Yıl: 2006 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 121 - 149 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması

Öz:
Kredi Kartı günümüzde paranın yerini alan ve kullanımı oldukça yaygın hale gelen modern bir ödeme aracıdır. Son zamanlarda kredi kartı kullanımı ile ilgili olarak televizyon ve gazetelerde haberler çıkmakta hatta bu konu ile ilgili olarak bazı yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir'deki bireylerin kredi kartı kullanımına yönelik düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan bir anket ile bireylerin çeşitli sosyo-ekonomik nitelikleri ile kredi kartı kullanımına yönelik düşünceleri hakkında veriler derlenmiştir. Derlenen veriler ile kredi kartı kullanımı ve sosyo-ekonomik nitelikler arasında farklılık olup olmadığı Varyans Analizi, t testi ve çoklu uygunluk analizi uygulanarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: kredi kartı kullanıcıları sosyoekonomik özellikler ANOVA çoklu uygunluk analizi anket t testi sosyoekonomik düzey varyans analizi kredi kartları Türkiye kredi kartı kullanımı

Konular: Dil ve Dil Bilim

A Case Study for the Comparison of the Socio-Economic Position of People and Their Ideas About Credit Cards

Öz:
Credit card is a most widely used modern payment way which has taken the place of paying in cash (money). There has been lots of news on TV and newspapers about credit cards recently, even the goverment has been regulating laws on this subject. In this study, it is aimed to determine the ideas of people in Eskişehir about using credit cards.-To reach that goal, a questionnaire was used to identify the socio-economic positions of people and their ideas about using credit cards. ANOVA; t-test and multiple correspondence analysis were used to find out whether there was a difference between using the credit card and socio-econmic positions of people.
Anahtar Kelime: variance analysis credit cards Turkey credit card usage credit card holders socio-economic characteristics ANOVA multiple correspondence analysis questionnaire t test socio-economic level

Konular: Dil ve Dil Bilim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aytaç,M., Bayram, N., (2001). Çoklu Karşılık Getirme Analizi Ve Öğretim Elemanları Üzerinde Bir Uygulama, Ç.Ü. İ.İ.B.F. V. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu, Adana.
  • Clausen, S.E., (1998). Applied Correspondence Analysis An Introduction.
  • Greenacre M., Blasius, ,J., (1994). Correspondence Analysis in the Social Scieences, Academic Press, London.
  • Lautsch, E. Plitcha, M.M., (2003). Configural Frequency Analysis (CFA), Multiple Correspondence Analysis (MCA) and Latent Class Analysis (LCA): An Empirical comparision. Psychology Science. Vol.45, p.298-323 8.
  • Özdamar K., (2002) . Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi Kaan Kitabevi. Eskişehir.
  • Sertkaya, D., Kadılar, C, (2002). Quantitative Methods to Analyse The Factors on Thoughts of Employees in Tourism Sector About their Salary. Uludağ Üniversitesi İİBF.Dergisi. Cilt 21. Sayı 2 . s.279- 294.
  • Uysal, M., Etikan,İ., Sanizoğlu, V., (2003). İntihar Olaylarının Çoklu Uygunluk Analizi İle İncelenmesi. 3.İstatistik Kongresi. Bildiriler Kitabı, sf.240-244. Antalya, Belek.
  • Van Der Heijden , P.G.M., de Leeuw, J., (1985). Correspondence Analysis Used Complementary to Loglinear Analysis. Psychometrica. (50), 429-447.
  • Van der Heijden P.G.M., de Falguerolles A., de Leeuw, J., (1989). A-Combined Approach to Contingency Table Analysis using Correspondence Analysis and Log-linear Analysis. Applied Statistics. Vol.38. No:2, p.249-292.
  • www.bank-sen.org.tr Kredi Kartı Nedir? Nasıl Kullanılır?
APA Şen H, Cemrek F, OZAYDIN O (2006). Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. , 121 - 149.
Chicago Şen Hülya,Cemrek Fatih,OZAYDIN OZER Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. (2006): 121 - 149.
MLA Şen Hülya,Cemrek Fatih,OZAYDIN OZER Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. , 2006, ss.121 - 149.
AMA Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. . 2006; 121 - 149.
Vancouver Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. . 2006; 121 - 149.
IEEE Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O "Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması." , ss.121 - 149, 2006.
ISNAD Şen, Hülya vd. "Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması". (2006), 121-149.
APA Şen H, Cemrek F, OZAYDIN O (2006). Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 121 - 149.
Chicago Şen Hülya,Cemrek Fatih,OZAYDIN OZER Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, no.1 (2006): 121 - 149.
MLA Şen Hülya,Cemrek Fatih,OZAYDIN OZER Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.7, no.1, 2006, ss.121 - 149.
AMA Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2006; 7(1): 121 - 149.
Vancouver Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2006; 7(1): 121 - 149.
IEEE Şen H,Cemrek F,OZAYDIN O "Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7, ss.121 - 149, 2006.
ISNAD Şen, Hülya vd. "Bireylerin Kredi Kartına Bakış Açıları ve Sosyo-Ekonomik Nitelikleri Bakımından Karşılaştırılmasına Yönelik Uygulama Çalışması". Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7/1 (2006), 121-149.