Yıl: 2007 Cilt: 49 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 25 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri

Öz:
Bilim ve teknolojideki gelişmeler, diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da, yeniliklerin anında izlenmesi ve bu yeniliklere anında ayak uydurulabilmesi için sağlık personelinin sürekli eğitimini zorunlu kılmıştır. Bu sürekli eğitim de hizmet içi eğitimle sağlanabilmektedir. Bu araştırma, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan yoğun bakım hemşirelerinin, hizmet içi eğitimler ile ilgili beklentilerinin ve bu eğitimlerin etkinliği konusundaki düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, evreni oluşturan 102 kişiye ulaşmaya çalışarak 90 kişiden veri elde edilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, hemşirelerin, hizmet içi eğitimlerden beklentilerinin oldukça yüksek olduğu (beklenti puanı, üç tam puan üzerinden 2.92 olarak hesaplanmıştır) saptanmıştır. Ayrıca, verilen hizmet içi eğitimlerin beklentileri büyük ölçüde karşıladığı tespit edilmiştir. Ancak, eğitim konuları belirlenirken katılımcıların görüşlerine önem verilmesi ve eğitimlerin ekip ruhunu geliştirecek şekilde planlanması konularında iyileştirme fırsatları bulunmaktadır.
Anahtar Kelime: Hemşirelik Eğitim, hemşirelik, sürekli Anketler Hemşireler

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Davranış Bilimleri

The considerations about and expectations from in-service training programs of the nurses working at the intensive care units of the educationhospital of Gulhane Military Medical Faculty

Öz:
Developments in science and technology made continuous education of health care personnel necessary to follow and adapt to innovations on time in medicine. This continuous education may be provided by in-service training. This descriptive study was planned to determine the considerations about and expectations from in-service training programs of the nurses working at the intensive care units of the education hospital of Gulhane Military Medical Faculty. The study was performed aiming to contact to 102 personnel constituting the study population, however 90 nurses responded to the survey. It was found that nurses' expectations from in-service training were rather high (2.92 out of 3.00 points). It was also found that inservice training given met their expectations to a large extent. However, there are improvement opportunities in determining topics of training by giving importance to participants' opinions, and inservice training planning so that it can improve team spirit.
Anahtar Kelime: Questionnaires Nurses Nursing Education, Nursing, Continuing

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
  • 1. Aytaç T. Hizmet içi eğitim kavramı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar. http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/147/a ytac.htm (Erişim tarihi: 30.05.2006).
  • 2. Karagöz GK. Toplam kalite yönetimi uygulamalarının yapılandırılmasında hizmet içi eğitim. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. 2002: 62.
  • 3. Cafoğlu Z. Toplam kalite organizasyonları ve süreklilik. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve Performans Olçümü Sempozyumu, 12 Kasım 1996, Ankara. Sempozyum Bildiri Kitabı, 226.
  • 4. Göçmen Z. Ameliyathane hemşirelerinin ameliyathane hemşireliği oryan-tasyon programı içeriğine ilişkin görüşleri. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2004; 8: 12-24.
  • 5. Günay UR. Hastanelerde hizmet içi eğitim ve Osmangazi Üniversitesinde bir uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. 1999: 60-61, 105.
  • 6. McDermottJ, Beck D, Buffington ST, et al. Two models of in-service training to improve midwifery skills: How well do they work?. J Midwifery Womens Health 2001; 46: 217-221.
  • 7. Merkouris A, Papathanassoglou EDE, Pistolas D, Papagiannaki Y. Staffing and organization of nursing care in cardiac intensive care units in Greece. Eur J Cardiovasc Nurs 2003; 2: 123-129.
  • 8. Arıboğan A, Bilgen S. Reanimasyon kritik=yoğun bakım kavramı ve yapılanma özellikleri. http://lokman. cu.edu.tr/anestezi/reanimasyonnot/ne wpage12.htm (Erişim tarihi: 11.06. 2006).
  • 9. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu.
  • 10.Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı Eğitim Yönergesi (TSK SAĞ.Y 164-1).
  • 11.Keleş Z. Hastanede çalışan hemşirelerin hizmet içi eğitime yönelik düşünce, beklenti ve sorunları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. 1998: 58, 61.
  • 12.Yılmaz F, Karadeniz Mumcu H. Hemşirelerin bağımlı ve bağımsız fonksiyonlarına yönelik düşünceleri ve uygulamada iş yükünü artıran faktörler. Sağlık ve Hastane Yönetimi 2nci Ulusal Kongresi, 28-30 Eylül 2005, Ankara. Kongre Ozet Kitabı, 605.
  • 13.Marshall ES. Nursing work force in practice and education: what can we learn from the current crisis? J Perinat Neonatal Nurs 2001; 15: 16-25.
  • 14.Can H, Tuncer D, Ayhan DY. Genel işletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Kitabevi, 2004: 420
  • 15.Göz F, Baran G. Hemşirelerin elektro-kardiografiye (EKG) ilişkin değerlendirmelerinin ve eğitim gereksinmelerinin belirlenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2000; 4: 33-39.
  • 16.Kaya S. Sağlık Hizmetlerinde Sürekli Kalite Geliştirme. Ankara: Pelikan Yayınları, 2005: 93.
  • 17.Efıl i. Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi. istanbul: Alfa, 1999: 143.
  • 18.Myers D, Stonehill R. School-based management. Office of Research Education Consumer Guide 1993; 4: 1-3.
APA ÇELEN Ö, KARAALP T, KAYA S, DEMİR C, TEKE A, AKDENİZ A (2007). Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. , 25 - 31.
Chicago ÇELEN Özay,KARAALP Turgut,KAYA Sıdıka,DEMİR Cesim,TEKE Abdülkadir,AKDENİZ Ali Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. (2007): 25 - 31.
MLA ÇELEN Özay,KARAALP Turgut,KAYA Sıdıka,DEMİR Cesim,TEKE Abdülkadir,AKDENİZ Ali Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. , 2007, ss.25 - 31.
AMA ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. . 2007; 25 - 31.
Vancouver ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. . 2007; 25 - 31.
IEEE ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A "Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri." , ss.25 - 31, 2007.
ISNAD ÇELEN, Özay vd. "Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri". (2007), 25-31.
APA ÇELEN Ö, KARAALP T, KAYA S, DEMİR C, TEKE A, AKDENİZ A (2007). Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi, 49(1), 25 - 31.
Chicago ÇELEN Özay,KARAALP Turgut,KAYA Sıdıka,DEMİR Cesim,TEKE Abdülkadir,AKDENİZ Ali Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi 49, no.1 (2007): 25 - 31.
MLA ÇELEN Özay,KARAALP Turgut,KAYA Sıdıka,DEMİR Cesim,TEKE Abdülkadir,AKDENİZ Ali Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi, vol.49, no.1, 2007, ss.25 - 31.
AMA ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi. 2007; 49(1): 25 - 31.
Vancouver ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri. Gülhane Tıp Dergisi. 2007; 49(1): 25 - 31.
IEEE ÇELEN Ö,KARAALP T,KAYA S,DEMİR C,TEKE A,AKDENİZ A "Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri." Gülhane Tıp Dergisi, 49, ss.25 - 31, 2007.
ISNAD ÇELEN, Özay vd. "Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan hemşirelerin uygulanan hizmet içi eğitim programlarından beklentileri ve bu programlar ile ilgili düşünceleri". Gülhane Tıp Dergisi 49/1 (2007), 25-31.