Yıl: 2006 Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 81 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi

Öz:
ÖZET: Amaç: Avrupa Birliği'ne üye ve üyeliğine aday ülkelerin sağlık düzeyi ölçütleri dikkate alınarak, ülkelerin ilgili sağlık göstergeleri bakımından birbirlerine göre konumlarının incelenmesi ve aralarında var olabilecek benzerliklerin ya da farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1998-2004 periyodu Dünya Sağlık Raporu'nda bulunan Sağlık Göstergeleri, toplam 25 ülke için elde edilmiş ve ilgili değişkenler kullanılarak çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanmıştır. Bulgular: 2 boyutlu konfigürasyon için stress değeri 0,02 olarak bulunmuştur. Çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanması sonucunda, ilgilenilen değişkenlere göre ülkelerin, iki boyutlu uzayda üç farklı grup oluşturdukları görülmüştür. Sonuç: Türkiye; Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti dışındaki diğer ülkelerden, birinci boyutta özellikle temel sağlık göstergeleri bakımından, ikinci boyutta ise özellikle yapılan sağlık harcamaları ve milli gelirden sağlığa ayrılan pay bakımından farklılık göstermektedir.
Anahtar Kelime: Sağlık bakımı hizmetleri Avrupa Birliği Sağlık servislerinin ulaşılabilirliği Türkiye

Konular: Tıbbi İnformatik Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Examination of Turkey's andEuropean Union member states' health indicators with multidimensionel scaling

Öz:
ABSTRACT: Objective: It is aimed to examine the position of European Union member states and candidate countries and display possible similarities or dissimilarities between them, from the point of their health indicators. Material and Methods: From the World Health Report for the period 1998-2004, the Core Health Indicators have been obtained for 25 countries and multidimensional scaling analysis have been performed by using related variables. Results: Stress value was found 0,02 for 2 dimensional configuration. As a result of multidimensional scaling analysis it has been seen that, countries have been formed in three groups in two dimensional space, according to related variables. Conclusion: Turkey showed clear difference from the other countries except Slovakia, Hungary and Czech Republic, in the first dimension especially with regard to main health indicators and in the second dimension especially with regard to health accounts.
Anahtar Kelime: Turkey Delivery of Health Care European Union Health Services Accessibility

Konular: Tıbbi İnformatik Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Wasserman S, Faust K, Iacobucci D, Granovetter M. Social Network Analysis: Methods and Applications. Cambridge University Press. 1994.
  • 2. Özdamar K. Paket Programlar ile statistiksel Veri Analizi; 5. Baskı. Eski ehir: Kaan Kitabevi. 2004.
  • 3. Kruskal JB, Wish M. Multidimensional Scaling. Sage Publications. 1978.
  • 4. Seber GAF, Multivariate Observations, John Wiley&Sons. 1984.
  • 5. Richardson MW. Multidimensional Psychophysics. Psychological Bulletin 1938; 35: 659–60.
  • 6. Torgerson WS. Multidimensional scaling: I. Theory and method. Psychometrika 1952; 17: 401–19.
  • 7. Shepard RN. The analysis of proximities: Multidimensional scaling with an unknown distance function, I & II. Psychometrika 1962; 27: 125–40.
  • 8. Oh MS, Raftery AE. Bayesian Multidimensional Scaling and Choice of Dimension. Journal of the American Statistical Association 2001; 96: 455.
  • 9. Can N. Avrupa Birli i ile Entegrasyon Süresinde Türk Sa lık Sektörünün Durumu. Türkiye Ulusal Sa lık Programı. Ankara. 2001.
  • 10. Tanrıtanır N. Türkiye ve Avrupa Birli indeki Sa lık Politikaları ve Göstergelerinin Kar ıla tırılması. Devlet Planlama Te kilatı Avrupa Birli i Genel Müdürlü ü. Ankara. 1997.
  • 11. WHO Statistical Information System (WHOSIS) 1. http://www3.who.int/whosis/core/core_select.htm WHO, World health report statistical annex, 2003. 12.
  • 13. United Nation, The Millenium Development Goals Report 2005. New York: United Nations Department of Public Information. 2005.
  • 14. Mead A. Review of the Development of Multidimensional Scaling Methods. The Statistician 1997; 41: 27–39.
  • 15. Tatlıdil H. Uygulamalı Çok De i kenli statistiksel Analiz. Ankara: Engin Yayınları. 1996.
  • 16. http://www.mathpsyc.uni-bonn.de/doc/delbeke/delbeke.htm
APA Sigirli D, EDİZ B, CANGÜR Ş, Ercan I, KAN İ (2006). Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. , 81 - 85.
Chicago Sigirli Deniz,EDİZ Bülent,CANGÜR Şengül,Ercan Ilker,KAN İsmet Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. (2006): 81 - 85.
MLA Sigirli Deniz,EDİZ Bülent,CANGÜR Şengül,Ercan Ilker,KAN İsmet Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. , 2006, ss.81 - 85.
AMA Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. . 2006; 81 - 85.
Vancouver Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. . 2006; 81 - 85.
IEEE Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ "Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi." , ss.81 - 85, 2006.
ISNAD Sigirli, Deniz vd. "Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi". (2006), 81-85.
APA Sigirli D, EDİZ B, CANGÜR Ş, Ercan I, KAN İ (2006). Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2), 81 - 85.
Chicago Sigirli Deniz,EDİZ Bülent,CANGÜR Şengül,Ercan Ilker,KAN İsmet Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 13, no.2 (2006): 81 - 85.
MLA Sigirli Deniz,EDİZ Bülent,CANGÜR Şengül,Ercan Ilker,KAN İsmet Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol.13, no.2, 2006, ss.81 - 85.
AMA Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2006; 13(2): 81 - 85.
Vancouver Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2006; 13(2): 81 - 85.
IEEE Sigirli D,EDİZ B,CANGÜR Ş,Ercan I,KAN İ "Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi." İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13, ss.81 - 85, 2006.
ISNAD Sigirli, Deniz vd. "Türkiye Ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin sağlık düzeyi ölçütlerinin çokboyutlu ölçekleme analizi ile incelenmesi". İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 13/2 (2006), 81-85.