Yıl: 2005 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 123 - 139 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri

Öz:
Yabancı dil eğitimine başlamada uygun yaşın ne olduğunu araştırmayı amaçlayan bu çalışma, bilim adamlarının yaptığı araştırmalardan elde edilen veriler ve yine bu konuyu destekleyici olarak yabancı dil öğretmenlerinden görüşme yoluyla elde edilen verilere dayanmaktadır. Araştırma boyunca devlet okulları ve özel okullarda çalışan yabancı dil öğretmenleri ile “Kartopu Örneklemesi” kullanılarak görüşülmüştür. Araştırma, var olan durumu saptamaya yönelik tarama modelinde, betimsel bir araştırmadır. Araştırma bulguları, kaynakların taranması ve yabancı dil öğretmenleri ile görüşme yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen verilere göre dil edinimi ve öğreniminde, yaş faktörünün önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Ancak bunun beraberinde içinde bulunulan sosyo-ekonomik yapının, aile, okul, çevre ile biyolojik koşullar ve olumlu motivasyonun da çok büyük etkileri bulunmaktadır. Gereken şartlar sağlandıktan ve iyi bir anadili eğitimi verildikten sonra erken yaşta yabancı dil öğretimi bir fırsat olabilir.
Anahtar Kelime: dil eğitimi uygun yaş yabancı dil öğretimi

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

-

Öz:
This study aims to investigate what the optimal age of starting to teach of a foreign language is based on the data acquired from the related studies which have been carried out by researchers and the data acquired by interviewing foreign language teachers. Language teachers who were working at the public school and the private schools were interviewed using the method of snowball sampling in the course of the study.This study is a descriptive study using context analysis, intented for determining the current situation. The findings of the study were also acquired by studying the resources and interviewing foreign language teachers. According to data acquired as a result of the study, the age factor is significant in the acquisition and learning of a foreign language. Besides, socio-economic background, family, school, physical and genetic factors have great effects, as well. Teaching of foreign language at an early age may be an opprunity providing necessary conditions and teaching the native language well.
Anahtar Kelime: language instruction optimal age foreign language teaching

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asher, J.J.& Garnica, R. (1969). The optimal age to learn a foreign language. In: Modern Language Journel.
  • Bamford, KW/Mizokawa, DT (1991). Additive-bilingual (immersion) education: Cognitive and language development. "Language Learning, 41," 413-429.
  • Black, S. (1993). “Learnıng Language”, The Executive Educator, New York.
  • Bircan, İ. (2003, Mayıs). Açılış Konuşmaları, ürk Eğitim Sisteminde Yabancı Dil Eğitimi, İstanbul: Özyurt Matbaacılık.
  • Güven, H. (2001, Ağustos). Yurt Dışında İlköğretim ve Üniversitelerde Yabancı Dil Nasıl Öğretiliyor ?, Ana Dili Dergisi.
  • Haznedar, B. (2003, Mayıs). Neden erken yaşta yabancı dil eğitimi, Türk Eğitim Sisteminde Yabancı Dil Eğitimi, İstanbul: Özyurt Matbaacılık.
  • Krashen, S. D. (1973). Lateralization, Language Learning and Their Critical Period: Some New Evidence, Language Learning, 23: 63-73.
  • Mc Laughlin, B., Second Language Acquyisition in Childhood, Vol.1: Presschool Children, New Jersey, Second Edition, 1984.
  • Rafferty, EA (1986). Second Language Study and Basic Skills in Louisiana. Baton Rouge.
  • Tutaş, N. (1995). Yabancı Dil Öğreniminde Yaş Faktörü, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Tokdemir, A. (2001). Yabancı Dil ve İki Dilli Eğitim, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Mc Laughlin, B. (1984). Second Language Acquyisition in Childhood, Vol.1: Presschool Children, New Jersey, Second Edition.
APA CANBULAT M, İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O (2005). Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. , 123 - 139.
Chicago CANBULAT MEHMET,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU Olcay Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. (2005): 123 - 139.
MLA CANBULAT MEHMET,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU Olcay Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. , 2005, ss.123 - 139.
AMA CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. . 2005; 123 - 139.
Vancouver CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. . 2005; 123 - 139.
IEEE CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O "Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri." , ss.123 - 139, 2005.
ISNAD CANBULAT, MEHMET - İŞGÖREN ÇAYIROĞLU, Olcay. "Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri". (2005), 123-139.
APA CANBULAT M, İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O (2005). Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 123 - 139.
Chicago CANBULAT MEHMET,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU Olcay Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 5, no.2 (2005): 123 - 139.
MLA CANBULAT MEHMET,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU Olcay Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.5, no.2, 2005, ss.123 - 139.
AMA CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 5(2): 123 - 139.
Vancouver CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 5(2): 123 - 139.
IEEE CANBULAT M,İŞGÖREN ÇAYIROĞLU O "Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5, ss.123 - 139, 2005.
ISNAD CANBULAT, MEHMET - İŞGÖREN ÇAYIROĞLU, Olcay. "Yabancı Dil Öğretimine Başlamada En Uygun Yaşın ne Olduğuna İlişkin Dilbilimsel Yaklaşımlar ve Öğretmen Görüşleri". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 5/2 (2005), 123-139.