Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği

Yıl: 2007 Cilt: 0 Sayı: 22 Sayfa Aralığı: 40 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği

Öz:
Bu çalışmada Adıyaman ve Malatya ili merkez ortaöğretim okullarında görev yapan kimya öğretmenlerinin öğretim yaparken karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu illerde görev yapan stajyerliği kalkmış en az iki yıl deneyimli 72 kimya öğretmenine uzman görüşleri ve mevcut literatür bilgileri temel alınarak hazırlanan bir değerlendirme ölçeği uygulanmasının yanında görüşmeler ve gözlemler yardımıyla veriler toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, öğretmenlerin üniversite eğitimi esnasında aldıkları kimya eğitiminin liselerdeki kimya derslerini yürütecek şekilde yeterli donanım ve tecrübe sağlamadığı, ortaöğretim okullarında uygulanan mevcut kimya müfredatının yeterli olmadığı, araç-gereç, laboratuar imkanlarının ve uygulama yapacak fiziksel alanların yetersizliği, sınıfların kalabalık oluşu, öğrencilerin sadece Öğrenci Seçme Sınavı (Ö.S.S) odaklı çalışma yapmak istemeleri ve kimya dersine ilgisiz kalmaları, ders kitaplarının yetersiz oluşu şeklinde özetlenebilecek bulgular elde edilmiştir.
Anahtar Kelime: kimya eğitimi Malatya adıyaman ilk öğretim ikinci kademe kimya öğretmenleri öğretmenler öğretmen problemleri

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ayas, A., Çepni, S., Johnson, D. ve diğerleri (1997). Kimya Öğretimi. YÖK/Dünya Bankası, Milli Eğitimi Geliştirme Projesi, Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Ankara.
  • Ayoubi, Z. and Boujaoude, S. (2006). A Profile of Pre-College Chemistry Teaching in Beirut, Eurasia Journal Of Mathematics, Science And Technology Education, 2(3), 124-143.
  • Hasanoğlu, Y., Ceyhun, İ. ve Karagölge, Z. (2002). Ağrı İlinde Kimya Öğretiminin Değerlendirilmesi, V. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri, Ankara.
  • İzci, E., Özden, M ve Tekin, A(2006). Yeni Fen Ve Teknoloji Öğretim Programının Değerlendirilmesi (Adıyaman İli Örneği). XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi’nde sunulmuş sözlü bildiri. Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Kara, A. ve Özden, M. (2005). Ortaöğretim Öğrencilerinin Kimya Dersine İlişkin Tutumları. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Pamukkale Üniversitesi, Denizli .
  • McMillan, J.H. and Schumacher, S. (2006) Research in Education: Evidence-Based Inquiry (Sixth Edition), Pearson, London.
  • Morgil, İ. Yücel, A.S. ve Ersan, M. (2000), Öğretmen Algılamalarına Göre Lise Kimya Öğretiminde Karşılaşılan Güçlüklerinin Değerlendirilmesi, 4.Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne Sunulmuş Bildiri,Ankara.
  • Özden, M. ve Tekin, A. (2006). Türk Fen Ve Teknoloji Eğitimiyle İlgili Sorunlar. VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Tekin, S. ve Ayas, A.(2000). Kimya Öğretmenlerinin Profesyonel Gelişim Süreçleri ve Hizmet İçi Eğitime Bakış Açıları, 4.Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne sunulmuş bildiri, Ankara.
  • Üce, M., Özkaya, A.R.ve Şahin, M.(2000). Kimya Eğitimi, 4.Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi’ne sunulmuş bildiri, Ankara.
  • Veal, William.R. (2004). Beliefs and Knowledge in Chemistry Teacher Development. Int. J. Sci. Educ. 26 (3), 329-351.
APA ÖZDEN M (2007). Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. , 40 - 53.
Chicago ÖZDEN Mustafa Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. (2007): 40 - 53.
MLA ÖZDEN Mustafa Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. , 2007, ss.40 - 53.
AMA ÖZDEN M Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. . 2007; 40 - 53.
Vancouver ÖZDEN M Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. . 2007; 40 - 53.
IEEE ÖZDEN M "Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği." , ss.40 - 53, 2007.
ISNAD ÖZDEN, Mustafa. "Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği". (2007), 40-53.
APA ÖZDEN M (2007). Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(22), 40 - 53.
Chicago ÖZDEN Mustafa Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.22 (2007): 40 - 53.
MLA ÖZDEN Mustafa Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.22, 2007, ss.40 - 53.
AMA ÖZDEN M Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 0(22): 40 - 53.
Vancouver ÖZDEN M Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 0(22): 40 - 53.
IEEE ÖZDEN M "Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği." Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.40 - 53, 2007.
ISNAD ÖZDEN, Mustafa. "Kimya Öğrencilerinin Kimya Öğretiminde Karşılaştıkları Soruların Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi: Adıyaman ve Malatya İlleri Örneği". Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22 (2007), 40-53.