Yıl: 2006 Cilt: 6 Sayı: 12 Sayfa Aralığı: 15 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü

Öz:
Neoklasik anlamda ekonomi biliminin incelenmesinde, insanın sosyal bir varlık olarak kabulünün oldukça zayıf yer aldığı rahatlıkla izlenebilir. Bu yaklaşımın özünde bireysel ve bireyci davranışlar olduğu için tüketim konusuna da aynı çerçevede yaklaşılmıştır. Bu çalışmada tüketim ve anlamının yalnızca bireyci temeller üzerinde olmaması gerekliliği üzerinde durulmuştur. Fayda yaklaşımı ile tüketim ve onun bireyler için getirdiği anlam incelenirken sosyal sınıf kavramının da analize dahil edilmesi gerekir. Geleneksel olarak tüketimin bireylere sağladığı fayda yalnızca direk ya da fonksiyonel olarak kabul edilmiştir. Oysa ki bu hesaba tüketimin sosyolojik ve psikolojik anlamda sağlayabileceği faydalar da eklenmelidir.Tüketiciler yaptıkları harcamalarla subjektif kriterlerden en önemlisi olan sosyal sınıfa ait bir sinyal elde eder ve bundan da hedonik anlamda fayda sağlarlar. Bu faydanın toplam fayda hesabında içselleştirilmesi tüketimin bireyler için anlamını Neoklasik anlamdan farklılaştıracaktır. Subjektif kriterler ve buradan sağlanacak fayda ancak insanın sosyal çevresi ve bu anlamda sosyal sınıfları ile açığa çıkabilir.Sosyal sınıflar arasında oluşan ayrışma ve çekişme zemini bireyleri yaptıkları tüketimlerde bazen üst sınıftanmış bazen de o sınıftan değilmiş izlenimini vermeye iter. İnsanlar sosyal sınıflardaki yerlerine göre tüketim kararlarını değiştirebilir ve ait olmak istediği statüyü işaret edecek şekilde bu kararları alabilirler.
Anahtar Kelime: yararlılık sınıflama tüketim toplumsal sınıflar

-

Öz:
When we look at the analysis of economics in Neoclassical approach, it is easily realized that there is a weak acceptance of human being as a social agent . Since there is egoistic idea at the center of this approach, consumption has been studied in the same manner. This study tries to underline the requirement stating that consumtion and its meaning to human beings should not depend only on egoistic ideas. When analyzing consumption and its meaning by using utility approach , the term ‘social strata’ has to be included in the analysis. Utility of consuming anything is accepted only in functional forms, conventionally. However, utility of consumption could be derived not only from direct functions, but also from sociological and psychological means. Consumers could get a signal for social strata as an important subjective criteria by consuming and by doing so they could have hedonic utility. Using hedonic utility in the calculation of total utility could create a difference in the meaning of consumption from Neoclassical meaning. Subjective criteria and utility coming out of this criteria could exist for human beings when social environment and social strata are considered. Conflicts among the members of different social strata may force the member as a consumer to show itself being a member of a higher class or not a member of a lower class. When human beings take a consumption decision, they consider their social status.
Anahtar Kelime: classification consumption social classes utility

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ahtola, O.T., (1985); “Hedonic and Utilitarian Aspects of Consumer Behavior: An Attitudinal Perspective”, Advances in Consumer Research, 20, ss. 7-10.
  • Bourdieu, P., Distinction (1984); A Social Critique of the Judgement of Taste, London: Routledge.
  • Bourdieu, P., ve J. C. Passeron, (1990); Reproduction in Education, Society, and Culture, London: Sage.
  • Coleman, R., (1983); “The Continuing Significance of Social Class to Marketing”, Journal of Consumer Research, 10, ss.265-80.
  • Dennis Gilbert ve Joseph A. Kahl, (1982); The American Class Structure: A New Synthesis, Homewood, Ill. : The Dorsey Press.
  • Fisher, E., J., (1987); “Social Class and Consumer Behavior, The Relevance of Class and Status”, Advances in Consumer Research, 14, ss. 492-6.
  • Hirschman, E.C, ve Holbrook, M.B, (1982); “Hedonic Consumption: Emerging Methods and Propositions”, Journal of Marketing, 46, ss. 92-101.
  • Holt, D.B., (1998); “Does Cultural Capital Structure American Consumption?”, Journal of Consumer Research, 25, ss.1-25.
  • http://www.utilitarianism.com
  • Hugstad, P, Taylor, ve J.W, Bruce, G.D, (1987); “Effects of Social Class on Consumer Information Search”, Journal of Consumer Marketing, 4, ss. 41-6.
  • Lewis, Margaret ve Sebberson, David (1997); “The Rhetoricality of Economic Theory: Charlotte Perkins Gilman and Thorstein Veblen”, Journal of Economic Issues, Vol:31, Issue:2.
  • Paul, Henry, (2002); “Systematic Variation in Purchase Orientations Across Social Classes”, Journal of Consumer Marketing, Volume 19, Number 5.
  • Prasad, V.K, (1975); “Socioeconomic Product Risk and Patronage Preferences of Retail Shoppers”, Journal of Marketing, 39, ss. 42-7.
  • Veblen, T., (1970); The Theory of the Leisure Class, New York: MacMillian, 1899; Republished London: Unwin Books, available at: http://xroads.virginia.edu/~HYPER/VEBLEN/veblenhp.htm
  • Williams, Terrell G., (2002); “Social Class Influences on Purchase Evaluation Criteria”, Journal of Consumer Marketing, Volume:19, Number:3, MCB University Press ISSN 0736-3761,ss. 249-276.
APA AÇIKALIN S, Gül E (2006). Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. , 15 - 28.
Chicago AÇIKALIN SEZGİN,Gül Ekrem Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. (2006): 15 - 28.
MLA AÇIKALIN SEZGİN,Gül Ekrem Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. , 2006, ss.15 - 28.
AMA AÇIKALIN S,Gül E Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. . 2006; 15 - 28.
Vancouver AÇIKALIN S,Gül E Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. . 2006; 15 - 28.
IEEE AÇIKALIN S,Gül E "Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü." , ss.15 - 28, 2006.
ISNAD AÇIKALIN, SEZGİN - Gül, Ekrem. "Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü". (2006), 15-28.
APA AÇIKALIN S, Gül E (2006). Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6(12), 15 - 28.
Chicago AÇIKALIN SEZGİN,Gül Ekrem Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6, no.12 (2006): 15 - 28.
MLA AÇIKALIN SEZGİN,Gül Ekrem Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol.6, no.12, 2006, ss.15 - 28.
AMA AÇIKALIN S,Gül E Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2006; 6(12): 15 - 28.
Vancouver AÇIKALIN S,Gül E Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2006; 6(12): 15 - 28.
IEEE AÇIKALIN S,Gül E "Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü." Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6, ss.15 - 28, 2006.
ISNAD AÇIKALIN, SEZGİN - Gül, Ekrem. "Sosyal Sınıflarda Tüketimin Sınıf Belirleyicilik Rolü". Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6/12 (2006), 15-28.