Yıl: 2008 Cilt: 33 Sayı: 147 Sayfa Aralığı: 54 - 70 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması

Öz:
Araştırmanın amacı, özel ve devlet ilköğretim okulu öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerini karşılaştırmaktır. Çalışma grubu, Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 6’sı devlet, 6’sı özel, toplam 12 ilköğretim okulunda çalışan 151 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler, “Eğitim Yöneticisinin İş Doyumu Ölçeği”nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılarak öğretmenlere uyarlanmış biçimi ile toplanmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin iş doyumu düzeyi toplam puanları; iş ve niteliği, ücretler, çalışma şartları, gelişme ve yükselme olanakları, birlikte çalışılan kimseler ve örgütsel yaşam alt boyut puanlarında anlamlı farklılık gösterirken, cinsiyete, kıdeme ve mezun olunan okul türüne göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Özel ilköğretim okulu öğretmenlerinin iş doyumu düzeyleri, ölçeğin tamamında ve alt boyutlarında yüksek bulunmuştur. Bu bulgu, devlet ilköğretim okulu öğretmenlerinin iş doyumlarının yükseltilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi fikrini desteklemektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri

Comparision of the Level of Job Satisfaction Between the Private and State Primary School Teachers and Government Primary School Teachers

Öz:
The purpose of this study is to compare the level of job satisfaction between the private primary school teachers state primary school teachers. The study group consists of 151 teachers from six state and six private primary schools in the district of Trabzon Directorate of National Education. The data of this study are collected by using a modified form of “Job Satisfaction Scale of Educational Managers.” The validity and reliability tests of the modified form of the scale were completed prior to its application. The results of the study indicate a statistically significant difference in total scores of the level of job satisfaction, job quality, salary, working conditions, promotional opportunities, and colleagues, organizational life experience subscale scores. However, no difference was found amongst gender, degree in job, and educational background. In terms of the total and subscale scores of the level of job satisfaction, private primary school teachers are found to be higher. These findings support the view that the job satisfaction of the primary school teachers working at state schools needs to be improved
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akçamete, G; Kaner, S ve Sucuoğlu, B. (2001). Öğretmenlerde Tükenmişlik, İş Doyumu ve Kişilik. Nobel Yayınları. Ankara.
  • Akın, U. (2006).Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri ile İş Doyumları Arasındaki İlişki. Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Andıç ve Baş (2002). Kamu ve Vakıf Üniversitelerindeki Akademik Personelin İş Tatmin Düzeyinin Karşılaştırılması. www.bilgiyönetimi.org.cm/yön. Erişim tarihi. 17.04.2006.
  • Aydınay,A. (1996) İş Tatmini ile Denetim Odağı Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. M.Ü. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Balcı, A. (1985). Eğitim Yöneticisinin İş Doyumu. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Başaran, İ. Ethem. (2000). Örgütsel Davranış. Ankara: Feryal Matbaası.
  • Bilgiç,R.(1998) “The Relationship Between Job Satisfaction and Personal Caharacteristics of Turkish Workers,” Journal of Psychology, 132/5, (September,), s.549-558. Sun, H.Ö (2002) İş Doyumu Üzerine Bir Araştırma: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü. Uzmanlık Yeterlilik Tezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bursalıoğlu, Z. (2002) Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Çetinkanat, C.(1995). AİBÜ ve ODTÜ’nin Çeşitli Fakültelerindeki Öğretim Elemanlarının İş Doyumu. Bolu : Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
  • Davis, K. (1988). İşletmelerin insan davranışı, örgütsel davranış. (Çev. Tosun ve diğerleri). İstanbul. İşlet-me İktisadi Enstitüsü.Yayınları.
  • Duffy, M.K., D.C. Ganster ve J.D. Shaw, “Positive Affectivity And Negative Outcomes: The Role Of Tenure And Job Satisfaction”, Journal Of Applied Psychology, 83-6, (1998) S.950-959.
  • Erdoğan, İ. (1994) İşletmelerde davranış. İstanbul: Beta Basım yayım.
  • Eren, E. (2000). Örgütlerde Davranış ve Yönetim Psikolojisi. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Ergenç, A. (1982) İş doyumunun belirleyicileri olarak beklenti algılama tutarsızlığı ve çalışma değerleri. Yönetim Psikolojisi II. Anakara: TODAİE Yayınları.
  • Evcimen-Selçuk, H. (1998). Lise Müdürlerinin İletişim Düzeyi ile Öğretmenlerin İş Doyumu ve Öğrenciler-le Sınıf İçi İletişim Düzeyi Arasındaki İlişkiler. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Hersey, P. ve Kenneth H. Blanchard (1972). Management of Organizational Behaviour. USA
  • Işıkhan, V. (1996). Sosyal Hizmet Örgütlerinin İşlevsellik Ölçütü. : İş Doyumları Verimlilik Dergisi. C:1 MPM Yayınları. Ankara.
  • Izgar, H. (2000). “Okul Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeyleri (Bornout) Nedenleri ve Bazı Etken Faktörlere Göre İncelenmesi”. (Yayınlanmış Doktora Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Izgar, H., (2003). Endüstri ve Örgüt Psikolojisi. Konya Eğitim Kitabevi.
  • Kağan, M. (2005) Devlet ve Özel İlköğretim Okulları ile Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Çalışan Rehber Öğretmenlerin İş Doyumlarının İncelenmesi –Ankara İli Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Karasar,N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kınalı, G. (2000). Devlet ve Özel Okullardaki Rehber Öğretmenlerin İş Tatminleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Konuk, M. (2006) İşletmelerde Örgüt Kültürünün İş Tatmini Üzerindeki Etkisi ve Önemi-Konya Seker Fabrikasında Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Locke, E. (1983). Narure and Causes of Job Satisfaction” Handbook of Industrial and organizational Psychology. (ed) Durnette, John Wiley and Sons, USA.
  • Mercer, D. (1997). “Job Satisfaction and The Secondary Headteacher= The Cretion of a Model of Job Satisfaction” . Scholl Leedership and Manegement, Vol. 17 no: 1.
APA TASDAN M, TİRYAKİ E (2008). Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. , 54 - 70.
Chicago TASDAN MURAT,TİRYAKİ Eda Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. (2008): 54 - 70.
MLA TASDAN MURAT,TİRYAKİ Eda Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. , 2008, ss.54 - 70.
AMA TASDAN M,TİRYAKİ E Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. . 2008; 54 - 70.
Vancouver TASDAN M,TİRYAKİ E Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. . 2008; 54 - 70.
IEEE TASDAN M,TİRYAKİ E "Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması." , ss.54 - 70, 2008.
ISNAD TASDAN, MURAT - TİRYAKİ, Eda. "Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması". (2008), 54-70.
APA TASDAN M, TİRYAKİ E (2008). Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, 33(147), 54 - 70.
Chicago TASDAN MURAT,TİRYAKİ Eda Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim 33, no.147 (2008): 54 - 70.
MLA TASDAN MURAT,TİRYAKİ Eda Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, vol.33, no.147, 2008, ss.54 - 70.
AMA TASDAN M,TİRYAKİ E Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2008; 33(147): 54 - 70.
Vancouver TASDAN M,TİRYAKİ E Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2008; 33(147): 54 - 70.
IEEE TASDAN M,TİRYAKİ E "Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması." Eğitim ve Bilim, 33, ss.54 - 70, 2008.
ISNAD TASDAN, MURAT - TİRYAKİ, Eda. "Özel ve Devlet İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İş Doyumu Düzeylerinin Karşılaştırılması". Eğitim ve Bilim 33/147 (2008), 54-70.