "Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk". (2006), 173-189.
APA SİPAHİ E (2006). Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6(11), 173 - 189.
Chicago SİPAHİ ESRA BANU Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6, no.11 (2006): 173 - 189.
MLA SİPAHİ ESRA BANU Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol.6, no.11, 2006, ss.173 - 189.
AMA SİPAHİ E Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2006; 6(11): 173 - 189.
Vancouver SİPAHİ E Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2006; 6(11): 173 - 189.
IEEE SİPAHİ E "Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk." Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6, ss.173 - 189, 2006.
ISNAD SİPAHİ, ESRA BANU. "Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk". Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6/11 (2006), 173-189.