Yıl: 2006 Cilt: 43 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 43 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma

Öz:
Bu araştırmada amaç, Ege Bölgesi’nde önemli süt üretimine sahip İzmir ilinde, süt işleme tesislerinin bazı özellikleri açısından mevcut durumunu ortaya koymaktır. Araştırmada incelenen alan, İzmir ili süt üretiminin %60’ının gerçekleştiği Ödemiş, Bayındır, Tire ve Kiraz ilçeleridir. Bu yörede, süt ve süt ürünleri sanayini oluşturan mandıralardan günde bir ton’un üzerinde süt işleme kapasitesi olanlar çalışma kapsamına alınmış, daha küçük ölçekli mandıralar ise kapsam dışı bırakılmıştır. Ayrıca aynı bölgeden süt toplayan 5 modern fabrika da karşılaştırma amacıyla kapsama alınmıştır. Araştırma sonucunda, süt ürünlerinde kullanılan süt miktarı, süt alım fiyatı ve işlenmiş süt ürünleri fiyatları itibariyle gruplar arası karşılaştırma yapıldığında, gruplar arası bir farklılık olmadığı ortaya çıkmaktadır. Yani kapasite arttıkça bu değişkenlerde artış olmamaktadır. Modern fabrikalar dışında mandıraların büyük çoğunluğunun kaliteye göre fiyat saptamadıkları belirlenmiştir. Mandıraların süt alımında yeterli kontrol yapmadıkları halde, süt alım fiyatı saptanmasında modern fabrikaların alım fiyatlarından etkilendiklerini ve standartlarda da sorun yaşamadıklarını belirtmeleri pazarlama açısından önemli sorunlar olduğunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime: İzmir süt fabrikaları standardizasyon süt üretimi süt sanayi süt pazarlama Türkiye süt süt ürünleri süt fiyatları

Konular: Ziraat Mühendisliği

A research on some charcteristics of dairies processing and marketing milk and milk products in İzmir province

Öz:
The aim of this research is to study some characteristics in dairy plants in Izmir provience which have an important role in milk production in Aegean Region. The survey has been conducted in Ödemiş, Bayındır, Tire and Kiraz Counties of Izmir provience which have more than 60% share in milk production. Processing plants having one tonne or more production capacity have been included in the survey. Five modern processing plants collecting milk from the region have also been included in the survey to enable a comparison. As a result it was concluded that when a comparison is made between use of capacity usage and milk used in dairy products production, and milk and dairy products prices there was no difference between the groups. In other words these variables did not increase with increases in capacity usage. It was also determined that the main problems are in price determination and in standardization. Except from the modern processing plants small ones do not determine price according to quality and although the small processing plants do not quality control in purchasing milk they tend to pay the same prices as modern processing plants. The conflict is although they do not have any quality control they report that they do not have any standardization problems.
Anahtar Kelime: dairy industry milk marketing Turkey milk milk products milk prices Izmir dairy factories standardization milk production

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Armağan, G.,A. Özden ve A. D. Çardak, 2004. Aydın ilinde süt işleme sanayinin durumu, s. 565-570. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi (16-18 Eylül 2004, Tokat) Bildirileri, ISBN: 975-7328-39-1, Ankara.
  • Demirbaş, N., 2006. Küresel Rekabet ve AB’ye Uyum Açısından Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Sanayi’inde Gıda Güvenliği ve Kalite Konusundaki Gelişmeler: İzmir İli Örneği, İTO, Yayın. No: 151, 102 s.
  • DPT, 2006. Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı. Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu (2007-2013), Ankara.
  • Koyubenbe, N. 2003. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Gıda Sanayine Yönelik Ham Maddelerin Üretim Durumu, Bu Ürünleri İşleyen Sanayi ve Bunların Geliştirilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma (E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi), İzmir, 235 s.
  • Olgun, A. ve M. Artukoğlu, 2000. Süt Üreticilerinin Örgütlenme ve Pazarlama Durumları ile Sorunları Üzerine Bir Araştırma, ISBN-975-97121-05, 66s.
  • Özdamar, K., 1999. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1, Kaan Kitabevi, Yayın No:2, Eskişehir
  • TKB, 2004, Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisleri Kayıtları, Ankara.
  • Uzmay, A. 2004. Turkey – Dairy Sector Profile 1981 – 2001; in Hemme et al. (2004), IFCN Dairy Report 2004, International Farm Comparison Network, Global Farm GbR, ISSN 1610-434X, Braunschweig, p. 84.
  • Uzmay A., 2005, AB’de Hayvansal Ürünlerde Uygulanan Politikalar ve Türkiye’nin Uyumu açısından Değerlendirilmesi, Türk Tarım Politikasının Avrupa Birliği Ortak tarım Politikasına Uyumu Paneli, E.Ü.Ziraat Fak. Tarım Ekonomisi Böl., TEAE, Yayın No: 134, ISBN:975-407-180-2.
  • Uzmay, A., N. Koyubenbe, und Y. Konca, 2006. Preisstruktur für Milch und Molkereiprodukte in der Türkei am Beispiel der Provinz Izmir. Seite: 285-294, In: Verband deutsch-türkischer Agrar-und Naturwissenschaftler e.V. (ed.), Deutsch-Türkische Agrarforschung -8. Symposium, 4.-8. Oktober 2005. Cuvillier Verlag, Göttingen.
APA UZMAY A, Koyubenbe N, Konca Y (2006). İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. , 43 - 53.
Chicago UZMAY Ayşe,Koyubenbe Nursel,Konca Yusuf İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. (2006): 43 - 53.
MLA UZMAY Ayşe,Koyubenbe Nursel,Konca Yusuf İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. , 2006, ss.43 - 53.
AMA UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. . 2006; 43 - 53.
Vancouver UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. . 2006; 43 - 53.
IEEE UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y "İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma." , ss.43 - 53, 2006.
ISNAD UZMAY, Ayşe vd. "İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma". (2006), 43-53.
APA UZMAY A, Koyubenbe N, Konca Y (2006). İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(3), 43 - 53.
Chicago UZMAY Ayşe,Koyubenbe Nursel,Konca Yusuf İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43, no.3 (2006): 43 - 53.
MLA UZMAY Ayşe,Koyubenbe Nursel,Konca Yusuf İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.43, no.3, 2006, ss.43 - 53.
AMA UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2006; 43(3): 43 - 53.
Vancouver UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2006; 43(3): 43 - 53.
IEEE UZMAY A,Koyubenbe N,Konca Y "İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43, ss.43 - 53, 2006.
ISNAD UZMAY, Ayşe vd. "İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43/3 (2006), 43-53.