Yıl: 2008 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 26 - 34 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi

Öz:
Yönetici, bir işletmedeki çalışanların çalışma gönüllülüklerini ve çalışma azimlerini artırma konusunda çaba harcayan kişidir. Dolayısıyla organizasyondaki diğer tüm personelin güvendiği ve saygı duyduğu kimsedir. Lider bir kişilik olarak yöneticiler, çalışanlara dönük bu çabalarını sürekli olarak uygulamaya koymak; ve bu güvene günün her dakikasında layık olmak durumundadırlar. Tüm çalışanların saygı ve güvenine layık olmak ise yöneticinin ancak sağlıklı ve etkili bir iletişim becerisiyle gerçekleştirebileceği bir sonuçtur. Kurum içindeki yönetici-çalışan iletişiminde ise etkinliği sağlayan unsurlardan birisi de yöneticinin çevresindeki insanlara anlamlı ve etkin geribildirimler verme becerisidir. Etkin geribildirimde bulunma becerisi çalışanların performans gelişimine destek vermenin ve yöneticinin kurumsal görevlerini başarıyla yerine getirebilmesinin önemli bir önkoşulu olarak değerlendirilmektedir. Etkin geribildirimin kilit unsuru, gözlemlenen performans temelinde spesifik bir mesaj yaratmak ve bu mesajı doğru iletmektir. Başka bir deyişle, yöneticinin verdiği geribildirim, karşısındaki çalışanın, kendi eylemini (davranışını) ve bu eylemin (davranışın) yöneticiyi nasıl etkilediğini tamamiyle anlamış olarak yöneticinin yanından ayrılmasını sağlayabilmelidir. Yönetici sonucu bu kadar spesifik ve dolaysız olarak ortaya koyabildiğinde, geribildirimi alan kişinin, kendi performansını etkileyen davranış biçimlerini benimsemeye, sürdürmeye ya da bu davranışlara son vermeye motive olması kolaylaşır. Bu kuramsal çalışma, liderlerin kendilerine bağlı çalışanlarla olan etkileşimlerinde iletilerini nasıl oluşturacağı, oluşturulan iletiyi ne zaman ve nasıl aktaracağını göstererek etkin geribildirim vermenin yolunu açıklayacaktır.
Anahtar Kelime: yönetim yönetici yetkinlikleri örgütsel iletişim personel yöneticiler yönetsel iletişim idare geribildirim kişilerarası iletişim liderlik

Konular: İletişim

The effects of managers'skills to give effective feedback for quality of institutional communication

Öz:
A manager is the person who puts all his efforts to increase the motivation and the willingness of the workers in a work place. Thus, he is the one to be counted on and respected by the other staff of an organization. The managers as the leaders are to be consistent in motivating the workers and deserve the respect of the workers at many minute of a day. This can only be achieved through successful communication skills. And, one of the facts to affect the success of worker-manager communication is the managers’ having the skill to give effective feedback to the people who are in touch with him. The skill to give effective feedback is seen as a must to achieve other managerial skills like supporting the quality of performance or other institutional tasks. The key component of giving effective feedback is creating a specific message on the basis of observed performances and communicating it truely. In other words, the feedback received by the workers should tell them how their behaviours are perceived by the manager in an exact way. When the managers communicate in an exact and specific manner, it is easier fort he workers to be motivated to adopt, keep or give up the behaviours which affect their performances theoretical, is aiming to help the managers in giving effective feedback by showing them the way while forming the messages and how and when to communicate them.
Anahtar Kelime: feedback interpersonal communication leadership management administrator competencies organizational communication staff administrators administrative communication administration

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Booher D (1999) Geribildirim Gereksinimi. Executive Excellence: Liderlik Gelişimi, Yönetim Etkinliği ve Kurumsal Üretkenlik Derg, Rota Yayınları. İstanbul.
  • Eroğlu E (2003) Organizasyonel Zekanın gelişmesinde Örgütsel İletişimin Rolü, Kurgu Derg, Sayı: 20, 245-254.
  • Haklı Gamze (1999) Nasıl Bir İletişim? Executive Excellence: Liderlik Gelişimi, Yönetim Etkinliği ve Kurumsal Üretkenlik Derg, Rota Yayınları, İstanbul.
  • Karakoç N (1989) Örgütsel İletişim ve Örgütsel Zaman Arasındaki İlişkiler, Kurgu Dergisi, Sayı: 6, 81-90
  • Lesikar R U ve ark. (1999) Basic Business Communication, Altıncı Basım, Irwin.
  • Mutlu E (1995) İletişim Sözlüğü,: Ark Yayınevi, Ankara.
  • Özalp İ (2000) İşletme Yönetimi, Birlik Ofset, Eskişehir.
  • Şimşek Y (1997) Örgütsel İletişimde Engel ve Bozukluklar: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Şimşek M Ş (2002) Yönetim ve Organizasyon, 7. Basım, Konya.
  • Tracy B (1999) Etkili İletişim Executive Excellence: Liderlik Gelişimi, Yönetim Etkinliği ve Kurumsal Üretkenlik Derg. Rota Yayınları, İstanbul.
  • Voss T (2002) Lider Yöneticilik (Coaching), Dr. Mehmet Zaman (çev), Hayat Yayınları, İstanbul.
  • Vural İ (2003) Televizyon Haberciliğinde Bir Mesleki Kişilik Olarak “Anchor” Kaynak Kişi Özellikleri Boyutunda Değerlendirilmesi ve Türkiye’deki Uygulama Biçimine Yönelik Durum Saptaması, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Weitzel S R (2004) Doğru Geribildirim, Elif Özsayar (çev), Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti., İstanbul.
APA Taşcı D, EROĞLU E (2008). Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. , 26 - 34.
Chicago Taşcı Deniz,EROĞLU Erhan Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. (2008): 26 - 34.
MLA Taşcı Deniz,EROĞLU Erhan Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. , 2008, ss.26 - 34.
AMA Taşcı D,EROĞLU E Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. . 2008; 26 - 34.
Vancouver Taşcı D,EROĞLU E Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. . 2008; 26 - 34.
IEEE Taşcı D,EROĞLU E "Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi." , ss.26 - 34, 2008.
ISNAD Taşcı, Deniz - EROĞLU, Erhan. "Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi". (2008), 26-34.
APA Taşcı D, EROĞLU E (2008). Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk İletişim, 5(2), 26 - 34.
Chicago Taşcı Deniz,EROĞLU Erhan Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk İletişim 5, no.2 (2008): 26 - 34.
MLA Taşcı Deniz,EROĞLU Erhan Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk İletişim, vol.5, no.2, 2008, ss.26 - 34.
AMA Taşcı D,EROĞLU E Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk İletişim. 2008; 5(2): 26 - 34.
Vancouver Taşcı D,EROĞLU E Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk İletişim. 2008; 5(2): 26 - 34.
IEEE Taşcı D,EROĞLU E "Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi." Selçuk İletişim, 5, ss.26 - 34, 2008.
ISNAD Taşcı, Deniz - EROĞLU, Erhan. "Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi". Selçuk İletişim 5/2 (2008), 26-34.