Yıl: 2006 Cilt: 24 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 127 - 152 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma

Öz:
Veri Zarflama Analizi (VZA) karar verme birimlerini sıralamada ve sınıflamada geniş kullanıma sahip, oldukça popüler bir analiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok sayıda girdi ve çıktı değişkeni olması durumunda VZA, çok değişkenli istatistiksel yöntemlere alternatif, parametrik olmayan bir yöntemdir. Bu çalışmada, Türkiye’nin 81 ilinin, gelişmişlik düzeylerini temsil eden 14 sosyo-ekonomik ve demografik değişken bakımından sınıflanma ve sıralanma-sında VZA ve çok değişkenli istatistiksel yöntemler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İlleri sınıflama amacıyla çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden Diskriminant Analizi ve aşamalı olmayan Kümeleme Analizlerinden K-Ortala-ma Tekniği uygulanmış ve bu yöntemlerin VZA ile ne kadar uyumlu olduklarını tespit etmek için ise Kappa katsayısı kullanılmıştır. İllerin gelişmişlik düzeyle-rine göre sıralanmasında ise çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden Temel Bileşenler Analizi (TBA) kullanılmış ve bu yöntemin VZA ile olan sıralama iliş-kisi Spearman sıra korelasyon katsayısı ile test edilmiştir. Analizler sonucunda, hem sınıflama hem de sıralama amacı güdüldüğünde Veri Zarflama Analizi, çok değişkenli istatistiksel yöntemlerle iyi bir uyum sağlamıştır. Bu uyumun genellenebilir ve güvenilir nitelikte olması amacıyla yapılan simülasyon çalış-ması da benzer sonuçlar vermiştir. VZA çok değişkenli istatistiksel yöntemlerin aksine herhangi bir varsayım gerektirmemesi ve araştırmacının isteğine bağlı olarak modele yeni kısıtlar koyabilme esnekliğinin bulunması nedeniyle de araştırmacılara geniş kullanım imkanı sağlamaktadır. VZA’nın bu avantajlarına ve hem gerçek veri hem de simülasyon çalışması sonuçlarına dayanarak çok değişkenli istatistiksel yöntemlerin yerine kullanılabilecek bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: veri zarflama analizi çok değişkenli istatistik çok değişkenli analizler veri analizi sınıflama Türkiye iller gelişme düzeyi

Konular: İşletme İktisat

A Study on the Comparison of Data Envelopment Analysis and Multivariate Statistical Methods in Ranking and Classifying Provinces Development Level Turkey

Öz:
Data Envelopment Analysis (DEA), a popular method, has been extensively used for ranking and classiffying the decision making units. DEA, a nonparametric technique, is an alternative method to multivariate statistical methods when it is used for the data with multiple inputs and outputs. In this study, DEA’s and multivariate statistical methods’ performances are compared in ranking and classiffying the 81 provinces of Turkey with respect to 14 social-economic and demographic variables. To classify the provinces, Discriminant Analysis, mutivariate statistical method, and K-Means Cluster Analysis, nonhierarchical clustering method are used and for determining the correspondence of these methods and DEA Kappa statistics is used. To rank the provinces with respect to their development level, Principal Component Analysis and DEA are used and these methods’ ranking relationship is tested by Spearman’s rank correlation coefficient. After the applications, for both ranking and classifying. DEA gives similar results with multivariate statistical methods. To make these correspondence, a general and reliable simulation study is done and this study has given similar results. DEA provides researchers a wide usage opportunity since it does not need any assumptions, unlike the multivariate statistical methods and it has a flexibility to add new restrictions to model according to researchers need. Based on DEA’s advantages and both real data and simulation study results, it is concluded that DEA can be used instead of multivariate statistical methods.
Anahtar Kelime: classification Turkey provinces development level data envelopment analysis multivariate statistics multivariate analysis data analysis

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adler, N., L., Friedman, Z. Sinuany-Stern (2002) “Review of Ranking Methods in the Data Envelopment Analysis Context”, European Journal of Operational Research, 140: 249–265.
  • Agresti A. (1990) Categorical Data Analysis, New York: Wiley. Akgül, A., O. Çevik (2003) İstatistiksel Analiz Teknikleri: SPSS’te İşletim Yönetimi Uygulamaları, Ankara: Emek Ofset Ltd.Şti.
  • Andersen, P., N. Petersen (1993) “A Procedure for Ranking Efficient Units in Data Envelopment Analysis”, Management Science, 39(10), 1261-1264.
  • Anderson, T.W. (1984) An Introduction to Multivariate Analysis, New York: Wiley.
  • Banker, R.D., A. Charnes, W.W. Cooper (1984) “Some Models for Estimating Technical and Scale Inefficiencies in Data Envelopment Analysis, Management Science, 30(19), 1078-1092.
  • Boussofiane, A., R.G. Dyson, E. Thanassoulis (1991) "Applied Data Envelopment Analysis", European Journal of Operational Research, 52, 1-15.
  • Carletta, J. (1996) “Assessing Agreement on Classification Tasks: the Kappa Statistic”, Computational Linguistics, 22(2), 249-254.
  • Charnes A., W.W Cooper, E. Rhodes (1978) “The Efficiency of Decision Making Units”, European Journal of Operational Research, 2, 429-444.
  • Cooper, W.W., L.M. Seiford, K. Tone (2000) Data Envelopment Analysis, Boston: Kluwer Academic Publishers.
  • DPT (2003) İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması, Ankara: DPT Yayınları.
  • Farrell, M.J. (1957) “The Measurement of Productivity Efficiency”, Journal of Royal Statistical Society, Serie A, CXX, 253-287.
  • Gamgam, H. (1998) Parametrik Olmayan İstatistiksel Teknikler, Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.
  • Jajuga, K., A.S. Hans, H. Bock (2002) Classification, Clustering and Data Analysis, New York: Springer.
  • Jolliffe, I.T. (2002) Principal Component Analysis, New York: Springer.
  • Lachenburch, P.A. (1975) Discriminant Analysis, New York: Hafner Press.
  • Mardia, K., J. Kent, J. Biby (1979) Multivariate Analysis, New York: Academic Press.
  • Özdamar, K. (1998) Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi II: Çokdeğişkenli İstatistiksel Yöntemler, Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Premachandra, I.M. (2001) “A Note On DEA vs Principal Component Analysis: An Improvement to Joe Zhu’s Approach”, European Journal of Operational Research, 132: 553-560.
  • Retzlaff-Roberts, D.L. (1996) “Relating Discriminant Analysis and Data Envelopment Analysis to One Another”, European Journal of Operational Research, 23: 311-322.
  • Tatlıdil, H. (1996) Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ankara: Cem Web Ofset.
  • Zhu, J. (1998) “Data Envelopment Analysis vs Principal Component Analysis: An Illustrative Study of Economic Performance of Chinese Cities”, European Journal of Operational Research, 111, 50-61.
APA ÖRKCÜ H, KARDİYEN F (2006). İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. , 127 - 152.
Chicago ÖRKCÜ H. Hasan,KARDİYEN Filiz İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. (2006): 127 - 152.
MLA ÖRKCÜ H. Hasan,KARDİYEN Filiz İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. , 2006, ss.127 - 152.
AMA ÖRKCÜ H,KARDİYEN F İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. . 2006; 127 - 152.
Vancouver ÖRKCÜ H,KARDİYEN F İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. . 2006; 127 - 152.
IEEE ÖRKCÜ H,KARDİYEN F "İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma." , ss.127 - 152, 2006.
ISNAD ÖRKCÜ, H. Hasan - KARDİYEN, Filiz. "İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma". (2006), 127-152.
APA ÖRKCÜ H, KARDİYEN F (2006). İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 127 - 152.
Chicago ÖRKCÜ H. Hasan,KARDİYEN Filiz İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24, no.2 (2006): 127 - 152.
MLA ÖRKCÜ H. Hasan,KARDİYEN Filiz İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.24, no.2, 2006, ss.127 - 152.
AMA ÖRKCÜ H,KARDİYEN F İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 24(2): 127 - 152.
Vancouver ÖRKCÜ H,KARDİYEN F İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 24(2): 127 - 152.
IEEE ÖRKCÜ H,KARDİYEN F "İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24, ss.127 - 152, 2006.
ISNAD ÖRKCÜ, H. Hasan - KARDİYEN, Filiz. "İllerin Gelişmişlik Düzeylerini Sıralama ve Sınıflama Bakımından Veri Zarflama Analizi ve Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerin Karşılaştırılması Üzerine Bir Çalışma". Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24/2 (2006), 127-152.