Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma

Yıl: 2006 Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 165 - 189 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma

Öz:
Günümüzde isletmeler çalısanlarından geçmise göre çok daha fazla sey talep etmektedirler. Yüksek müsteri beklentileri, artan küresellesme hareketi, karmasık teknolojiler, degisen çalısma sartlarından sadece birkaçıdır. Bugünün is çevresi, geçmisteki geleneksel emirkomuta ve kontrol hiyerarsisinin çok daha az uygun olabilecegi bir çevredir. Bunların yerine, çalısanlar faaliyette bulunurken kisisel olarak girisimde bulunabilme ve sorumluluk almayı ögrenmelidirler. Baska bir ifade ile, onların “güçlendirilmesine” ihtiyaç duyulmaktadır. Personel güçlendirme karmasık bir kavramdır. Bu kavram, farklı kisilere farklı anlam ifade edebilmektedir. Personel güçlendirmeye iliskin olarak iki farklı görüs vardır. Bunların birincisi, personel güçlendirmenin yetki ve sorumluluk devri oldugudur. Digeri ise, personel güçlendirmenin riskleri göze alabilme, gelisme ve degisim olduguna inanmaktır. Bu makalede, yöneticilerin bu iki farklı bakıs açısı analiz edilmeye ve personel güçlendirmenin anlamı ortaya konulmaya çalısılmıstır. Personel güçlendirmenin isletmeye rekabet avantajı saglayacagı ve isletme için uygun olacagı gerçegi pek çok yönetici tarafından bilinip kabul edilmesine ragmen, isletmeler bunun uygulanmasında çogunlukla problemler yasamaktadırlar. Bugün isletmeler rekabet edebilmek için, geleneksel hiyerarsik emir-komuta-kontrol yönetim tarzının hakim oldugu is çevresini, personel güçlendirmeyi savunan çalısanların oldugu bir çevreye dönüstürmelidirler. Bu yeni çevre, çalısanların sorumluluk aldıgı, kendi kendini yönetebildigi, güven duyuldugu, tanındıgı bir çevredir. Bu çevre aynı zamanda, liderlerin patron olmak yerine rollerini bir koç, mentor ve kolaylastırıcı olarak gördükleri bir çevredir. sletmelerde bu degisimi saglamak kolay degildir. Özellikle, liderlikle ilgili bazı köklesmis engeller ve inançlar, yönetim, çalısanlar ve modern isletmeleri bazı zorluk ve engellerle karsı karsıya getirmektedir. Personel güçlendirmenin oldugu bir is çevresi, yönetimin her düzeyi tarafından uygulamaya konulan birtakım deger ve inançlar sistemini gerektirmektedir. Bu arastırma, yöneticilerin güçlendirilmis bir is çevresini kabul etmeye ne kadar istekli ve hazır oldugunu, bu deger ve inançları ne kadar tasıyabildiklerini ölçmeyi amaçlamıstır.
Anahtar Kelime: personel güçlendirme büyük ölçekli kuruluşlar güç kazandırma insan kaynakları

A Research for Assesesing How Much Resource Managers in Big Business Enterprises Aspire and are Ready to Create an Empowered Working Environment

Öz:
Today, organizations are demanding more from their employees than ever before. Higher customer expectations, increased globalization, more sophisticated technology- these are Just a few of the changing conditions at working life. In today’s working environment the traditional command and control hierarchies of the past are increasingly less appropriate. Instead, employees must learnto take initiative, to be creative and to accept responsibility for their actions. They need to be “empowered”. Empowerment is a complex concept. It tends to mean different things to different people. There are two different perspectives that often come into play when executives think about empowerment. One of them is that empowerment is about delegation and accountability. The other group of executives believe that empowerment is about risk taking, growth and change. In this article, we try to analyze these two different perspectives of executives and the meaning of empowerment. Despite feelings that empowerment can give an organization a competitive advantage, and despite the fact that many managers agree that empowerment is desirable, companies often run into problems with implementation. To remain competitive, organizations are abandoning the traditional hierarchical command-and-control management style in favor of establishing a work environment that advocates employee empowerment at all levels. To establish this new environment entails encouraging employee responsibility, accountability, self-management, trust and recognition; it requires leaders who are willing to let go of their role as bosses and take on roles as coaches and facilitators. Achieving this change is not easy. Some deeply ingrained obstacles and beliefs about leadership, management, employeees and modern organizations must be confronted and challenged. The empowering work environment requires a set of values and beliefs that must be embraced and practiced by all levels of management. This research tests managers’ readiness to accept an empowering work environment by evaluating the degree to which managers hold these values and beliefs.
Anahtar Kelime: human resources employee empowerment large scale organizations empowerment

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • BOWEN, David E. ve Edward E. LAWLER III (1992), “The Empowerment of Service Workers: What, Why, How, and When, Sloan Management Review, Spring:31-39.
  • CAUDRON, Shari (1995), “Create an Empowering Environment”, Personnel Journal,Vol.74, September: 28-36.
  • DOGAN, Selen (2003), Personel Güçlendirme:Empowerment, Sistem Yayıncılık:383, nsan Kaynakları Dizisi, 1. Basım, Mart, istanbul.
  • http://www.servetolead.net/quiz5.htm(11.10.2002), “The Empowering Work Environment”, Leadership Quiz Series,p.1-6
  • LUTHANS, Fred (1995), Organizational Behavior, Seventh Edition, International Editions, (Literatür Yayıncılık), stanbul.
  • MALLAK, Larry A. ve Harold A. KURSTEDT (1996), “Understanding and Using Empowerment To Change Organizational Culture”, Industrial Management, Vol.38, Nov/Dec:8-11.
  • ÖZGEN, Hüseyin ve Murat TÜRK (1997), “Hizmet Sektöründe Rekabette Basarının Anahtarı: Personel Güçlendirme (Empowerment)”, Amme daresi Dergisi, Cilt:30, Sayı:4,Aralık:75-86.
  • QUINN, Robert E. ve Gretchen M. SPREITZER (1997), “The Road To Empowerment: Seven Questions Every Leader Should Consider”, Organizational Dynamics, Vol.26, Autumn:37-50.
  • SAEMAN, Ralph (1992), “The Environment and The Need for New Technology: Empowernent and Ethical Values”, The Columbia Journal of World Business, Vol.XXVII, Fall-Winter, 186-193.
  • SANDBULTE, Arend (22.08.2002), “Employee Empowerment Means Organizational Success”, http://www.cebcglobal.org/ Publications/ Executive Summary/EXS- 0692.htm: 1-2.
APA DOĞAN S (2006). Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. , 165 - 189.
Chicago DOĞAN SELEN Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. (2006): 165 - 189.
MLA DOĞAN SELEN Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. , 2006, ss.165 - 189.
AMA DOĞAN S Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. . 2006; 165 - 189.
Vancouver DOĞAN S Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. . 2006; 165 - 189.
IEEE DOĞAN S "Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma." , ss.165 - 189, 2006.
ISNAD DOĞAN, SELEN. "Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma". (2006), 165-189.
APA DOĞAN S (2006). Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 165 - 189.
Chicago DOĞAN SELEN Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13, no.2 (2006): 165 - 189.
MLA DOĞAN SELEN Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.13, no.2, 2006, ss.165 - 189.
AMA DOĞAN S Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 13(2): 165 - 189.
Vancouver DOĞAN S Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 13(2): 165 - 189.
IEEE DOĞAN S "Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma." Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13, ss.165 - 189, 2006.
ISNAD DOĞAN, SELEN. "Büyük Ölçekli İşletmelerde İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Güçlendirilmiş Bir İş Çevresi Yaratmaya Ne Kadar İstekli ve Hazır Olduklarının Tespitine İlişkin Bir Araştırma". Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13/2 (2006), 165-189.