Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri

Yıl: 2006 Cilt: 7 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 80 - 94 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin ve öğretmenlerin altı yaş grubundaki öğrencilerin ilkokuma-yazmaya hazırlanmalarına yönelik bilgilerini ve görüşlerini; yöneticilerin ve öğretmenlerin bilgileri ve görüşleri arasında fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2004-2005 Öğretim Yılında, Ankara’nın merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarının ve anaokullarının yöneticileri ve altı yaş grubu öğretmenleri oluşturmuştur. Sonuç olarak, yöneticilerin programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer alıp almadığından genel olarak kendilerinden emin olmadıkları, bunların yerinde olup olmadığı konusunda da genel olarak kararsız oldukları; öğretmenlerin ise programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer almadığını genel olarak bildikleri, bunların yerinde olup olmadığı konusunda ise genel olarak kararsız oldukları; öğretmenlerin programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer almadığını yöneticilerden daha fazla bildikleri ve her iki grubun da bunların yerindeliği konusunda aynı düzeyde kararsız oldukları görülmüştür.
Anahtar Kelime: ana okulu okuryazarlık öğretimi okul öncesi eğitim okul öncesi öğretmenleri

-

Öz:
The aim of this study is to ascertain the knowledge and views of administrators and teachers on the preparation of six year olds for initial reading and writing, and to find whether there is a difference between their views and knowledge. The study uses a descriptive approach. The population of the study comprised administrators and teachers of six year old students in primary and kindergarten in the central boroughs of Ankara in the 2004-2005 academic year. Results showed that administrators were not generally aware of whether the characteristics existing in the curriculum and undecided whether the characteristics are appropriates; that teachers were generally aware of whether the characteristics existing in the curriculum, but undecided whether of the characteristics are appropriates; that teachers were more aware than administrators; both of them were undecided the same grade of the appropriacy of these charatceristics.
Anahtar Kelime: preschool education preschool teachers kindergarten literacy teaching

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anning, A. (2003) “Pathways to the Graphicacy Club: the Crossroad of Home and Pre-School”. Journal of Early Childhood Literacy. Vol. 3, No. 1, 5-35.
  • Balcı, A. (2001) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Barr, R. and B. Johnson. (1997) Teaching Reading and Writing in Elementary Classrooms. Longman.
  • Burns, P. C., B. Roe. and E. Ross. (1992) Teaching Reading. Houghton Mifflin Company.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi Elkitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Birinci Baskı.
  • Clay, M. M. (1991) Becoming Literate: The Construction of Inner Control. Auckland, NZ: Heinemann Education.
  • Çelenk, S. (2003) İlkokuma-Yazma Programı ve Öğretimi. Ankara: Artım Yayınları.
  • Durkin, D. (1996) ChildrenWho Read Early. New York: Teachers College Pres. MEB. (2005) http://ooegm.meb.gov.tr.
  • Karabağ, C. (2001) İlkokuma ve Yazma Öğretimi. İzmir: Kanyılmaz Matbaası.
  • Kaderavek, J. N. And L. Justice. (2000) “Children with LD as Emergent Readers”. http://www.Idonline.org/Id_indeth/reading/emergent_readers.html.
  • MEB. (1986) Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Klavuzu. Ankara: Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okuklu Matbaası.
  • MEB. (2000) İlköğretim Okulu Birinci Sınıf Türkçe Programı. İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.
  • MEB. (2002) Okul Öncesi Eğitim Programı. İstanbul: YA-PA Yayıncılık.
  • Ölçüm, Y. (1992) “İlkokuma ve Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Güçlükler konusunda Öğretmenlerin Görüşleri” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara.
  • Senemoğlu, N. (2004) Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Smith, B. (1994) Through Writing to Reading. London and New York: Routledge.
  • Ünüvar, P. (2002) “Burdur İli İlköğretim Okullarında İlkokuma ve Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler enstitüsü Isparta.
  • Weaver, C. (1994) Reading Process and Practice. Heinemann.
APA YANGIN B (2006). Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. , 80 - 94.
Chicago YANGIN Banu Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. (2006): 80 - 94.
MLA YANGIN Banu Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. , 2006, ss.80 - 94.
AMA YANGIN B Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. . 2006; 80 - 94.
Vancouver YANGIN B Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. . 2006; 80 - 94.
IEEE YANGIN B "Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri." , ss.80 - 94, 2006.
ISNAD YANGIN, Banu. "Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri". (2006), 80-94.
APA YANGIN B (2006). Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(11), 80 - 94.
Chicago YANGIN Banu Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi 7, no.11 (2006): 80 - 94.
MLA YANGIN Banu Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.7, no.11, 2006, ss.80 - 94.
AMA YANGIN B Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi. 2006; 7(11): 80 - 94.
Vancouver YANGIN B Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi. 2006; 7(11): 80 - 94.
IEEE YANGIN B "Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri." Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, ss.80 - 94, 2006.
ISNAD YANGIN, Banu. "Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri". Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi 7/11 (2006), 80-94.