Yıl: 2006 Cilt: 0 Sayı: 95 Sayfa Aralığı: 45 - 50 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler

Öz:
Son yıllarda, iş ve meslek alanlarında etik beklentiler giderek önem kazanmıştır. Çalışanlar, işverenler ve müşteriler, her meslek grubu için etik kurallar ve gereklerin bilincinde olan ve ona uygun davranan kişileri aramaktadırlar.. Etik kodlar olarak da adlandırılan mesleki davranış ilkeleri, bir mesleğin ve toplumun üyeleri arasındaki inandırıcılığın aracıdır ve ortak değerlere ve özgöreve sahip üyeler arasında aidiyet duygusunu arttırır, toplumsal görev bilincini canlı tutar. Mesleki davranış ilkelerinin belirlenmesindeki temel amaç, o mesleğin insanlara daha iyi hizmet etmesi için kılavuzluk görevini sağlamak olmalıdır. Her mühendislik disiplini, genel mühendislik etik kurallarını benimsemeli ve bu kurallara ters düşmemek kaydı ile kendi disiplinine öz kurallar üretebilmelidir. Etik kuralların izleyicisi de, diğer ülkelerde olduğu gibi mühendis odaları olmalıdır. Bu çalışmada Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği mesleğinin etik isterleri irdelenmiştir. Bu etik isterlerden yola çıkılarak, HKMO 'nun, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği mesleğinin etik kodlarının yayınlanması, benimsenip uygulamaya yasal olarak koyulması için girişimlerde bulunması önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Etik Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi

Ethical requirements in geodesy and photogrammetry engineering profession

Öz:
In recent years, ethical requirements have gained more and more importance in the field of business and profession. In any profession, the concerned parties such as employers, employees and clients are in search for people who are aware of basic ethical principles and requirements in relation to their own professions. The principles of professional behaviour also called as code of ethics, are plausibility tools among the members of that profession, and also keep the consciousness vigorous for the task and the responsibilities to the public. The ethical codes strengthen the sense of belonging to a professional society amongst members who posses and uphold the same values and mission. The main objective, in determining the principals of professional behaviour is to provide a guide for a high-quality service to people. Every engineering discipline has adhere to ethical rules of general engineering and should be able to produce codes of ethics of their own. The chambers of engineers have to undertake the practice of legal tasks and the inspections of whether these codes are conducted properly, as is the case in many countries. This study examines the ethical requirements in the profession of Geodesy and Photogrammetry Engineering: Hence authors suggest a series of draft code of ethics for geodesy and photogrammetry engineers. In addition it is suggested that the Chamber of Survey and Cadastre Engineers should pioneer the role of scrutinizing and thus improving those draft codes for the professional community.
Anahtar Kelime:

Konular: Etik Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • AYDIN İ. P.: Yönetsel, Mesleki ve Örgütsel Etik, 3. Baskı, Pegem A Yayıncılık, 2002,227 s.
  • BAYLES M.: Professional Ethics, 2.Edition, Belmont,CA: Wadsworth., 1988
  • BİLGİ S. ve İPBÜKER C: CBS Etiği, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart-1 Nisan 2005 HKMO, Ankara
  • DENİZ R., İPBÜKER C. ve GÖKSEL Ç.: Mühendislik Etiği Dersi Niçin Zorunlu Olarak Okutulmalıdır?, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart-1 Nisan 2005 HKMO, Ankara
  • KUÇURADİ İ.: Etik, Türkiye Felsefe Kurumu Türk Felsefesi ya da Simurg Dizisi, No:5 Ankara, 1988, 196 s.
  • PIEPER A.: Etiğe Giriş, Ayrıntı Yayınları, "EinföhrungindieEtik"kitabından çevirenler Veysel Atayman, Gönül Sezer, 1999,287 s.
  • RESNIK D. B.: Bilim Etiği, Ayrıntı Yayınları, "The ethics of science, an introduction " kitabından çeviren Vicdan Mutlu, 2004,299 s.
  • TMMOB II. Mühendislik ve Mimarlık Kurultayı Tutanak ve Kararları, TMMOB Bülteni, Nisan-Mayıs, 2003, (29), Ankara
APA İPBÜKER C, GÖKSEL Ç, Deniz R (2006). Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. , 45 - 50.
Chicago İPBÜKER Cengizhan,GÖKSEL Çiğdem,Deniz Rasim Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. (2006): 45 - 50.
MLA İPBÜKER Cengizhan,GÖKSEL Çiğdem,Deniz Rasim Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. , 2006, ss.45 - 50.
AMA İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. . 2006; 45 - 50.
Vancouver İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. . 2006; 45 - 50.
IEEE İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R "Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler." , ss.45 - 50, 2006.
ISNAD İPBÜKER, Cengizhan vd. "Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler". (2006), 45-50.
APA İPBÜKER C, GÖKSEL Ç, Deniz R (2006). Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi, 0(95), 45 - 50.
Chicago İPBÜKER Cengizhan,GÖKSEL Çiğdem,Deniz Rasim Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi 0, no.95 (2006): 45 - 50.
MLA İPBÜKER Cengizhan,GÖKSEL Çiğdem,Deniz Rasim Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi, vol.0, no.95, 2006, ss.45 - 50.
AMA İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi. 2006; 0(95): 45 - 50.
Vancouver İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler. HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi. 2006; 0(95): 45 - 50.
IEEE İPBÜKER C,GÖKSEL Ç,Deniz R "Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler." HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi, 0, ss.45 - 50, 2006.
ISNAD İPBÜKER, Cengizhan vd. "Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği mesleğinde etik isterler". HKM Jeodezi Jeoinformasyon Arazi Yönetimi Dergisi 95 (2006), 45-50.