Yıl: 2005 Cilt: 38 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 127 - 143 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler

Öz:
Bu çalışmada 2002 OKÖSYS (Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı) puanları ile ilköğretim Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, vatandaşlık, T.C. İnkılap Tarihi dersleri ve ilköğretim dördüncü sınıftan sekizinci sınıfa kadar yıl sonu başarı ortalamaları arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Araştırmanın evreni, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilköğretim öğrencileridir. Verilerin analizinde standart çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda vatandaşlık dersinin testteki başarıyı yordamadığı ve onun dışındaki derslerden bazılarının birinci dönem notları ile ilgili alt test arasında; bazılarının ise ikinci dönem notları ile ilgili alt test arasında manidar ilişkiler bulunmuştur. OKÖSYS toplam puanını dördüncü, altıncı ve sekizinci sınıf not ortalamalarının yordama gücü manidarken, beşinci ve yedinci sınıf not ortalamalarının yordama gücü manidar değildir.
Anahtar Kelime: ilk öğretim öğrenci seçme sınavı (öss) akademik başarı

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The Relations Between Primary Education Academic Achievement Grades and "the Exam of Student Selection and Placement for High School" Scores

Öz:
In this study, the relationship has been investigated among the Exam of Student Selection and Placement for High School (OKÖSYS) 2002 scores, elementary education Turkish, mathematics, science, social sciences, History of Republic of Turkey’s Revolution and citizenship lessons’ achievement scores and means of from 4th to 8th class academic achievements’ grades. The population has been composed of elementary education students who have attended school in Ankara Metropolitan. Multiple regression analyses have been aplied to data. Citizenship lesson’s grades haven’t significantly been relationship with social sciences subtest. Other lessons’ grades, sometimes first semester – sometimes second semester, have been significantly relationship related to subtest. 4. 6. and 8th class means of academic achievement grades have significantly explain in variance of 2002 OKÖSYS scores; 5th and 7th class grades haven’t significantly explain.
Anahtar Kelime: primary education student selection examination (sse) academic achievement

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aiken, L. R (1971). Psychological testing and assessment. USA.
  • Aşkar, P. (1985). Yükseköğretime Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sisteminin geçerliği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Aslan, Ö. (2001). 1998 yılı Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının yapısal geçerliği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme, ÖSYM Yayınları, Ankara.
  • Baykul, Y. (1989). ÖSS ile yoklanan bilgi ve beceriler farklı okul tür ve sınıflarında ne ölçüde kazanılmaktadır? Ankara: ÖSYM-TAB Eğitim Yayınları: 9.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Demirok, S. (1990). ÖSS ve ÖYS puanları ile lise ve dengi okullardaki başarının yüksek öğretimdeki başarıyla ilişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Deniz, Z. (2003). İlköğretim akademik başarı ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı puanları arasındaki uygunluk geçerliği çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Doğan, N. (1999). Dersane deneme sınavları ile ÖSS ve ÖYS arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karakaya, İ. (2002). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının Yordama Geçerliğine İlişkin Bir Çalışma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Karakaya İ. ve Ö. Kutlu (2002). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının Yordama Geçerliğine İlişkin Bir Araştırma. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi 1 (2),235-247.
  • Kutlu Ö. ve İ. Karakaya (2003). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının Faktör Yapısına ve Yordama Gücüne İlişkin Bir Araştırma. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi 2 (4),209-223.
  • Kelecioğlu, H. (2003). Ortaöğretim başarı puanlarının üniversiteye girişte iki aşamalı sınavda uygulanan ÖYS, ÖSS ve tek aşamalı sınavda uygulanan ÖSS ile ilişkileri. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.
  • MEB (2001). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı kılavuzu, EğiTek, Ankara.
  • Oral, T. (1985). Lise başarı ölçüleri ile ÖSYS puanları arasındaki uyum. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Önen E. (2003). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı başarısı ile lise 1. sınıftaki akademik başarıya ilişkin bir yordama geçerliği çalışması: fen lisesi örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Özçelik, D. A. (1998). Ölçme ve Değerlendirme, ÖSYM Yayınları, 3. Baskı, Ankara.
  • Sak, L. (1995). Üniversite giriş sınavlarında kullanılan ikinci aşama (ÖYS) testlerinden alınan puanlar ve akademik başarı derecesi ile bir genel yetenek testinden alınan puanlar arası ilişkiler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tabachnick, B.G. & S.L Fidell. (1996). Using multivariate statistics, (3.Edition), Harper Collins College Publishers, New York.
  • Tatlıoğlu, O. (1985). İlkokul seviyesinde bir seçme sınavında uygulanan testin geçerlik araştırması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tezbaşaran, A. A. (1991). Yüksek öğretime öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminde 1987 yılında yapılan değişiklikler üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • ÜSYM (1979). Üniversitelerarası seçme sınavı geçerlik araştırması. Ankara: ÜSYM Araştırma, Geliştirme ve Proje Birimi.
APA DENİZ K, KELECİOĞLU H (2005). İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. , 127 - 143.
Chicago DENİZ K. Zülfikar,KELECİOĞLU Hülya İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. (2005): 127 - 143.
MLA DENİZ K. Zülfikar,KELECİOĞLU Hülya İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. , 2005, ss.127 - 143.
AMA DENİZ K,KELECİOĞLU H İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. . 2005; 127 - 143.
Vancouver DENİZ K,KELECİOĞLU H İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. . 2005; 127 - 143.
IEEE DENİZ K,KELECİOĞLU H "İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler." , ss.127 - 143, 2005.
ISNAD DENİZ, K. Zülfikar - KELECİOĞLU, Hülya. "İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler". (2005), 127-143.
APA DENİZ K, KELECİOĞLU H (2005). İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38(2), 127 - 143.
Chicago DENİZ K. Zülfikar,KELECİOĞLU Hülya İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 38, no.2 (2005): 127 - 143.
MLA DENİZ K. Zülfikar,KELECİOĞLU Hülya İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol.38, no.2, 2005, ss.127 - 143.
AMA DENİZ K,KELECİOĞLU H İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2005; 38(2): 127 - 143.
Vancouver DENİZ K,KELECİOĞLU H İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2005; 38(2): 127 - 143.
IEEE DENİZ K,KELECİOĞLU H "İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler." Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38, ss.127 - 143, 2005.
ISNAD DENİZ, K. Zülfikar - KELECİOĞLU, Hülya. "İlköğretim Başarı Ölçüleri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Arasındaki İlişkiler". Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 38/2 (2005), 127-143.