Yıl: 2006 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 31 - 36 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması

Öz:
Q humması zoonotik bir infeksiyon olup, hayvanlarla temas içinde olan risk gruplarında daha sık görülmektedir. Bu çalışmada risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorlarının, böylelikle Q Humması prevalansının saptanması amaçlanmıştır. Veteriner hekimler, celepler ve kasaplar olmak üzere üç grupta toplam 92 kişi çalışmaya alınmış ve C. burnetii infeksiyonu ile ilgili risk faktörleri ve semptomları sorgulayan anket formu uygulanmıştır. Toplanan serum örneklerinde Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda enzyme linked immuno sorbent assay (ELISA) ile Faz II IgG ve IgM antikorları araştırılmıştır. ELISA ile pozitif veya kuşkulu saptanan tüm olgularda indirekt floresan antikor (IFA) yöntemi ile Faz I ve Faz II IgM ve IgG antikorları araştırılmıştır. ELISA ile 12 serumda (%13) C. burnetii IgM antikorları pozitif, sekiz (%8.7) serumda kuşkulu bulunmuştur. Toplam 20 kişide yapılan IFA Faz II IgM testi yedi (%7.6) olguda pozitif saptanmıştır. C. burnetii IgG antikorları ELISA ile olguların 32'sinde (%34.8) pozitif, dokuzunda (%9.7) şüpheli bulunmuştur. Toplam 41 kişide uygulanan IFA testiyle, C. burnetii Faz II IgG antikorları 39 (%42.3) kişide pozitif bulunmuştur. Bir kişide (%2.4) IFA ile C. burnetii Faz I ve Faz II IgG birlikte pozitif saptanmıştır. Sonuç olarak, Aydın bölgesinde risk gruplarında C. burnetii seropozitifliği yüksek oranda saptanmıştır. C. burnetii'nin neden olduğu klinik tablolarda özellikle hayvan teması öyküsü varsa, olası etkenler arasında araştırılması gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime: Coxiella burnetii Enzim bağlı immünosorbent tayini Q humması Floresans antikor tekniği, indirekt Risk grupları Anketler Gram-negatif bakteriyel enfeksiyonlar Serolojik testler

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp

Detection of antibodies against Coxiella burnetii in risk groups for Q fever: A study with ELISA and IFA tests

Öz:
Q fever is a zoonotic infection and is more frequently seen among risk groups in contact with animals. The purpose of this study was to determine the prevalence of Q fever in risk groups in Aydın Region, Turkey. For this purpose antibodies against Coxiella burnetii in risk groups were detected using enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) and indirect fluorescent antibody test (IFA). A total of 92 people, including veterinarians, cattle-dealers, and butchers were included in the study. The study group filled survey forms on the risk factors and symptoms of Coxiella infection. Collected serum samples were investigated for C. burnetii Phase II IgG and IgM antibodies with ELISA in Microbiology and Clinical Microbiology Laboratories, Medical Faculty, Adnan Menderes University. All positive and equivocal results with ELISA were tested again with IFA for C. burnetii Phase I and Phase II IgM and IgG antibodies. With ELISA C. burnetii IgM and IgG were positive or equivocal in 20 (21.7%) and 41 (44.5%) samples, respectively. Among 20 IgM positive samples with ELISA, 7 (7.6%) were also positive for C. burnetii Phase II IgM with IFA. Of 41 IgG positive cases with ELISA, 39 (42.3%) were also positive for C.burnetii Phase II IgG with IFA but only one person was positive for C. burnetii Phase I IgG with IFA. In conclusion, high frequency of C. burnetii seropositivity was observed among risk groups. Coxiella burnetii infection should be considered for patients in contact with animals.
Anahtar Kelime: Risk groups Questionnaires Gram-Negative Bacterial Infections Serologic Tests Coxiella burnetii Enzyme-Linked Immunosorbent Assay Q Fever Fluorescent Antibody Technique, Indirect

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Marrie TJ, Rould D. Coxiella burnetii{Q Fever). İn: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, eds. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 5th ed. New York: Churchill Livingstone, 2000: 2043-50.
  • 2.MauriaM, Raoult D. Q fever. Clin Microbiol Rev 1999; 12: 518-33.
  • 3.Raoult D, Mege LJ, Marrie T. Q Fever: Queries remaining after decades of research. In: Scheld WM, Craig WA, Hughes JM, eds. Emerging Infections 5. Washington, DC: AMS Press, 2001: 29-56.
  • 4.Scola BL. Current laboratory diagnosis of Q fever. Seminars in Pediatric Infectious Disease 2002; 13: 257-62.
  • 5.Milazzo A, Hall R, Storm PA, Harris RJ, Winslow W, Marmion BP. Sexually transmitted Q fever. Clin Infect Dis 2001;, 33: 399-402.
  • 6.Raoult D, Marrie TJ, Mege JL. Natural history and pathophysiology of Q fever. Lancet Infect Dis 2005; 5: 219-26.
  • 7.Isaksson HJ, Hrafnkelsson J, Hilmarsdottir I. Acute Q fever: A cause of fatal hepatitis in an Icelandic traveller. Scand J Infect Dis 2001; 33: 314 -5.
  • 8.Fourhier PE, Marrie TJ, Raoult D. Diagnosis of Q fever. J Clin Microbiol 1998; 36:1823-34.
  • 9.Field PR, Mitchell JL, Santiago A, et al. Comparison of a commercial enzyme-linked immunosorbent assay with immunoflüorencence and complement fixation test for detection of Coxiella burnetii (Q Fever) immunoglobulin M. J Clin Microbiol 2000; 38:1645-7.
  • 10.Field PR, Santiago A, Chan SW, et al. Evaluation of a novel commercial enzyme-linked immunosorbent assay detecting Coxiella bumetii-specific immunoglobulin G for Q fever prevaccination screening and diagnosis. J Clin Microbiol 2002; 40: 3526-9.
  • 11.Özgür NY, Hasöksüz M, Yılmaz H, İkiz S, İlgaz A. Risk grubundaki insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının araştırılması. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1996; 26: 109-13.
  • 12.Kalkan A, Kalender H, Özden M, Çetinkaya B, Kaplan M. Elazığ'da sağlıklı bireylerde Coxiella burnetii antikorlarının indirek floresan antikor testi ile araştırılması. Mikrobiyol Bült 1999; 33: 179-85.
  • 13.Berberoglu U, Gozalan A, Kilic S, Kurtoglu D, Esen B. A seroprevalence study of Coxiella burnetii in Antalya, Diyarbakir and Samsun provinces. Mikrobiyol Bült 2004; 38: 385-91.
  • 14.Werner M, Fournier P, Anderson R, Hogevik H, Raoult D. Bartonella and Coxiella antibodies in 334 prospectively studied episodes of infective endocarditis in Sweden. Scand J Infect Dis 2003; 35: 724-7.
APA EYIGOR M, KIRKAN S, GÜLTEKİN B, YAMAN S, TEKBIYIK S, Aydın N (2006). Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. , 31 - 36.
Chicago EYIGOR METE,KIRKAN Sukru,GÜLTEKİN Berna,YAMAN Senem,TEKBIYIK Serten,Aydın Neriman Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. (2006): 31 - 36.
MLA EYIGOR METE,KIRKAN Sukru,GÜLTEKİN Berna,YAMAN Senem,TEKBIYIK Serten,Aydın Neriman Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. , 2006, ss.31 - 36.
AMA EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. . 2006; 31 - 36.
Vancouver EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. . 2006; 31 - 36.
IEEE EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N "Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması." , ss.31 - 36, 2006.
ISNAD EYIGOR, METE vd. "Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması". (2006), 31-36.
APA EYIGOR M, KIRKAN S, GÜLTEKİN B, YAMAN S, TEKBIYIK S, Aydın N (2006). Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. İnfeksiyon Dergisi, 20(1), 31 - 36.
Chicago EYIGOR METE,KIRKAN Sukru,GÜLTEKİN Berna,YAMAN Senem,TEKBIYIK Serten,Aydın Neriman Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. İnfeksiyon Dergisi 20, no.1 (2006): 31 - 36.
MLA EYIGOR METE,KIRKAN Sukru,GÜLTEKİN Berna,YAMAN Senem,TEKBIYIK Serten,Aydın Neriman Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. İnfeksiyon Dergisi, vol.20, no.1, 2006, ss.31 - 36.
AMA EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. İnfeksiyon Dergisi. 2006; 20(1): 31 - 36.
Vancouver EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması. İnfeksiyon Dergisi. 2006; 20(1): 31 - 36.
IEEE EYIGOR M,KIRKAN S,GÜLTEKİN B,YAMAN S,TEKBIYIK S,Aydın N "Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması." İnfeksiyon Dergisi, 20, ss.31 - 36, 2006.
ISNAD EYIGOR, METE vd. "Q humması için risk gruplarında Coxiella burnetii'ye karşı oluşan antikorların ELISA ve IFA testleri ile saptanması". İnfeksiyon Dergisi 20/1 (2006), 31-36.