Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama

Yıl: 2007 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 14 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama

Öz:
Özet: Panel veri modellerinin tahmininde, örneklem ile ilgili dikkat edilmesi gereken başlıca iki durum vardır. Birincisi; örneklemin anakütleden rastsal olarak çekilmesidir. İkincisi ise açıklayıcı değişkenlerin gözlem değerlerinin sahip oldukları özelliklere göre ortaya çıkan örnekleme dağılımının dikkate alınmasıdır. Bu makale, örnekleme dağılımlarının uygun panel veri modelleri ile temsil edilmesinin önemi üzerinde durmaktadır. Bu amaçla, enflasyon oranı ile işsizlik oranı arasındaki ilişki tahmin edilmiştir ve parametre heterojenliği dikkate alındığında spesifikasyon hatası ve yanlı tahminin ortadan kalktığı gözlenmiştir.
Anahtar Kelime: ekonometrik analizler yanlılık zaman serisi analizi enflasyon phillips eğrisi

Konular: İşletme İktisat

-

Öz:
Abstract: There are two main circumstances for the sample to be paid attention in the estimation of panel data models. The first one is randomly chosing a sample from the population. The second one is to take into consideration the sampling distribution that comes out of as a result of the characteristics of observed values of explanatory variables. This paper emphasizes the importance of the presentation of the sampling distributions with proper panel data models. For this purpose, the relationship between inflation and unemployment rate is estimated and it is observed that when the parameter heterogenity is taken into consideration, specification bias and biased estimation are disappeared.
Anahtar Kelime: phillips curve econometric analysis bias time series analysis inflation

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Baltagı, B. H. (2001), Econometric Analysis Of Panel Data, John Wiley&Sons Ltd., Chichester.
  • Güriş, S. Ve Çağlayan, E. (2000), Ekonometri Temel Kavramlar, Der Yayınları, İstanbul.
  • Greene, W. H. (1997), Econometric Analysis, Prentice-Hall International, Inc., Third Edition, New York.
  • Hsıao, C. (2003), Analysis Of Panel Data, Cambridge University Press, Cambridge.
  • Http://www.Oecd.Org
  • Mátyás, L. Ve Sevestre, P. (1996), The Econometrics Of Panel Data, Kluwer Academic Publisher, Dordrecht.
  • Sevüktekin, M. (1989), “Ekonometrik Araştırmalarda Verilerin Kullanılması- Iı”, Uludağ Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1-2), S. 117-127.
  • Stock James H. Ve Watson Mark W. (2007), Introduction To Econometrics, Pearson Addison Wesley, Boston.
  • Wooldrıdge, J. M. (2002), “Econometric Analysis Of Cross Section And Panel Data”, The Mıt Press.
APA TÜZÜNTÜRK S (2007). Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. , 1 - 14.
Chicago TÜZÜNTÜRK SELİM Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. (2007): 1 - 14.
MLA TÜZÜNTÜRK SELİM Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. , 2007, ss.1 - 14.
AMA TÜZÜNTÜRK S Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. . 2007; 1 - 14.
Vancouver TÜZÜNTÜRK S Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. . 2007; 1 - 14.
IEEE TÜZÜNTÜRK S "Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama." , ss.1 - 14, 2007.
ISNAD TÜZÜNTÜRK, SELİM. "Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama". (2007), 1-14.
APA TÜZÜNTÜRK S (2007). Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(2), 1 - 14.
Chicago TÜZÜNTÜRK SELİM Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 21, no.2 (2007): 1 - 14.
MLA TÜZÜNTÜRK SELİM Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.21, no.2, 2007, ss.1 - 14.
AMA TÜZÜNTÜRK S Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2007; 21(2): 1 - 14.
Vancouver TÜZÜNTÜRK S Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2007; 21(2): 1 - 14.
IEEE TÜZÜNTÜRK S "Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama." Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21, ss.1 - 14, 2007.
ISNAD TÜZÜNTÜRK, SELİM. "Panel Veri Modellerinin Tahmininde Parametre Heterojenliğinin Önemi: Geleneksel Phillips Eğrisi Üzerine Bir Uygulama". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 21/2 (2007), 1-14.