Yıl: 2007 Cilt: 32 Sayı: 144 Sayfa Aralığı: 28 - 35 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi

Öz:
Düşünme becerileri, öğrencilerin aktif katılımını sağlayan, kendi öğrenmelerinde sorumluluk alma duygusunu geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını sağlayan, araştırma yol ve yöntemle-rini kazandıran temel becerilerdir. Düşünme becerilerinin gelişmesinde plan yapma ve derin düşünme oldukça büyük öneme sahiptir.Planlama, amaca yönelik olarak yapılan seçimdir. Derin düşünmede ise, hafıza ön plana çıkmaktadır. Derin düşünme, hafızaya alınmak üzere bilgilerin veya bitmiş olan işlerin ezberlenmesinden daha fazla, düşünsel bir gelişimi ifade eder. Bu beceriler, çocukları ilgi alanlarına doğru yönelmeleri ve çevrelerinde olanları kontrol etmeleri için motive eder. Çocuklar plan yaptıkça ve tecrübelerini gözden geçirdikçe, tahmin ve analitik yetenekleri gelişir. Öğretmenlerin çocuklarda planlama ve derin düşünme becerilerinin gelişmesini sağlamak için birçok strateji kullanması gerekmektedir.Bu makalede, çocuklara düşünme becerilerinden planlama ve derin düşünme yetilerinin kazandırılmasının önemi, öğretmenlerin bu konuda neler yapabileceği ve ne tip stratejiler kul-lanabilecekleri hakkında bilgi verilmektedir.
Anahtar Kelime: gelişme (kalkınma) düşünme becerileri yansıma erken çocukluk dönemi planlama

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Development of Planning and Reflaction from Thinking Skills in Early Childhood Period

Öz:
Thinking abilities are fundamental abilities that make students active in participating, improve the sense of responsibility for their own learning, cause students to find and use searching methods. Planning and reflection have great influence on improving thinking abilities. Planning is a choice that is made towards an aim. In reflection, memory is of foremost importance. Reflection expresses more intellectual improvement than memorizing information to be kept in the memory or actions that was finished. These abilities motivate children towards their interests and controlling their environment. Throughout the process of children’s planning and looking over their experiences, their estimation and analytical abilities develop. Teachers need to use a great deal of strategies for improving students’ reflection abilities. This article emphasizes the importance of thinking abilities and planning by informing teachers about what they can do and what kind of strategies they can use for improving these abilities.
Anahtar Kelime: reflection early childhood planning development thinking skills

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Dickinson, D.K., ve Smith, M.W. (1994). Long-term effects of preschool teachers’ book reading on low-income children’s vocabulary and story comprehension. Reading Research Quarterly 29 (2): 105–22.
  • Costa, A. L. (1986). Teaching for, of, and about thinking. In A. L. Costa (Ed.) Developing Minds: A resource book for teaching thinking. Washington D.C. : National Assessment of Educational Progress.
  • Epstein, A.S. (1993). Training for quality: Improving early childhood programs through systematic in-service training. Ypsilanti, MI: High/Scope.
  • Evans, B. (2002). You can’t come to my birthday party! Conflict resolution with young children. Ypsilanti, MI: High/Scope.
  • Hohmann, M. ve Weikart, D.P. (2002). Educating young children: Active learning practices for preschool and child care programs. 2d ed. Ypsilanti, MI: High/Scope.
  • McGuinness, C. (1999). From Thinking Skills to Classrooms: A Review and Eveluation of Approaches for Developing Pupils’ Thinking. Nottingham: DfEE Publications.
  • NAEYC (1998). Accreditation criteria and procedures of the National Associations for the Education of Young Children,1998 ed. Washington, DC: Author.
  • National Research Council (2000). Eager to learn: Educating our preschoolers. Washington, DC: National Academy Press.
  • Painter, J. (1996). Questioning Techniques for Gifted Student. Retrieved on 20 September 2006, at URL www.nexus.edu.au/ teachstud/gat/ painter.htm
  • Senge, P.M.(1990). The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization. New York: Doubleday/Currency
  • Snow, C.E. ; Resnick L.B.; Whitehurst G.J. ve Daniel J. (2001). Speaking and listening for preschool through third grade. Washington, DC: New Standards.
  • Sylva, K. (1992). Conversations in the nursery: How they contribute to aspirations and plans. Language and Education 6 (2): 141–148.
  • U.S. Department of Health and Human Services, Administration for Children and Families, Head Start Bureau. (2002). Program performance standards and other regulations. Retrieved on 26 September 2006. Online at URL
  • www2.acf.dhhs.gov/programs/hsb/performance/ index.htm
  • Veen, A., Roeleveld J. ve Leseman, P. (2000), January. Evaluatie van kaleidoscoop en piramide eindrapportage. SCO Kohnstaff Instituut, Universiteit van Amsterdam.
  • Vogel, N.( 2001). Making the most of plan-do-review: The teacher’s idea book #5. Ypsilanti, MI: High/Scope.
APA DAĞLIOĞLU H, ÇAKIR F (2007). Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. , 28 - 35.
Chicago DAĞLIOĞLU H. Elif,ÇAKIR Figen Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. (2007): 28 - 35.
MLA DAĞLIOĞLU H. Elif,ÇAKIR Figen Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. , 2007, ss.28 - 35.
AMA DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. . 2007; 28 - 35.
Vancouver DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. . 2007; 28 - 35.
IEEE DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F "Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi." , ss.28 - 35, 2007.
ISNAD DAĞLIOĞLU, H. Elif - ÇAKIR, Figen. "Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi". (2007), 28-35.
APA DAĞLIOĞLU H, ÇAKIR F (2007). Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim, 32(144), 28 - 35.
Chicago DAĞLIOĞLU H. Elif,ÇAKIR Figen Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim 32, no.144 (2007): 28 - 35.
MLA DAĞLIOĞLU H. Elif,ÇAKIR Figen Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim, vol.32, no.144, 2007, ss.28 - 35.
AMA DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim. 2007; 32(144): 28 - 35.
Vancouver DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim. 2007; 32(144): 28 - 35.
IEEE DAĞLIOĞLU H,ÇAKIR F "Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi." Eğitim ve Bilim, 32, ss.28 - 35, 2007.
ISNAD DAĞLIOĞLU, H. Elif - ÇAKIR, Figen. "Erken Çocukluk Döneminde Düşünme Becerilerinden Planlama ve Derin Düşünmenin Geliştirilmesi". Eğitim ve Bilim 32/144 (2007), 28-35.