Yıl: 2005 Cilt: 38 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 43 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri

Öz:
Bu araştırmanın genel amacı, uygulama öğretmenleri ile öğretmen adaylarının ilköğretim okullarında gerçekleştirilen öğretmenlik uygulaması etkinliklerine ilişkin görüş ve önerilerini belirlemektir. Çalışma, betimsel türde bir araştırmadır. Araştırma verileri, 80 uygulama öğretmeninden ve 341 öğretmen adayından, 2003-2004 öğretim yılının II. yarıyılında, araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formuyla toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğretmen adayı, uygulama öğretmeni ve öğretim elemanı arasındaki işbirliğinin yeterli düzeyde olmadığı, uygulama öğretmenlerinin ders planları ve materyallerin geliştirilmesi sürecinde yeterince destek olmadıkları ve uygulama etkinliklerine ilişkin uygulama öğretmenleri ve öğretmen adaylarının görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma bulgularına dayalı olarak, öğretmenlik uygulaması sürecinin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime: öğretmen görüşleri öğretmenlik uygulamaları uygulama öğretmeni öğretmen adayları

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Brooks, V. and Sikes, P. (1997).The good mentor guide: initial teacher education in secondary schools. Buckingham-Philadelphia: Open University Press.
  • Demircioğlu, İ. H. (2003). Tarih uygulama öğrencilerinin uygulama öğretmenleri ve uygulama okulları hakkındaki görüşleri: KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi örneği. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (13), 1,185-192.
  • Edwards, A. ve Collion, J. (1996). Mentoring and developing practice in primaryschools: supporting student teacher learning in schools. Buckingham-Philadelphia: Open University Press.
  • Jones, L., Reid, D. ve Bevins, S. (1997). Teachers’ perceptions of mentoring in a collaborative model of initial teacher training. Journal of Education for Teaching, (23), 3, 253.
  • Kiraz, E. (2002). Öğretmen adaylarının hizmet öncesi mesleki gelişiminde uygulama öğretmenlerinin işlevi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, (1), 2, 183-196.
  • Talvitie, U., Peltokallio, L. ve Mannito, P. (2000). Student teachers’ views about their relationships with university supervisors, cooperating teachers and peer student teachers. Scandinavian Journal of Educational Research, (64), 1, 79-88.
  • Ünver, G. ve Eroğlu, G. (2003). Uygulama öğretmeninin öğretmen adayına karşı davranışı. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, (2), 3, 15-29.
  • Villani, S. (2002). Mentoring programs for new teachers: models of induction and support. California: Corwin Press Inc. A Sage Publications Company.
  • Zachary, L. J. (2000). The mentor's guide: facilitating effective learning relationships.San Francisco: Jossey-Bass.
APA GÖKÇE E, DEMİRHAN C (2005). Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. , 43 - 71.
Chicago GÖKÇE Ertan,DEMİRHAN Canay Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. (2005): 43 - 71.
MLA GÖKÇE Ertan,DEMİRHAN Canay Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. , 2005, ss.43 - 71.
AMA GÖKÇE E,DEMİRHAN C Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. . 2005; 43 - 71.
Vancouver GÖKÇE E,DEMİRHAN C Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. . 2005; 43 - 71.
IEEE GÖKÇE E,DEMİRHAN C "Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri." , ss.43 - 71, 2005.
ISNAD GÖKÇE, Ertan - DEMİRHAN, Canay. "Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri". (2005), 43-71.
APA GÖKÇE E, DEMİRHAN C (2005). Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38(1), 43 - 71.
Chicago GÖKÇE Ertan,DEMİRHAN Canay Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 38, no.1 (2005): 43 - 71.
MLA GÖKÇE Ertan,DEMİRHAN Canay Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol.38, no.1, 2005, ss.43 - 71.
AMA GÖKÇE E,DEMİRHAN C Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2005; 38(1): 43 - 71.
Vancouver GÖKÇE E,DEMİRHAN C Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2005; 38(1): 43 - 71.
IEEE GÖKÇE E,DEMİRHAN C "Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri." Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38, ss.43 - 71, 2005.
ISNAD GÖKÇE, Ertan - DEMİRHAN, Canay. "Öğretmen Adaylarının ve İlköğretim Okullarında Görev Yapan Uygulama Öğretmenlerinin Öğretmenlik Uygulaması Etkinliklerine İlişkin Görüşleri". Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 38/1 (2005), 43-71.