Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması

Yıl: 2006 Cilt: 31 Sayı: 142 Sayfa Aralığı: 65 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması

Öz:
Bu araştırmanın amacı, aynı hedef davranışları ölçen çoktan seçmeli ve kısa cevaplı maddelerin ve bu maddelerden oluşan iki İngilizce testinin madde güçlük indeksleri, madde ayıt dedicilik gücü indeksleri, test güvenirlikleri, bir ölçüte dayalı geçerlik katsayıları ve test puanlan ortalamaları arasında farklılıklar olup olmadığını incelemektir. 10 ayrı ingilizce hazırlık sınıfında öğrenimlerini sürdüren 139 öğrenciden elde edilen madde puanlarının yardımıyla hesaplanan madde ve test istatistikleri, bu iki testin madde güçlük indeksleri, madde ayırıcılık gücü indeksleri ve test güvenirlikleri arasında belirgin farklılıklar ortaya koyarken, test puanlan ortalamalan arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Aynca, kısa cevaplı, test puanlarının, çoktan seçmeli test puanlarına nazaran final sınavı puanlannı daha iyi yordadığı saptanmıştır.
Anahtar Kelime: ingilizce geçerlik güvenirlik yabancı dil öğretimi çoktan seçmeli testler test özellikleri madde özellikleri test güvenirliği kısa cevaplı test ölçme yöntemleri

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

A Comparison of the Item and Specifications of Two English Tests in Multiple Choice and Short Answer Format Measuring the Same Behavior in Foreign Language Teaching

Öz:
The purpose of the study is to determine the differences between two English tests constructed with multiple choice format and short answer format which measure the same behavior in accordance with their item difficulty indexes, item discrimination indexes, test reliability indexes, criterion related validity coefficients, and test score averages. Computed item and test statistics according to the item scores which were supplied from 139 students from 10 different English preparatory classes revealed that these two tests have clear differences related to their item difficulty indexes, item discrimination indexes, and test reliability indexes but there is not a distinct difference related to their test score averages. Moreover, it can be stated that the short answer format test scores predict the final exam scores better than the multiple choice format test scores.
Anahtar Kelime: test properties item properties test reliability short answer test measuring methods english validity reliability foreign language teaching multiple choice tests

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Anastasi, A. (1982). Psychological Testing. USA: Macmillan Publishing.
  • Aydın, B. (1993). Seçme Gerektiren Test Maddeleri ile Kısa Cevap Gerektiren Test Maddelerinin Psikometrik özellikleri ve Öğrenci Başarısı Bakımından Karşılaştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Baykul, Y. (2000). Eğitim ve Psikolojide Ölçme: Klasik Test Teorisi ve Uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Ertürk, S. (1982). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınevi.
  • Karaca, E. (1996). Seçme Gerektiren Testlerle Kısa Cevaplı ve Doğru- Yanlış Testlerinin Madde Ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Keeves, J. P. (1988). Educational Research Methodology And Measurement: An International Handbook. Oxford: Pergamon Press.
  • Lancaster, D. M. (1987). A Comparison of Item Type and Source on Difficulty and Discrimination Ability. Annual Meeting of Midsouth Educational Research Association in Mobile Alabama, November 13.
  • Micheels, W. J. & Karnes, M. R., (1950). Eğitimde Başarının Ölçülmesi (çev. I. Yurt). Ankara: Ajans-Türk Matbaası.
  • Özalp, D. (1992). Kısa Cevaplı ve Çoktan Seçmeli Maddelerden Oluşan Testlerin Psikometrik Özelliklerinin Karşılıklı Olarak İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Tekin, H. (2000). Eğitimde ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Uğurlu, N. (1996). Aynı Davranışı ölçmeye Yönelik Kısa Cevaplı, Çoktan Seçmeli ve Kompozisyon Tipi Maddelerden Oluşa Testlerin özelliklerinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
APA Kan A, KAYAPINAR U (2006). Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 65 - 71.
Chicago Kan Adnan,KAYAPINAR Ulaş Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. (2006): 65 - 71.
MLA Kan Adnan,KAYAPINAR Ulaş Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 2006, ss.65 - 71.
AMA Kan A,KAYAPINAR U Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2006; 65 - 71.
Vancouver Kan A,KAYAPINAR U Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2006; 65 - 71.
IEEE Kan A,KAYAPINAR U "Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması." , ss.65 - 71, 2006.
ISNAD Kan, Adnan - KAYAPINAR, Ulaş. "Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması". (2006), 65-71.
APA Kan A, KAYAPINAR U (2006). Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, 31(142), 65 - 71.
Chicago Kan Adnan,KAYAPINAR Ulaş Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim 31, no.142 (2006): 65 - 71.
MLA Kan Adnan,KAYAPINAR Ulaş Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, vol.31, no.142, 2006, ss.65 - 71.
AMA Kan A,KAYAPINAR U Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2006; 31(142): 65 - 71.
Vancouver Kan A,KAYAPINAR U Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2006; 31(142): 65 - 71.
IEEE Kan A,KAYAPINAR U "Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması." Eğitim ve Bilim, 31, ss.65 - 71, 2006.
ISNAD Kan, Adnan - KAYAPINAR, Ulaş. "Yabancı Dil Eğitiminde Aynı Davranışları Yoklayan Çoktan Seçmeli ve Kısa Cevaplı İki Testin Madde ve Test Özelliklerinin Karşılaştırılması". Eğitim ve Bilim 31/142 (2006), 65-71.