Yıl: 2005 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 189 - 206 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmada, Çoklu Zeka Kuramı’na dayalı gerçekleştirilen öğrenme-öğretme etkinliklerinde yer alan öğretmen ve öğrencilerin uygulamaya ilişkin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Ankara ili Özel Arı Koleji İlköğretim Birinci ve İkinci kademede Çoklu Zeka Kuramı’na ilişkin çalışmalar organize edilmiş ve sürece ilişkin veriler görüşmeler yoluyla elde edilerek analiz edilmiştir. Görüşlerin öncelikle içerik analizi yapılarak ana temalar çerçevesinde kodlamalar yapılmış, ardından betimsel analiz yoluyla söz konusu kodlamalara ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri ve bu görüşlerin yorumlarına yer verilmiştir. Öğretmen ve öğrencilerden alınan görüşlerdeki ortak düşüncenin, çalışmanın öğrenme-öğretme süreci üzerinde çok büyük olumlu katkılar getirdiği yönündedir. Öğrencilerin derse katılım ve başarılarının artışı, sosyal ve bireysel yönden gelişim, velilerin sürece katılımı ve öğrencilerin derslerden keyif alması öğretmen görüşlerinde olumlu yönde ön plana çıkmıştır. Zaman yetersizliği ve not kaygıları ise öğretmenlerin uygulamaya ilişkin olumsuz görüşlerini oluşturmuştur. Öğrenci görüşlerinde ise, bireysel gelişim, öğretim etkinliklerinin kalıcı izli oluşu ve anlamlı öğrenme ile etkinliklerin eğlenceli oluşu ön plana çıkmıştır.
Anahtar Kelime: öğretmen görüşleri öğrenci görüşleri çoklu zeka kuramı çoklu zeka

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

-

Öz:
In this present study, it was aimed to get the teachers’ and students’ opinions, who participated in the teaching learning activities that were formed based on Multiple Intelligence Theory, regarding the applications of these activities. For this purpose, studies based on multiple intelligence were organized in Arı College Secondary School in Ankara and data about the process were analyzed by interviews. First by content analysis, codings were done on the main themes, then by descriptive analysis, teachers’ and students’ opinions and interpretations about these codings were gathered. The common thought of the opinions received from teachers and students pointed out that study had very positive contributions on the teaching-learning process. Increase in students’ participation in class and their achievement, social and individual development, parent’s inclusion in the process and the students’ positive feelings about the classes were positively mentioned in teachers’ opinions. Time constraint and the grade anxiety had formed the negative opinions of the teachers regarding the application. In students’ opinions; individual development, permanent trace of the teaching activities, meaningful learning and amusing activities had been in the first place.
Anahtar Kelime: multiple intelligence theory multiple intelligence teacher views student opinions

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bacanlı, H. (1999). Gelişim ve Öğrenme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Başbay, A. (2000). Çoklu zeka kuramına göre eğitim programları ve sınıf içi etkinliklerin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Bümen, N. (2005). Eğitimde Yeni Yönelimler “Çoklu Zekâ”. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Bümen, N. (2002). Okulda Çoklu Zekâ Kuramı. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Campbell, B. (1989). Multiple Intelligence in the classroom. New Horizons for Learning On The Beam, 9, 167-173.
  • Campbell, L. (1996).Teaching and Learning Through Multiple Intelligence. Massachusetts: Simon&Bacon.
  • Demirel, Ö. (1999). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Demirel, Ö.; Akınoğlu, O.; Acat, M.B.; Avanoğlu, Y.; Bağcıoğlu, G.; Özkan, B., diğerleri (1998). İlköğretimde çoklu zeka kuramının uygulaması VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Konya: Selçuk Üniversitesi Cilt I, 531-546
  • Erdem, E. ve Demirel Ö (2005). Çoklu zeka kuramına ilişkin öğretmen görüşleri. X. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Denizli: Pamukkale Üniversitesi. 28-30 Eylül 2005
  • Erkuş, A. (1998). Goleman’ın duygusal zeka görüşünün psikometrik açıdan eleştirisi ve dinamik etkileşimsel model önerisi. Türk Psikoloji Yazıları, 31-40
  • Gardner, H. (1993). Multiple Intelligence the Theory in Practice. New York: BasicBooks.
  • Kaptan, F. (1998). Fen Bilgisi Öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Özdemir, P., Kaptan, F., Korkmaz H. (2002). İlköğretim okullarında çoklu zeka kuramı temelli fen eğitimi yoluyla üst düzey düşünme becerilerini geliştirme üzerine bir inceleme. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 16-18 Eylül 2002.
  • Özgüven, İ. E. (1994). Psikolojik Testler. Ankara: Yeni Doğuş Matbaası.
  • Sezen, E. (1998). ÖSS Sosyal bölüm matematik alt-testinin sayısal muhakeme yeteneğini ne derecede ölçtüğü üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Ankara.
  • Ülgen, G. (1997). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Lazer Ofset.
APA BAŞBAY A (2005). Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. , 189 - 206.
Chicago BAŞBAY Alper Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. (2005): 189 - 206.
MLA BAŞBAY Alper Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. , 2005, ss.189 - 206.
AMA BAŞBAY A Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. . 2005; 189 - 206.
Vancouver BAŞBAY A Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. . 2005; 189 - 206.
IEEE BAŞBAY A "Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma." , ss.189 - 206, 2005.
ISNAD BAŞBAY, Alper. "Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma". (2005), 189-206.
APA BAŞBAY A (2005). Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 189 - 206.
Chicago BAŞBAY Alper Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 5, no.2 (2005): 189 - 206.
MLA BAŞBAY Alper Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.5, no.2, 2005, ss.189 - 206.
AMA BAŞBAY A Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 5(2): 189 - 206.
Vancouver BAŞBAY A Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 5(2): 189 - 206.
IEEE BAŞBAY A "Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5, ss.189 - 206, 2005.
ISNAD BAŞBAY, Alper. "Çoklu Zeka Uygulamasına Katılan Öğretmenlerin ve Öğrencilerin Uygulama Hakkındaki Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 5/2 (2005), 189-206.