Yıl: 2005 Cilt: 2 Sayı: 30 Sayfa Aralığı: 41 - 50 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fabl Metinlerinde Yönlendirme

Öz:
İnsanları dil yolu ile yönlendirme çok eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. Özellikle politik amaçlı olarak kitleleri peşinden sürüklemek, insanların düşüncelerini, yönelimlerini etkilemek için bu yönteme sıkça başvurulduğu görülmektedir. Tarihi sürece bakıldığında birçok politikacının bilinçli olarak konuşmalarını şekillendirdikleri, sözcüklerini amaçlan doğrultusunda seçtikleri ve böylelikle kitleler üzerinde etkili oldukları görülmektedir. Günümüzde yönlendirme yazılı ye görsel medya ve pazarlama gibi birçok alanda etkili bir silah olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında dilsel yönlendirmenin etkili olarak kullanıldığı bir alan da yazındır. Yazında, özellikle fabl metinlerinde dilsel yönlendirmelere sıkça rastlamak olanaklıdır. Çünkü fablların bir özelliği toplumun ya da dönemin aksayan durumlarını ve yönlerini göstermek, hatta bunları değiştirmeye çalışmaktır. Fabl metinleri insanı sadece düşünmeye zorlamaz, aynı zamanda dile getirdiği aksaklığı değiştirmeyi hedefler. Bunu yapabilmek için de fabl yazarı amacına uygun şekilde sözcükleri, biçimleri ve biçemleri seçmektedir. Bu çalışmada_üç farklı yazarın aynı içerikli, fakat farklı amaçlarla yazılmış fabl metinleri irdelenerek okuyucuyu ya da dinleyiciyi nasıl, hangi amaç doğrultusunda yönlendirdikleri™ belirlenmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelime: politik yönlendirme etkileme iletişim hayvan masalları sözcük seç politik söylem edebiyat okur iletişim becerileri edebi metinler dilsel iletişim içerik analizi

Konular: Folklor Kültürel Çalışmalar

-

Öz:
Menschen zu manipulieren ist eine sehr alte Methode. Um die Menschenmassen politisch zu beeinflussen, ihre Gedanken zu lenken und sie hinter sich her zu schleifen, hat man die Manipulation als eine Methode verwendet. In der Geschichte kann man sehen, wie die Politiker bewusst ihre Reden gestaltet, Hire Worter gewahlt und somit einen Einfluss auf die Menschen hatten. Heute wird Manipulation in Fachbereichen wie Medien, Presse und Marketing verwendet. Nicht nur in diesen Bereichen, sondern auch in der Literatür kann man mit Gedankenführung bzw. mit Manipulation konfrontiert werden. Besonders in der Gattung Fabel wird Manipulation bewufit angewandt. Denn die Fabel will ja die schwachen Seiten der Gesellschaft, des Zeitalters zeigen und sie andern. Sie will die Menschen nicht nur zum Denken anregen, sondern auch dazu bewegen, die gegebene Situation zu andern. Dementsprechend wird der Inhalt der Fabel mit ihren Worten, Fonnen und Stilen nach ihrer Absicht konstruiert. In diesem Artikel werden drei Fabeln mit dem gleichen Thema, die von drei verschiedenen Autoren zu Hand genommen und mit verschiedener Absicht aufgebaut sind, analysiert. Somit wird auch dargelegt mit welcher Absicht der Leser/Hörer manipuliert wird.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • A'dan Z'ye Tarih Ansiklopedisi (kaynakla ilgili diğer bilgiler bulunmamaktadır; Munise Yıldırım / Nihat Yavuz)
  • Balzer, M. ve Mertens, V. (Hrg.) (1990), Deutsche Literatür in Schlaglichtern, Mannheim: Meyers Lexikonverlag
  • Baumann, B. ve Oberle, B. (1985), Deutsche Litarur in Epochen, Ismaning: Max Hueber Verlag
  • Briegel-Florig, Waltraud (1965), Geschichte der Fabclforschung in Deutschland, Freiburg
  • Türkçe Sözlük (1990), (2.C.), Ankara: Dil Derneği Yayınları
  • Dithmar, Reinhard (1988), Die Fabel, Paderborn: Schöningh
  • Dithmar, Reinhard (1995), Fabeln, Parabeln und Gleichnisse, Paderborn: Schöningh
  • Habsicht, W. ve Lange, W.D. (Hrg.) (1995), Literaturbrockhaus (3.C.), Mannheim: B.I. Taschenbuchverlag & F.A. Brockhaus
  • Habsicht, W. ve Lange, W.D. (Hrg.) (1995), Literaturbrockhaus (6. C), Mannheim: B.I. Taschenbuchverlag & F.A. Brockhaus
  • Hitler, Adolf, Kavgam, (Çev. M. Toker) (1994), İstanbul: Çetin Matbaacılık
  • Lay, R. (1980), Manipulation durch die Sprache, Hamburg: Rowohlt Taschenbuchverlag
  • Leibfried, E. (1967/1982), Die Fabel, Stuttgart: Metzler Verlag
  • Lewandowski, T. (1994), Linguistisches Worterbuch 1, Heidelberg und Wiesbaden: Quelle&Meyer
  • Lewandowski, T. (1994), Linguistisches Worterbuch 3, Wiesbaden: Quelle&Meyer
  • Liebchen, W. (1990), Die Fabel, Kilianshof: Verlag Gudrun Liebchen Rhön Grabfeld
  • Mackensen, L. (1973), Verftihrung durch Sprache, München: Paul List Verlag
  • Poser, T. (1975), Arbeitstexte fiir den Unterricht, Fabeln, Stuttgart: Reclam
  • Wahrig Deutsches Worterbuch (1986/1991), MUnchen: Bertelsmann Lexikon Verlag
  • www. mu-zine. Net / pw / werkgymnasium / Florians-Recherche / Florians-Recherche. htm
  • www.wikipedia.org/wiki/zepter
  • Yavuz, N. (2003), Yabancı Dil Olarak Almanca ve Türkçenin Öğretiminde Kullanılan Bazı Ders Kitaplarının Dilsel Yönlendirme Açısından Çözümlenmesi, Adana: Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Tez
  • Yıldırım, M. (2001), Türk ve Alman Yazınında Belli Yazın Türlerinin Sözlük Maddeleri Bağlamında Karşılaştırılmalı Olarak İrdelenmesi, Adana: Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tez Yayınlanmamış
APA YILDIRIM M, YAVUZ N (2005). Fabl Metinlerinde Yönlendirme. , 41 - 50.
Chicago YILDIRIM Munise,YAVUZ NİHAT Fabl Metinlerinde Yönlendirme. (2005): 41 - 50.
MLA YILDIRIM Munise,YAVUZ NİHAT Fabl Metinlerinde Yönlendirme. , 2005, ss.41 - 50.
AMA YILDIRIM M,YAVUZ N Fabl Metinlerinde Yönlendirme. . 2005; 41 - 50.
Vancouver YILDIRIM M,YAVUZ N Fabl Metinlerinde Yönlendirme. . 2005; 41 - 50.
IEEE YILDIRIM M,YAVUZ N "Fabl Metinlerinde Yönlendirme." , ss.41 - 50, 2005.
ISNAD YILDIRIM, Munise - YAVUZ, NİHAT. "Fabl Metinlerinde Yönlendirme". (2005), 41-50.
APA YILDIRIM M, YAVUZ N (2005). Fabl Metinlerinde Yönlendirme. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(30), 41 - 50.
Chicago YILDIRIM Munise,YAVUZ NİHAT Fabl Metinlerinde Yönlendirme. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2, no.30 (2005): 41 - 50.
MLA YILDIRIM Munise,YAVUZ NİHAT Fabl Metinlerinde Yönlendirme. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.2, no.30, 2005, ss.41 - 50.
AMA YILDIRIM M,YAVUZ N Fabl Metinlerinde Yönlendirme. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 2(30): 41 - 50.
Vancouver YILDIRIM M,YAVUZ N Fabl Metinlerinde Yönlendirme. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2005; 2(30): 41 - 50.
IEEE YILDIRIM M,YAVUZ N "Fabl Metinlerinde Yönlendirme." Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, ss.41 - 50, 2005.
ISNAD YILDIRIM, Munise - YAVUZ, NİHAT. "Fabl Metinlerinde Yönlendirme". Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2/30 (2005), 41-50.